Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Ερντογάν με αριθμούς: Φυλακίσεις, συλλήψεις, διώξεις




Σήμερα Τετάρτη 18 Ιουλίου, δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, λήγει τυπικά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Ερντογάν και οδήγησε σε διώξεις φυλακίσεις και απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια το καθεστώς Ερντογάν αναλαμβάνοντας υπερεξουσίες και παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα συνέλαβε συνολικά 228.137 ανθρώπους όπως αναφέρει ο ιστότοπος Bianet.

Συνολικά 805 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ισόβια με την κατηγορία ότι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα.

Επίσης, έχουν έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον 17.089 χρηστών κοινωνικών δικτύων με την κατηγορία της διάδοσης προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης ή γιατί εναντιώθηκαν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 845 άτομα που επέκριναν την τουρκική εισβολή στην επαρχία Αφρίν στη στη Συρία στις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με τη Bianet, το καθεστώς Ερντογάν έκλεισε
-174 επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης
-1.414 ΜΚΟ και ενώσεις,
-145 ιδρύματα και
-19 συνδικάτα.

Έμπιστοι του καθεστώτος διορίστηκαν σε 99 δήμους από τους οποίους καθαιρέθηκαν οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τυπικά σταματά στην Τουρκία αλλά ο πέλεκυς του καθεστώτος Ερντογάν θα συνεχίσει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των Τούρκων. Ήδη κατατέθηκε νόμος για την τρομοκρατία που δίνει υπερεξουσίες στην στρατοχωροφυλακή, η οποία θα μπορεί να εφαρμόζει τοπικά στρατιωτικό νόμο περιορίζοντας ατομικές ελευθερίες για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν αλλάζοντας το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας, κατάφερε να πάρει στα χέρια του υπερεξουσίες έχοντας τον κύριο και μοναδικό λόγο ακόμα και σε θέματα Δικαιοσύνης.

Ο Τραμπ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν: Θέλει να του …μοιάσει

Πηγή: Bianet.org

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: