Ασθενής η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου…




Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να είναι ο ασθενής της Ευρώπης αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου, αναφέρει η Marina Prentoulis στην εφημερίδα Guardian.

Και συνεχίζει:

“Η Ελλάδα εισήλθε σε μια νέα, «φυσιολογική» φάση καθώς η επίσημη δανειοδότηση από την τρόικα έχει ολοκληρωθεί. Ακόμα και χωρίς τις δανειακές διευθετήσεις η Ελλάδα δεν είναι εντελώς ελεύδανειστές, οικονομία, πρόγραμμα “διάσωσης”θερη από τους δανειστές της – μια σειρά ελέγχων θα διασφαλίσουν τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και την ‘’υγιή’’ οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα σκιαγραφήθηκε ως ο χρόνιος ασθενής της ευρωζώνης και αυτές οι ιατρικές μεταφορές θα παραμείνουν παρά τα συγχαρητήρια και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει η χώρα αυτήν την εβδομάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους”.

“Τώρα”, προσθέτει, “είμαστε επισήμως θεραπευμένοι αλλά παραμένουμε υπό επιτήρηση και ως είθισται μετά από μεγάλη περίοδο νοσηλείας, το ελληνικό ηθικό είναι αρκετά χαμηλό, παρά τα καλά νέα αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο βέβαιο είναι αν η Ε.Ε. έχει μάθει  κάτι από την τελευταία οκταετία. Πριν ένα χρόνο ο επίτροπος Pierre Moscovici¨παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες για την Ελλάδα και τη διάσωσή της ήταν ένα σκάνδαλο για τη δημοκρατική διαδικασία”.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο:

“Η έλλειψη διαφάνειας και η επιβολή λιτότητας ως τη μοναδική λύση για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση από το 2008 ενώ, παράλληλα, άλλες χώρες όπως η Γερμανία συνεχίζουν να ευημερούν, προκαλεί αμφιβολίες για το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο ευρωσκεπτικισμός έχει εξαπλωθεί και θεωρείται ως παράγοντας που συνέβαλε στο Brexit και τη γρήγορη άνοδο στην εξουσία εθνικιστικών, ξενοφοβικών ακροδεξιών κομμάτων σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Για όλους εμάς που πιστεύουμε ακόμα στην κοινωνική Ευρώπη, ο πραγματικός ασθενής είναι η Ε.Ε. και η ευρωζώνη και μια νέα θεραπεία είναι επειγόντως απαραίτητη”.

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές καθυστερεί την έκδοση ελληνικού ομολόγου

Η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος της εποχής των μνημονίων, όμως οι προσδοκίες για την πολυαναμενόμενη για τον Σεπτέμβριο έκδοση ομολόγου που θα σηματοδοτήσει την δημοσιονομική της ελευθερία μάλλον διαψεύδονται, εξαιτίας των ευρύτερων αναταράξεων των αγορών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία, αναφέρουν οι Abhinav Ramnarayan, Virginia Furness, στο πρακτορείο Reuters.

Και προσθέτουν:

“Τρεις από τις κυριότερες επενδυτικές τράπεζες που έχουν εξουσιοδοτηθεί να αγοράζουν δημόσιο χρέος και να διατηρούν ρευστότητα στην δευτερογενή αγορά, εκτιμούν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να προσφέρει επιτόκιο άνω του 4,5%, ενδεχομένως και 5%, αν θέλει να προσελκύσει επενδυτές. Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται από την Αθήνα μη βιώσιμα.

«Αυτή την στιγμή δεν θεωρούμε πως υπάρχει συμφωνία. Πρέπει προηγουμένως να ηρεμήσουν τα πράγματα στην Τουρκία και να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ένα γιγαντιαίο premium», δήλωσε τραπεζική πηγή, που ζήτησε να μη κατονομαστεί. Δύο άλλοι τραπεζίτες που ενεργούν για λογαριασμό της Ελλάδας συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις της πηγής, αναφέροντας ότι οι ελληνικές αρχές είναι «συνετές» και δεν πρόκειται να κινηθούν βιαστικά”

Εξετάζεται η μη μείωση των συντάξεων λόγω του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ, δηλώνει ο Πετρόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: