File Photo: Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα και απεικονίζει ιδιωτικό δρόμο που καταλήγει σε καμένο σπίτι, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, μετά την θανατηφόρα πυρκαγιά, στο Μάτι, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ας σιωπήσουν όλοι και ας σταματήσουν να προσβάλλουν την μνήμη των αθώων νεκρών

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Έχουν περάσει περισσότερες από  δυο εβδομάδες από την τραγωδία στο  Μάτι που σημάδεψε βαθιά όλη την ελληνική κοινωνία και περισσότερο φυσικά όλους εκείνους  που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους.

Κι όμως  δυο  εβδομάδες μετά συνεχίζουμε όλοι να ανακαλύπτουμε την Αμερική. Να  πολυλογούμε και να αμπελοφιλοσοφούμε μετά …βεβαιότητος, για τα λάθη, τις παραλείψεις , τις ευθύνες, με τρόπο που δημιουργεί βεβαιότητα ότι μεσώ της γενίκευσης και της διάχυσης των ευθυνών, τίποτε δεν θα αλλάξει και θα ξανακάνουμε αυτή την συζήτηση με την πρώτη ευκαιρία, ενός δυτικού ανέμου στην Αττική ή ενός ισχυρού μελτεμιού στην Χαλκιδική.

Όμως πριν απ’ όλα, αυτό που προκαλεί οργή είναι η ασέβεια στους 92 νεκρούς, στους δεκάδες τραυματίες, τους χιλιάδες ανθρώπους με κατεστραμμένες περιουσίες, τα εκατομμύρια πολιτών που συγκλονισμένοι  από την τραγωδία δεν έχουν επανέλθει και δύσκολα θα επανέλθουν στην τουλάχιστον συνειδησιακή  κανονικότητα τους.

Οι ευθύνες υπάρχουν, τα λάθη έγιναν, η φωτιά μπήκε και ξέφυγε, ο δυτικός άνεμος φύσηξε. Ακόμη κι να δεχθεί κανείς ότι όλα αυτά ήταν αναπότρεπτα. Όμως αυτό που συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση από εκείνο το ζοφερό απόγευμα της Δευτέρας, είναι  ακόμη χειρότερο καθώς προσβάλει την μνήμη των νεκρών και συνθλίβει την συνείδηση των ζωντανών.

Δεν είναι  δυνατόν υπουργός να  θεωρεί ότι όλα πήγαν καλούτσικα και απλώς η ύπαρξη θυμάτων «θόλωσε την(καλή) εικόνα».

Δεν μπορεί να υπάρχουν στελέχη του πολιτικού συστήματος που να αφήνουν υπονοούμενα σχεδόν ότι ο εμπρησμός και οι νεκροί που προκάλεσε, ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας για να πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης.

Δεν είναι  δυνατόν άνθρωποι γέννημα θρέμμα της «ουμανιστικής» Αριστεράς και  νυν υπουργοί να δηλώνουν με ένα απερίγραπτο κυνισμό ότι «αντιλαμβάνονται τον πόνο από την τραγωδία, αλλά στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από τα Μνημόνια…».

Ούτε φυσικά την ίδια στιγμή μπορεί να είναι ανεκτό ότι άλλοι πάνω στα αποκαΐδια και πριν ακόμη μετρηθούν οι νεκροί δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους, ότι αυτή η τραγωδία, θα καλύψει τα δικά τους κενά και τις δικές τους αδυναμίες και θα είναι αυτή που θα ανατρέψει την κυβέρνηση  Τσίπρα, την οποία οι ίδιοι δεν κατάφεραν να ρίξουν.

  • Δεν αντιλαμβάνονται τα δημόσια πρόσωπα, οι πολιτικοί που άσκησαν ή ασκούν εξουσία ότι απέτυχαν να καθοδηγήσουν μια κοινωνία, στο να κτίσει σωστά, στο να οργανώσει σωστά, στο να σχεδιάσει σωστά. Γιατί πίσω από όλα αυτά είναι το πελατειακό κράτος που όλοι μαζί εξέθρεψαν, Δεξιοί και Αριστεροί, ακροδεξιοί και σοσιαλδημοκράτες και κεντρώοι.

Ένα πολιτικό σύστημα που εξέθεσε σε κίνδυνο τους πολίτες διαχρονικά και δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τους πολίτες του, και μια κυβέρνηση που απέτυχε οικτρά σε ζητήματα για τα οποία η ίδια έχει την ευθύνη και όχι οι προηγούμενοι. Όλα αυτά έγιναν ξαφνικά, θα αναζητηθούν  οι ευθύνες, πιθανόν να εντοπισθούν, πιθανόν να μην αποδοθούν ποτέ.

Αν δεν μπορούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο τουλάχιστον ας σιωπήσουν και ας σταματήσουν να προσβάλλουν την μνήμη των αθώων νεκρών  της τραγωδίας. Δεν τους ζητάμε και πολλά…. Ας το βουλώσουν επιτέλους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μία κυβέρνηση ψυχωτική και μία αντιπολίτευση νευρωτική: Η χώρα “απέραντο φρενοκομείο”

Be the first to comment on "Ας σιωπήσουν όλοι και ας σταματήσουν να προσβάλλουν την μνήμη των αθώων νεκρών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*