Το Κογκρέσο αψήφισε το Πεντάγωνο: Είπε ξανά όχι στη μεταφορά των F-35 στον Ερντογάν




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το Κογκρέσο βρέθηκε χθες ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην προσπάθεια του να θέσει σοβαρότατο εμπόδιο στην Τουρκία για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Και αυτό παρά την αντίδραση του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μπάτις, ο οποίος προειδοποίησε τους βουλευτές για απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν τον άκουσαν και προχώρησαν στα σχέδια τους για τιμωρία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απομάκρυνε τη χώρα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την έφερε πιο κοντά στη Ρωσία, ενώ παραβιάζει και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών.

Με την κίνηση των βουλευτών απαγορεύεται η μεταφορά των μαχητικών F-35, μέχρις ότου το Πεντάγωνο καταθέσει ξεκάθαρα τη θέση του για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε εντυπωσιακή, καθώς αρκετοί αναλυτές πίστευαν πως μετά την ισχυρή παρέμβαση του κ. Μάτις, οι βουλευτές θα υποχωρούσαν. Αυτό δεν συνέβη…

Η μεγαλύτερη ανησυχία των βουλευτών αφορά τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται όμηρος στην Τουρκία με απόφαση του κ. Ερντογάν, κατηγορούμενος για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, και για συνεργασία με τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Κατηγορείται επίσης ότι είναι πράκτορας της CIA.

Η απόφαση της αμερικανικής Βουλής χαιρετίστηκε από τους γερουσιαστές Τζιν Σαχίν, που πρόσφατα συνάντησε τον κ. Ερντογάν και Τομ Τίλλις, οι οποίοι ζητούν να καθυστερήσει η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο απαντήσει στο βασικό ερώτημα για την επίδραση της αγοράς των ρωσικών S-400 στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Οι βουλευτές και γερουσιαστές ανησυχούν βαθύτατα για το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δείχνει αυταρχισμό, αλλά και για τη στενή σχέση του με τη Ρωσία και το Ιράν.

Στη δήλωσή της, η γερουσιαστής από το Νιου Χαμσάϊαρ αναφέρει:

“Οι γερουσιαστές Σαχίν και Τίλλις θεωρούν ότι είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο να στείλει η Αμερική τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, που η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να φυλακίζει αδίκως Αμερικανούς πολίτες και μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας”.

Στη δική του δήλωση ο κ. Τίλλις είπε:

(Ο σχετικός νόμος National Defense Authorization Act) “στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών”.

Η κ. Σαχίν πρόσθεσε ότι η πώληση των F-35 δεν είναι συμβατή και είναι ασυμβίβαστη με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, που προτίθεται να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία.

Τόνισε και τα εξής: “Υπάρχει τεράστιος δισταγμός για τη μεταφορά της ευαίσθητης τεχνολογίας των αεροσκαφών αυτών σε ένα έθνος που αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας και το οποίο σχεδιάστηκε για να καταρρίψει αυτά τα αεροσκάφη” (εννοεί τα F-35).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ – ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Οι υποθέσεις των S-400 και των F-35 έχουν δρόμο: Δεν κλείνουν με μία απόφαση του κ. Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: