Τσίπρας στον Ταγίπ: Η βελτίωση των σχέσεων περνά από την απελευθέρωση των στρατιωτικών




Μείζον ζήτημα, ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ξεκαθάρισε πως η υπόθεσή τους δεν σχετίζεται με τίποτα με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση τους διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες, ήταν “δύσκολη”, λόγω των δύο αυτών υποθέσεων, αλλά δήλωσε πως μετά τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες και η καλή είδηση είναι πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρουν τον τρόπο για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και γι αυτό θα υπάρξουν επαφές των υπουργών Εξωτερικών και των στρατιωτικών ηγεσιών.

Αναφερόμενος στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών του ΝΑΤΟ με την ΠΓΔΜ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η σημερινή μέρα είναι “ιστορική”, διότι παίρνει σάρκα και οστά η Διακήρυξη του Βουκουρεστίου που για δέκα χρόνια παρέμενε “κενό γράμμα”. “Μακεδονία θα λέγεται μόνο ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και η γειτονική χώρα θα λέγεται “Βόρεια Μακεδονία”, τόνισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε για υποκρισία τη Νέα Δημοκρατία, τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τους.

  • Δεν σχετίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

“Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών, που έχουν ζητήσει άσυλο. Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού και για άλλη μια φορά του κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη”, τόνισε ο κ.Τσίπρας και συνέχισε: “Την ίδια στιγμή υπογράμμισα αυτό που επανειλημμένως έχω δηλώσει ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα, την Τουρκία εν προκειμένω, οποιοιδήποτε επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία μας στα θέματα της ασφάλειας”.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα δεν ζητάει κάποια χάρη σε σχέση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Ζητάει να δικαστούν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αφού δεν έχουν κάνει τίποτε.

Υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είχε δηλώσει πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας πως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό, καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις και προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζονται και, βεβαίως, αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου από την ελληνική πλευρά.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό σημείωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες.

  • Ιστορική μέρα η σημερινή γιατί υλοποιείται η Διακήρυξη του Βουκουρεστίου

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που λέει ότι η ΠΓΔΜ πήρε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “παρέδωσε” το Βουκουρέστι και το μοναδικό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία στην αντιπολίτευση και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά.

“Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί επιτέλους ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου που επί δέκα χρόνια ήταν κενό γράμμα. Με τη Διακήρυξη της Συνόδου των Βρυξελλών και συγκεκριμένα την παράγραφο 63 καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες θα καταλήξουν εάν και μόνο ολοκληρωθεί η αλλαγή του ονόματος της γείτονος χώρας, μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών”, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Πρόκειται για μια βαθιά υποκρισία όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων που έχουν την ευθύνη που έχουμε φτάσει ως εδώ. Κυρίως όσοι συμμετείχαν κατά καιρούς σε διεθνή φόρα από το 1992 και μετά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που λαμβάνουν μέρος όταν αναφέρονται στη γειτονική χώρα δεν αναφέρονται στην ΠΓΔΜ, αλλά αναφέρουν τη συνταγματική τους ονομασία. Αυτό, λοιπόν, αλλάζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών άμα ολοκληρωθεί, φυσικά, από τους βόρειους γείτονες μας. Η μοναδική Μακεδονία που θα υπάρχει πια θα είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα στη Βόρεια Ελλάδα και το κράτος στα βόρεια σύνορα μας θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και δεν θα μπορεί κανείς, μα κανείς, σε Συνόδους και στο δημόσιο λόγο να αναφέρεται σε Μακεδονία εννοώντας τους βόρειους γείτονες μας”.

  • Υποκρίνεται η αντιπολίτευση και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών

Παρατήρησε πως “αυτή η πολιτική στάση της αντιπολίτευσης υποτιμά και τη νοημοσύνη των πολιτών, λες και απευθύνονται σε πολίτες που δεν διαβάζουν, δεν παρακολουθούν, δεν ενημερώνονται, παρά μονάχα μέσω προπαγάνδας” και τόνισε:

“Πριν από λίγες μέρες μας είπαν ότι ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Μοσκοβισί είναι ψεύτες γιατί λένε ότι τελείωσε το Μνημόνιο, όπως σήμερα και ο κ. Σολτς. Χθες μας είπαν ότι είναι ψεύτης ο κ. Στόλτενμπεργκ γιατί στη συνέντευξη που παραχώρησε με τον κ. Ζάεφ με δυο λόγια επανέλαβε ξεκάθαρα αυτό που όριζε η Σύνοδος του Βουκουρεστίου. Ότι αν δεν αλλάξουν όνομα και δεν αλλάξουν το Σύνταγμα δεν γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ.

  • Εθνικολαϊκιστική μετάλλαξη του κ. Μητσοτάκη-τον ακολουθεί η κ. Γεννηματά

Δεν μπορούν όλοι να είναι ψεύτες. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα, διότι αυτά αποτελούν πλέον το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους στην οικονομία. Όμως είναι επώδυνο για τη χώρα και θα έλεγα επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ιδίως τώρα που ανοίγονται σημαντικές δυνατότητες μιας και αναβαθμίζεται γεωπολιτικά ο ρόλος της χώρας, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αυτή την εθνικολαϊκιστική μετάλλαξη του κ. Μητσοτάκη και κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν βάζει εμπόδια η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως είναι γνωστό ότι δεν συμπίπτουν οι απόψεις τους και τόνισε πως αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τη γειτονική χώρα, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο θα συζητήσει με τον κυβερνητικό εταίρο.

  • Όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και την εθνική μας κυριαρχία

Σε ερώτηση για τυχόν παρεμβάσεις χωρών στα εσωτερικά της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: “Είμαι υποχρεωμένος ως πρωθυπουργός να υπερασπίζομαι την κυριαρχία της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία επιδιώκει ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, στη βάση ενός δόγματος πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, όχι μόνο της γειτονιάς μας. Έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Κι όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά που δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση τότε παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα”.

Για τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα σημείωσε πως το συμπέρασμα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στο θέμα της ΑΟΖ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει χρονική πίεση.

Αναφερόμενος στο θέμα των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ, που προκάλεσε διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ο κ.Τσίπρας είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα για μοίρασμα των βαρών, που θέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που είναι ολίγον μη πολιτικά ορθός ο τρόπος που το θέτει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
του απεσταλμένου μας Ν. Ρούμπου
Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: