Το ψευδοκράτος δείχνει από τώρα τις προθέσεις του: Θέλουμε τις εγγυήσεις, λέει ψυχρά ο Οζερσάι




«Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο κατοχικός ψευδοϋπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Αναντολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι οι μέρες πριν το 1974 ήταν μαύρες για τους Τ/Κ, προσθέτοντας ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της επιχείρησης αυτής, όπως αποκαλεί την εισβολή, είναι η Συμφωνία Εγγυήσεων του 1960. Ανέφερε ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας νομικής έλλειψης η Τουρκία δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια επιχείρηση ή εάν την έκανε θα είχε διαφορετικές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

«Όταν γίνεται αναφορά στο 1974 δεν είναι σωστό να συμπεριφέρονται σαν να μην είχε γίνει τίποτα στην Κύπρο και η Τουρκία έκανε μια τέτοια επιχείρηση. Πριν από αυτή έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο και επιπλέον μια άλλη χώρα, η Ελλάδα έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Οζερσάι υποστήριξε ακόμη η Τ/κ και η Ε/κ πλευρά έχουν ανάγκη από νέες ιδέες, επειδή «μιλώντας για τα ίδια και τα ίδια χωρίς αποτέλεσμα έχουν κουράσει τους πάντες», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός πια να δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας».

«Αν η διεθνής κοινότητα επιζητεί λύση στο Κυπριακό, όπως διατείνεται, τώρα είναι η ώρα να δοκιμαστεί η ειλικρίνειά της», ανέφερε. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πραγματικότητα άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας και στις δύο πλευρές και τους είπε ‘πηγαίνετε και σκεφτείτε’».

Ο Οζερσάι αναφερόμενος στην εκστρατεία που ξεκίνησε από το Λονδίνο είπε ότι στόχος είναι οι Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό να δημιουργήσουν πιο στενούς δεσμούς υπό κάθε έννοια με την πατρίδα, αλλά και να διευκολύνουν την επιστροφή όσων Τ/κ το επιθυμούν.
Η εκστρατεία θα καταγράψει τους Τ/Κ που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα επαγγέλματα τους, το γένος τους και το αν έχουν κάποια πολιτική παρουσία εκεί όπου βρίσκονται.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός Τ/κ ζει στην Τουρκία και την Αυστραλία, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, και όπως υπολογίζεται οι Τ/Κ του εξωτερικού ξεπερνούν τον πληθυσμό των Τ/Κ που ζουν στα Κατεχόμενα, αν και το ακριβές νούμερο των Τ/Κ της διασποράς είναι άγνωστο.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
22/07/2018 09:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: