File Photo: President Donald J. Trump, joined by Vice President Mike Pence, attends a Cabinet Meeting Wednesday, July 18, 2018, in the Cabinet Room of the White House in Washington, D.C. (Official White House Photo by Joyce N. Boghosian)

Το βαρύ πυροβολικό του Τραμπ στην υπνωτισμένη Ευρώπη: Τι σημαίνει ο ερχομός του Μπάνον

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Πριν την εκτροπή, όλα πάντα κυλούσαν ήσυχα. Κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα ή τουλάχιστον δεν ηθελε να καταλάβει. Η Βαϊμάρη δεν τρόμαξε κανεναν πριν δουν το τέρας του Χίτλερ να μεγαλώνει και να μην μπορεί πια να τιθασευτεί.  Τρόμαξαν λίγα χρόνια αργότερα τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πέθαναν, υπέφεραν ή πείνασαν…

Σημερα ζούμε σε μια στιγμη παγκόσμιας ανισορροπίας. Που ο ενας παλιός κόσμος που οικοδομήθηκε μετά τον Δεύτερο Πολεμο, με τις αντιθέσεις του, με τα δυο στρατόπεδα, τον Ψυχρό Πολεμο, τελειώνει και ενας νέος κόσμος προσπαθεί να γεννηθεί, μέσα σε ανισότητες, συγκρούσεις και ασύμμετρες απειλές, με τις αξίες και αρχές στις οποίες στηρίχθηκε μια ισορροπια εβδομήντα χρόνων να ανατρέπονται.

  • Τωρα είναι οι εποχές του Ντόναλντ Τραμπ, του Στίβ Μπανον, του Σαλβινι, του Ορμπαν. Η έλλειψη απαντήσεων στα ερωτήματα που βασανίζουν αυτή την νεα εποχή, κάνει το αντισυστημικό να γίνεται ολο και πιο δελεαστικό οσο πιο ασαφές και θολό είναι. Η αγωνία για να μην χαθούν κεκτημένα μεγαλώνει τον φόβο για το αύριο, για τους αλλους που έρχονται και επιβουλεύονται τις δουλειές μας, την συρρικνουμενη ευμάρεια μας. Και ερχεται η ξενοφοβία…

Η Ευρώπη είναι σε πραγματικό Βέρτικο. Μια Ευρώπη που δεν μπορεί πια να στηρίξει το κοινωνικό μοντέλο το οποίο αποτέλεσε το μεγαλο στρατηγικό πλεονέκτημα της στον Ψυχρό Πόλεμο, που κατέστησε την Ευρώπη το ιδανικό μοντέλο Πολιτείας: κοινωνικό κράτος, πρόνοια ασφαλεια στους πολίτες, δημοκρατία, δικαιώματα, ειρήνη

Και ξαφνικά το μοντέλο αυτό κλυδωνίζεται. Οι νέοι μεγάλοι παίκτες μπήκαν δυναμικά στο παιγνιδι της οικονομίας συρρικνώνοντας το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά, στις νέες απειλές ασφάλειας η Ευρώπη δεν μπορει να αναλαβει ρόλο και περιορίζεται τελικά στο να επιχειρεί να διασώσει τα μέλη της από την χρεωκοπία (όπως εγινε με την Ελλαδα), να μαζεύει τα οικονομικά της και τις παλιές σπατάλες, οδηγώντας σε λιτότητα ή να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό.

Στην Ευρώπη, ο λαϊκίστικός  αντισυστημισμός  έχει εφεύρει και αντίπαλο.

Ο αντιγερμανισμός, συχνά οχι αδικαιολόγητος, μετατρέπεται πλέον σε σημαντικό ρεύμα. Σε ένα νέο κύμα ανάστροφου λαϊκισμού από εκείνον του Μεσοπολέμου. Και είναι πια Καλό, ότι  είναι εναντιον της Γερμανίας. Και ενώ συνηθώς ετσι είναι, δεν ειναι πάντοτε ετσι.

Ακόμη και απέναντι σε αυτή την Γερμανία, το αντίπαλο δέος  δεν μπορεί να είναι ο Όρμπαν, ο Σαλβινι, ο Μιχαλολιακος, ο Μπαλτάκος ή ο κάθε ψεκασμένος στην χώρα μας και στην Ευρωπη.

Ο αντιγερμανισμός  δεν ειναι αυτομάτως προοδευτισμός. Μπορει να είναι και το εφαλτήριο και το άλλοθι ενός νέου ναζισμού.

Ουτε φυσικά ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει την απορρύθμιση της διεθνούς ισορροπίας ο Ντ. Τραμπ μπορεί να αποτελεί την απάντηση και να σκορπίζει χαρα στην Αθήνα και αλλού, επειδή απλώς τράβηξε το αυτί της κ. Μέρκελ.

  • Η ξαφνική εμφάνιση στο ευρωπαϊκό προσκήνιο του Στίβεν Μπάννον είναι μια εξέλιξη που πρεπει να σημάνει συναγερμό. Ο μέντορας του Ντόναλτ Τραμπ, ο φυσικός ηγέτης της Alt Right, ο ρατσιστής, με αντιμουσουλμανικά και αντιμεταναστευτικά αισθήματα, εχει  φλερτάρει με τις  ιδέες της white supremacy που μετα το σύντομο πέρασμα του από τον Λευκό Οίκο βρέθηκε να ανταλλάσσει πυρά με το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορήθηκε ότι αποτέλεσε τον «ενδιάμεσο» του Τραμπ στην σχέση με την Μόσχα και την Ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Τωρα ο Στίβεν Μπάννον προσβλέπει στην ίδρυση  του «Κινήματος» στην Ευρωπη, ανάβοντας την σπίθα μιας λαϊκίστικής ακροδεξιάς εξέγερσης στην Ευρωπη. Με αφετηρία τις ευρωεκλογές της Άνοιξης.

Όπως αποκάλυψε η Daily Beast, ο Μπάννον θα ιδρύσει το “The Movement”.

Έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έναν μηχανισμό δημοσκοπήσεων και ένα think tank που θα μπορέσει να καθοδηγήσει  τα λαϊκίστικα κινήματα στην Ευρώπη για να πετύχουν να εκλέξουν μια μεγαλη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο…

  • Πέρυσι ο Μπάννον ειχε συνομιλίες και επαφές  με ακροδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, από τον Νάιτζελ Φάρατζ και μέλη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, μεχρι τα μέλη του AfD στην Γερμανία, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τους Πολωνούς λαϊκιστές..

Τωρα πλεον προστέθηκε και η Ιταλία στην «ατζέντα» του, και όπως εκτιμά η «Ιταλία είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» και αναφερόμενος στην νίκη της ακροδεξιάς πιστεύει ότι «εάν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε»…

Ο ίδιος ο  Μπάννον εχει αποδείξει κατι: γνωρίζει πότε το έδαφος ειναι ώριμο να δεχθεί τον σπόρο του ακροδεξιού ρατσιστικού λαϊκισμού. Το απέδειξε στην τελευταία προεκλογική καμπάνια στις ΗΠΑ. Που είχε και ο ίδιος μερίδιο της νίκης του Ντ. Τράμπ. Γι’ αυτό η έλευση του στην Ευρώπη, δεν  είναι μια απλή υποθεση…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στόχος η Ευρώπη: Ο “άνθρωπος” του Ντ. Τραμπ πίσω από την ακροδεξιά λαϊκιστική εξέγερση

2 Comments on "Το βαρύ πυροβολικό του Τραμπ στην υπνωτισμένη Ευρώπη: Τι σημαίνει ο ερχομός του Μπάνον"

  1. Ανδρέας | July 23, 2018 at 12:14 PM | Reply

    Το παγωμένο γέλιο του ακούω και φοβάμαι…

  2. Ian Rowlings | July 23, 2018 at 2:55 PM | Reply

    Ο αντιγερμανισμός στην Ευρώπη όχι μόνο δεν είναι αδικαιολόγητος αλλά και αναγκαία συνέπεια της αντιευρωπαϊκής στάσης της Γερμανίας καθ’ όλη την κρίση. Εάν η Γερμανία δεν ήθελε να εκμεταλλευθεί και να παρατείνει την κρίση στην Ευρώπη με τα μνημόνια και την καταστροφική λιτότητα, με σκοπό να κρατάει την ισοτιμία του ευρώ χαμηλά, να συγκεντρώνει όλες τις χρηματοροές από τον Νότο στις τράπεζές της και να καταστρέψει την παραγωγικότητα των εταίρων της, τα φαινόμενα ακροδεξιού σχεδόν φασισμού δεν θα υπήρχαν. Η Γερμανική πολιτική και οι AfD, Lepen, Σαλβίνι κλπ. είναι όψεις του ιδίου νομίσματος μιας αυταρχικής Ευρώπης της φτώχειας και του μαρασμού. Η κα. Μέρκελ είναι η μητέρα των παραπάνω και όχι η αντίπαλός τους.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*