Βραβεία σε καινοτόμες νέες επιχειρήσεις για δεύτερη χρονιά στο Ζάππειο από τον Νίκο Παππά




«Νέα εποχή για την Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο η έξοδος από το μνημόνιο, αλλά σημαίνει και εποχή της ανάπτυξης και της διάχυσης των νέων τεχνολογιών” είπε ο Νίκος Παππάς στην τελετή βράβευσης νεοφυών επιχειρήσεων στο Ζάππειο.

Είναι εποχή της συνδεσιμότητας με υπερυψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, εποχή τεραστίων επενδύσεων για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών είπε ακόμη στην ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, για την απονομή των Athens Startup Awards 2018 για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, την οποία διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τα επόμενα χρόνια θα επενδύσουν συνολικά 4 δισ ευρώ για να αναπτύξουν σε όλη την Ελλάδα ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών.

«Είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα να έχει υποδομές με τεχνολογίες αιχμής που αντέχουν στο χρόνο και που θα υποστηρίξουν πολλές από τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ως Πολιτεία επικεντρώνουμε σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους όπως εσείς. Και στηρίζουμε προσπάθειες μέσω:

– Του ταμείου EquiFund, που έχει κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και εθνικούς πόρους, ενώ με τη συνεισφορά ιδιωτών, τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

– Προγραμμάτων, όπως το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», στηρίζουμε τους νέους ερευνητές και προωθούμε συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Τα κονδύλια που διαθέτουμε ανέρχονται στα 410 εκατ. ευρώ, με άντληση χρημάτων από το ΕΣΠΑ.

– Μέσω ΕΣΠΑ στηρίξαμε προσπάθειες πτυχιούχων με 155 εκατ. ευρώ και νεοφυών επιχειρήσεων με 72 εκατ. ευρώ».

Στον χαιρετισμό του ανέφερε ακόμη: «Χαίρομαι που βλέπω νέους ανθρώπους που βασίζονται στις δυνάμεις τους, που δημιουργούν, που καινοτομούν και που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει, και τα μυαλά και τις δυνάμεις για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή».

Δούρου: Χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης

Στο χαιρετισμό της, η περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης «με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», μέσα από τη δημιουργία ενός «νέου τοπίου επιχειρηματικότητας», με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμβάλλουν με τις συστηματικές τους συνέργειες, η Περιφέρεια Αττικής και το ΕΒΕΑ, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «η συμμαχία που έχουμε συμπτύξει εδώ και πάνω από δύο χρόνια, Περιφέρεια Αττικής και ΕΒΕΑ, αποτελεί την έμπρακτη απάντηση, ότι μπορούμε πολλά και σημαντικά πράγματα όταν έχουμε συναντίληψη, κοινό σχεδιασμό, κοινή στρατηγική, κοινές πρωτοβουλίες».

«Με τον πρόεδρο κ. Μίχαλο και το ΕΒΕΑ, έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του νέου τοπίου της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται ο τόπος, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις, που παραπέμπουν σε μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών. Μαζί, ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Η καθιέρωση τούτων των βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι ένα από αυτά», συνέχισε η ίδια.

Τέλος, η περιφερειάρχης, εξήρε τη λειτουργία θεσμών όπως το ΕΒΕΑ – «θεσμών ταγμένων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα από το κτίσιμο εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση γεφυρών, μέσα από μια λειτουργία σύνθεσης απόψεων».

Μίχαλος: Πλεονεκτήματα και δυνατότητες υπάρχουν

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι λιγότερο από δέκα χρόνια πριν, ο όρος startup ήταν για τους περισσότερους άγνωστος. Το 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα μόλις 16 επιχειρήσεις, που ενέπιπταν στον ορισμό της «νεοφυούς επιχείρησης». Μέσα σε μια τριετία ο αριθμός αυτός είχε δεκαπλασιαστεί και σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου στις 1.000.

Μαζί με τις επιχειρήσεις πολλαπλασιάστηκαν και τα επενδυόμενα κεφάλαια. Από 500.000 ευρώ το 2012 σε περίπου 250 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2017. Το ελληνικό startup οικοσύστημα οδηγείται σήμερα σε φάση ωρίμανσης. Με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματικών προσπαθειών και με ένα περιβάλλον που σταδιακά γίνεται ευνοϊκότερο. Γιατί η καινοτομία και η δυναμική που συνδέονται με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, είναι απαραίτητα συστατικά για μια οικονομία που χρειάζεται να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πλεονεκτήματα, ευκαιρίες και δυνατότητες υπάρχουν, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων ΑΕΙ και πτυχιούχων στις θετικές επιστήμες και βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση, έχοντας πρόσβαση σε σημαντικές αγορές. Επίσης, έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει στα επόμενα πέντε χρόνια σημαντικούς πόρους, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αρχικού σταδίου και σταδίου ανάπτυξης.

Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, συνέχισε ο ίδιος, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, διότι παρά τα θετικά βήματα, υπάρχουν ακόμη σημαντικές αδυναμίες και εμπόδια που ανακόπτουν τη δυναμική του οικοσυστήματος. Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε πέντε παράγοντες:

– Εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολία σε θέματα χρηματοδότησης.

– Εξακολουθεί – παρά το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό – να υπάρχει έλλειψη σε εφαρμοσμένες δεξιότητες.

– Εξακολουθεί να υπάρχει ελλιπής διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και startups.

– Εξακολουθεί να υπάρχει ένα εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, ένα σύστημα διοίκησης με χρονοβόρες διαδικασίες, μια διάρθρωση της αγοράς που δημιουργεί φραγμούς και εμπόδια παντού.

– Εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας και του στιγματισμού.

«Σε όλα αυτά τα θέματα πρέπει να εστιάσουμε στο επόμενο διάστημα. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, μέσα από νομοθετικές δράσεις, αλλά και καινοτόμες πρωτοβουλίες, με αφετηρία την ίδια την αγορά» όπως είπε.

Κατ’ αρχάς ο κ. Μίχαλος ζήτησε να διευρυνθεί το δίκτυο της χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, με την αξιοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων χρηματοδοτικών εργαλείων. Να επεκταθεί η χρήση έξυπνων εργαλείων σε κλάδους, πέραν του τεχνολογικού, όπου η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωργία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός και ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Να δημιουργηθούν δίκτυα διασύνδεσης διαφόρων ειδικοτήτων και γνωστικών αντικειμένων, από την τεχνολογία, το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, μέχρι τη διοίκηση επιχειρήσεων. Ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται ο σχηματισμός επιχειρηματικών ομάδων με συμπληρωματικές γνώσεις και δεξιότητες.

Χρειάζεται στενότερη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Αλλά και για την εναρμόνιση των προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος σημείωσε και την ανάγκη, να εστιάσουμε στη δημιουργία περιοχών καινοτομίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων πόλεων, όπως η Βαρκελώνη και να δημιουργηθεί ένα φορολογικό περιβάλλον, το οποίο να ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, αλλά και τη διατήρηση και την προσέλκυση ταλέντου.

Από την άλλη, συνέχισε ο κ Μίχαλος, και η επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα οφείλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με τη startup κοινότητα, ώστε οι νέες επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, να εντοπίσουν κενά και ευκαιρίες και να υλοποιήσουν ή να προσαρμόσουν λύσεις, που θα έχουν θετική ανταπόκριση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
11/07/2018 22:05

Η αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025, δεν είναι ανέφικτη, λέει ο Γ. Δραγασάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: