Ανασχηματισμός επί θύραις; Οι παραμένοντες, οι αποχωρούντες και ο μεγάλος γρίφος του Αλέξη




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Μερικά 24ωρα απομένουν μέχρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αρχίσει τα τηλέφωνα προς τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και ορισμένους εκ των βουλευτών του, προκειμένου είτε να τους χαροποιήσει αναβαθμίζοντας ή κρατώντας τους στις θέσεις τους, είτε να τους αναγγείλει την έξοδό τους από την κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι θα τηλεφωνήσει και σε παράγοντες που δεν είναι ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βρίσκονται στις παρυφές του…

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει άνω τελεία στο θέμα του ανασχηματισμού από την Ιθάκη, λέγοντας πως δεν θέλει να χαλάσει τις διακοπές του κόσμου.

  • Ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις είναι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα τεθεί και το θέμα της τοποθέτησης νέου γραμματέα, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει με την ομιλία του το στίγμα της επόμενης μέρας τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενόψει προεκλογικού έτους ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σημαντικές αλλαγές και στο εσωτερικό του κόμματος με αναδιάταξη προσώπων ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί από νωρίς σε εκλογική ετοιμότητα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει θετικό πρόσημο σε κοινωνικά θέματα αλλά και την ανάπτυξη ώστε η έξοδος από το μνημόνιο να γίνει πρακτικά αντιληπτή στους πολίτες.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει για την τελική – ως φαίνεται κούρσα – προς τις εκλογές νέα στελέχη, πιθανότατα άφθαρτα πολιτικά και μιας κάποιας νεώτερης ηλικίας. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλοι όπως ο Λευτέρης Κρέτσος εκτελούν σημαντικό έργο σε άλλα υπουργεία. Η δουλειά που κάνει για να φέρει στην Ελλάδα σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές είναι αξιοθαύμαστη και αν πετύχουν τα σχέδια του θα μιλάμε για ένα θαύμα…

Μέσα στους στόχους του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να είναι και η επιλογή εκείνων των στελεχών που θα αντλήσουν ψηφοφόρους στο τέλος από την δεξαμενή του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και θα οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε αναζήτηση ψήφων δεξιότερα της Κεντροδεξιάς.

  • Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός δεν θα αλλάξει τη «βασική ομάδα» που περιλαμβάνει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Κοτζιά, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Βίτσα, τον Κώστα Γαβρόγλου, την Όλγα Γεροβασίλη, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι επιτυχημένοι…

Στους παραμένοντες φαίνεται πως συγκαταλέγεται η Έλενα Κουντουρά, μόνο στη θέση του αντιπροέδρου ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Κωνσταντίνος Στρατής, η Θεανώ Φωτίου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Αναβάθμιση θέσης μάλλον προβλέπεται για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι πιθανό να βρεθούν η Λυδία Κονιόρδου, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Άγνωστο παραμένει εάν τελικά ο Πάνος Σκουρλέτης θα μετακομίσει από το Εσωτερικών στην Κουμουνδούρου ώστε να αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό των εκλογών. Εάν γίνει αυτό το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη φαντάζει ως το επικρατέστερο για την θέση του ΥΠΕΣ. Μάλιστα συνεργάτες του έσπευσαν χθες να τονίσουν πως δεν έχει αρνηθεί τη μετακίνησή του στον πρωθυπουργό.

Από τον ανασχηματισμό αναμένεται να καλυφθεί και η θέση του παραιτηθέντος αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Προς υπουργοποίηση βαίνουν ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ), η διαγραφείσα από τη Νέα Δημοκρατία, Κατερίνα Παπακώστα, ενώ πολύ έντονα ακούγεται το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Ο μεγαλύτερος γρίφος πάντως ακούει στο όνομα Πάνος Καμμένος καθώς δεν αποκλείεται η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, αν και ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στο Άμυνας.

Τούρκοι χάκερς χτύπησαν και έριξαν ιστοσελίδα τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: