Βροχή τα γκολ, ο Μπαπέ και o Ελ Χανταρί, ο θρίαμβος της Γαλλίας, η έκπληξη της Κροατίας




Η αυλαία του Μουντιάλ της Ρωσίας έκλεισε πανηγυρικά για τη Γαλλία προχθές το βράδυ και με την ολοκλήρωσή του η διοργάνωση προστέθηκε στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Με τους πανηγυρισμούς στο Παρίσι, ελέω… κούπας για τους «τρικολόρ», και Ζαντάρ, λόγω της ιστορικής πρόκρισης της «Χρβάτσκα» σε τελικό, να… εξασθενούν σιγά-σιγά, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σας παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία που γράφτηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας με ανεξίτηλα γράμματα στη Βίβλο των ρεκόρ των Μουντιάλ.

Αναλυτικά:

  • ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΓΚΟΛ

Με μόλις μία ισοπαλία χωρίς τέρματα σε 64 αναμετρήσεις, το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν άκρως… παραγωγικό. Με εξαίρεση το 0-0 της μετέπειτα πρωταθλήτριας Γαλλίας με τη Δανία στη φάση των ομίλων, σε 35 αγώνες σημειώθηκε το λιγότερο ένα τέρμα, «καταρρίπτοντας» το προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που είχε κρατήσει για 64 χρόνια.

Στο μεταξύ, το 4-2 του προχθεσινού τελικού των «πετεινών» με την Κροατία αύξησε τα τέρματα που σημειώθηκαν στη Ρωσία στα 169, δύο λιγότερα από το ρεκόρ των 171 που είχαν σημειωθεί στα Μουντιάλ του 2014 και του 1998.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των 2,64 γκολ ανά αγώνα, αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο του αιώνα μετά το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας και πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί το ρεκόρ των 5,38 που ήταν ο μέσος όρος το 1954.

Ρεκόρ, πάντως, σημειώθηκε σε αυτογκόλ (σ.σ. 12) σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως και σε πέναλτι, τα οποία έφτασαν στη Ρωσία τα 29, ελέω… VAR (σ.σ. το προηγούμενο ρεκόρ σε πέναλτι ήταν 18 το 2002).

  • ΜΠΑΠΕ ΚΑΙ ΕΛ ΧΑΝΤΑΡΙ

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν η ώρα αρκετών ανερχόμενων αστέρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τον 19χρονο Γάλλο Κιλιάν Μπαπέ να γίνεται ο νεότερος παίκτης που σκοράρει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Πελέ το 1958. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος… πιτσιρικάς που σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ, πάλι μετά τον ζωντανό θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Βέβαια η διοργάνωση δε χαρακτηρίστηκε μόνο από τον… τόπο στα νιάτα, καθώς ο 45χρονος τερματοφύλακας της Αιγύπτου, Ελ Χανταρί, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που ήταν βασικός σε αγώνα Μουντιάλ. Επίσης, ο βετεράνος του Μεξικού Ράφαελ Μάρκες αποχαιρέτησε τη Ρωσία ως ο μοναδικός βασικός παίκτης σε πέντε Μουντιάλ.

  • Ο ΑΘΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ

Το μεγάλο αουτσάιντερ, η Κροατία, έφτασε μέχρι για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό… διασχίζοντας δύσβατα μονοπάτια. Η «Χβράτσκα» έγινε η πρώτη ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια σε τρεις διαδοχικές παρατάσεις σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι στα… πόδια των Κροατών προστέθηκαν 360 λεπτά ποδοσφαίρου στα νοκ άουτ παιχνίδια πριν φτάσουν στον τελικό, όπερ σημαίνει ότι είναι σα να έδωσαν έναν παραπάνω αγώνα από την πρωταθλήτρια Γαλλία.

  • TO VAR ΕΦΕΡΕ… ΗΡΕΜΙΑ

Η χρήση του VAR δεν άφησε περιθώρια στους ποδοσφαιριστές να… κινηθούν εκτός ορίων. Μάλιστα, στα γήπεδα της Ρωσίας δεν υπήρχε καμία κόκκινη κάρτα για βίαιη συμπεριφορά, ενώ συνολικά δόθηκαν μόλις τέσσερις αποβολές. Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό κόκκινων καρτών τα τελευταία 40 χρόνια των Μουντιάλ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις κόκκινες είχαν δοθεί μόνο σε ένα παιχνίδι το 2006, όταν η Πορτογαλία είχε κερδίσει την Ολλανδία. Για την ιστορία στο Μουντιάλ του 2006 είχαν μοιραστεί 28 κόκκινες!

Το VAR, πάντως, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις υπερβολικές αντιδράσεις, όπως αυτές του Νεϊμάρ, ο οποίος πέρασε συνολικά σχεδόν 14 λεπτά στο έδαφος ως… τραυματίας στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της Βραζιλίας στη διοργάνωση.

Το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στους «μπλε»

Το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής θα λάβουν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Γαλλίας οι οποίοι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, που ολοκληρώθηκε προχθες (15/7) στη Ρωσία. Αυτό ανακοίνωσε η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, διευκρίζοντας ότι η σχετική τελετή θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, εντός των προσεχών μηνών.

Ανάλογης τιμής είχαν τύχει και τα μέλη της αποστολής των «τρικολόρ» στο Μουντιάλ του 1998, που επίσης είχαν κατακτήσει το τρόπαιο. Μεταξύ αυτών ήταν και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός των Γάλλων, Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Η Γαλλία αποθέωσε τους Πρωταθλητές κόσμου: “Allons enfants de la Patrie…” (photo, video)

Υποδοχή ηρώων στους Κροάτες: Ήταν η καλύτερη παρουσία τους, στην ιστορία του Μουντιάλ (photo)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: