Το ΚΚ της Τσεχίας έδωσε την πλειοψηφία στην κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου Μπαμπις




Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τσεχίας, υπό τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου σήμερα, χάρη στην υποστήριξη των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας (Komunistická strana Čech a Moravy, KSČM), διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο τη δική του καταμέτρηση των ψήφων.

Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος από την πτώση του λεγόμενου σιδηρού παραπετάσματος το 1989.

«Το κοινοβούλιο προσέφερε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση», ανήγγειλε ο πρόεδρος του τσεχικού κοινοβουλίου Ράντεκ Βοντράτσεκ μετά την ψηφοφορία που ακολούθησε τη μαραθώνια συνεδρίαση, διάρκειας 16 και πλέον ωρών.

Το κομμουνιστικό κόμμα θα αποκτήσει έτσι για πρώτη φορά λόγο όσον αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης συμμαχίας–μείζων εταίρος το λαϊκιστικό Κίνημα Ανικανοποίητων Πολιτών (ANO, το αρκτικόλεξό του σχηματίζει τη λέξη «ναι» στην τσεχική γλώσσα) του Μπάμπις, ήσσων το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (CCSD)–αλλά και στα κεντρικά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής μετά τη «βελούδινη επανάσταση» του 1989.

Η κυβέρνηση έλαβε 105 από τις 200 ψήφους του σώματος, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της τσεχικής εθνικής αντιπροσωπείας, ο Μπάμπις δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τα τσεχικά συμφέροντα στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε την επωδό του «δεν θέλουμε τη μετανάστευση».

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν εξήρε το γεγονός ότι η χώρα ανακτά πολιτική σταθερότητα χάρη στη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί το γεγονός ότι υποστηρίχθηκε από το KSČM.

12/07/2018 03:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa
Πράγα, Τσεχία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: