Ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων ασθενών στην Ε.Ε.: Με ελληνικό χρώμα τα προγράμματα διασύνδεσης




Να «καταργήσει» τα εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη στον χώρο της Υγείας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παρέχει στους πολίτες της αποτελεσματικότερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και να αυξήσει τις πιθανότητες διάσωσης εκείνων, οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιο ατύχημα εκτός συνόρων της χώρας διαμονής τους.

Το ιατρικό ιστορικό κάθε Ευρωπαίου πολίτη μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο ακόμη και για τη ζωή του, ενώ και στις περιπτώσεις των πασχόντων από χρόνιες ασθένειες είναι απαραίτητο σε κάθε ιατρική εξέταση. Η ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να απαντήσει στην ανάγκη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον χώρο της υγείας, δημιουργεί όμως και σύνθετα νομικά προβλήματα, που αφορούν την πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών. Τι θα γίνει σε μία πιθανή κυβερνοεπίθεση, όπως του 2017, όταν οι χάκερς για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα μεγάλων νοσοκομείων ζητούσαν λύτρα σε bitcoins;

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα με έντονο “ελληνικό χρώμα” σχεδιάζει να απαντήσει ταυτόχρονα και στις δύο προκλήσεις: Της διασυνοριακής πρόσβασης και της ασφάλειας. Το «H2020 KONFIDO» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια κατά την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 χρόνια και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016. Η ομάδα του αποτελείται από 15 πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες σε 7 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού ινστιτούτου ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και της εταιρείας EULAMBIA στην Αθήνα.

«Σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα θα υπάρχει ένα κεντρικό σημείο πρόσβασης, που διαχειρίζεται από το Υπουργείο Υγείας της εκάστοτε χώρας, το οποίο θα λαμβάνει οποιοδήποτε αίτημα πρόσβασης σε ιατρικά δεδομένα και θα λειτουργεί ως μεσάζοντας με τα ιδρύματα υγείας της χώρας», εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής του έργου KONFIDO (Project Coordinator), Senior Project Manager στην εταιρεία EXUS Software με έδρα το Λονδίνο, Γιάννης Κόμνιος.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες μιας χώρας θα μπορούν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, γνωρίζοντας πως μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά τη συνταγογράφηση, που λαμβάνουν στη χώρα διαμονής τους από οποιοδήποτε φαρμακείο και να επισκεφθούν οποιοδήποτε ιατρό, στον οποίο μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε μια σύνοψη του ιατρικού τους ιστορικού», αναφέρει, ενώ περιγράφει τις έξι τεχνολογίες αιχμής του προγράμματος, που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν το επίπεδο ασφάλειας στη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
12/08/2018 08:50

Τρεις θανάτους και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιο του Δυτικού Νείλου καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: