Το κρίσιμο τηλεφώνημα του Πλανητάρχη στον Τούρκο Σουλτάνο: Πως έφτασαν στα άκρα…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Στην κόψη του ξυραφιού είναι πλέον οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις που όλα δείχνουν ότι μοιάζουν με αυτοκίνητο που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς ένα τοίχο, καθώς καμία εκ των δύο πλευρών δείχνει διάθεση για υποχώρηση.

Η Τουρκία απέδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει στην απειλή των αμερικανικών κυρώσεων για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, που θα μπορούσε να αποτελέσει “υπερόπλο” για τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα προειδοποίησε ότι ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα υποστούν βλάβη εάν η Ουάσινγκτον επιμείνει σε αυτό που περιέγραψε ως «ψυχολογικό πόλεμο”. Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τα επανειλημμένα αυστηρά tweet κατά του κ. Ερντογάν είναι απίθανο αυτή τη στιγμή να υποχωρήσει.

Όπως αποκαλύπτουν η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν οι δύο πρόεδροι μίλησαν στο τηλέφωνο και η συνομιλία δεν πήγε καθόλου καλά. Τότε ο κ. Τραμπ έκανε την ανάρτηση στο twitter απειλώντας ευθέως τον Ερντογάν με κυρώσεις. Ακολούθως έγινε γνωστό ότι η Τουρκία απέρριψε τη συμφωνία με το Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το Τελ Αβίβ απελευθέρωσε μια Τουρκάλα που συνελήφθη επειδή μετέφερε χρήματα στη Χαμάς. Η απελευθέρωση έγινε με παρέμβαση του κ. Τραμπ ώστε να υπάρξει ανταλλαγή με τον πάστορα Μπράνσον.

Οι πιέσεις της Αμερικής συνεχίστηκαν. Ο Αντιπρόεδρος Πενς σε δηλώσεις του αλλά και με tweet είπε ότι ο κατ οίκον περιορισμός για τον Μπράνσον δεν είναι αρκετός και πρόσθεσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας μέχρις ότου ο πάστορας επιστρέψει στην πατρίδα”.

O αντιπρόεδρος Πενς “σφυροκοπεί” τον Ερντογάν: Ο Τραμπ αποφασισμένος για τις κυρώσεις

Διακόπτοντας σχεδόν τρεις ημέρες σιωπής, ο κ. Ερντογάν, από την Αφρική όπου βρισκόταν, αρνήθηκε ότι είχε προσπαθήσει να ανταλλάξει τον Μπράνσον με την 27χρονη γυναίκα που απελευθέρωσε το Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.

“Δεν θα υποχωρήσουμε εξαιτίας κυρώσεων”, ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης στους δημοσιογράφους.

“Δεν είμαστε δεμένοι με τις ΗΠΑ με ομφάλιο λώρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάνεται ένας ισχυρός και ειλικρινής εταίρος», προειδοποίησε ο Ερντογαν την Αμερική, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Δεν φοβάται τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ θα χάσουν ένα ισχυρό εταίρο, η απάντηση Ερντογάν στον Τραμπ

Γερουσιαστές των ΗΠΑ έχουν ήδη υποβάλει νομοσχέδιο που περιορίζει τα δάνεια στην Τουρκία από διεθνή ιδρύματα ως μέσο πίεσης για την κράτηση του Μπράνσον. Εάν περάσει, τα μέτρα θα μπορούσαν να χτυπήσουν την οικονομία της Τουρκίας που χρειάζεται απελπισμένα χρηματοδότηση μετά την κατάρρευση της λίρας λόγω των ανησυχιών για την οικονομική διαχείριση του κ. Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καθυστερήσει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Άγκυρα πρέπει πρώτα να εγκαταλέιψει τα σχέδια αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Τα τουρκικά F-35 παραμένουν στην Αμερική.

Ένα άλλο αγκάθι της διαμάχης είναι η άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ένας Τούρκο ιεροκήρυκα τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια΄Η Αμερική υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει παράσχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να τον εκδόσει στην Τουρκία.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Μπράνσον -προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 35 ετών- βασίζεται στον ισχυρισμό ότι βοήθησε στη “συνωμοσία” του Γκιουλέν για την ανατροπή του Ερντογάν. Επίσης ότι έχει σχέση με τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Ο Τούρκος ηγέτης πρότεινε στο παρελθόν ανταλλαγή των δύο κληρικών, ενώ ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι συζήτησαν μαζί με τον Τραμπ τις υποθέσεις του Γκιουλέν και του τραπεζίτη Αττίλα. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η μεταφορά του Μπράνσον σε κατ ‘οίκον περιορισμό ήταν μια χειρονομία καλής πίστης.

“Τώρα μας απειλούν, λέγοντας ότι δεν μπορούν να μας δώσουν τα F-35. Τους είπαμε αν δεν το κάνουν, θα πάμε στη διεθνή διαιτησία”, δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Κάλιν, σε άρθρο του κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης», επισημαίνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Στο άρθρο όμως υπήρχε και ένα παράθυρο συμβιβασμού:

  • “Η σχέση μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να έχει καλές προθέσεις για τη σχέσεις του με τον Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία. Αυτό ασφαλώς θα αλληλοσυμπληρωθεί όταν η σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το κοινό συμφέρον. Η χρήση απειλών κατά της Τουρκίας δεν θα λειτουργήσει”.

Πηγή: Financial Times (απαιτείται συνδρομή), HELLAS JOURNAL

Είναι έτοιμες η Αθήνα και η Λευκωσία στην περίπτωση που τα “σπάσουν” Τραμπ και Ερντογάν;

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: