Το γλωσσάρι της Ομογένειας: Η Δικαιοσύνη και η Ελευθερία είναι αγαθά, όχι προϊόντα για πώληση




ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όταν τον Αύγουστο του 1974 δεκάδες χιλιάδες ομογενείς διαδήλωσαν στην Ουάσινγκτον, διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή, κύριο σύνθημά τους ήταν «δολοφόνε Κίσινγκερ», εκφράζοντας θυμό και αγανάκτηση για τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο.

Ποτέ προηγουμένως δεν βρέθηκαν μαζί στην Αμερική τόσοι πολλοί Έλληνες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από 50 χιλιάδες. Μόνο στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, για την ετήσια ελληνική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.

  • Μετά από 44 χρόνια, το Κυπριακό παραμένει στις προτεραιότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Το διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974 αποτέλεσε την αιτία για να δημιουργηθεί μια νέα «κατάσταση πραγμάτων», ωριμάζοντας πολιτικά της Ομογένεια.

Για πρώτη φορά, άρχισε να διαμορφώνεται μια ομάδα που λειτούργησε ως «ελληνικό λόμπι» με την ίδρυση νέων φορέων, όπως το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) από τον Γιουτζίν Ρωσσίδη, ο οποίος πρόβαλε τη θέση ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο για την εξωτερική βοήθεια και τον νόμο για τις στρατιωτικές πωλήσεις, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά όπλα για να εισβάλουν στην Κύπρο.

Πάνω σ’ αυτή τη θέση στηρίχθηκε η απόφαση του Κογκρέσου για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, με βασικούς πρωταγωνιστές τούς τότε βουλευτές Τζον Μπραδήμα και Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος το 1977 εξελέγη γερουσιαστής. Ο Γιουτζίν Ρωσσίδης (συγγραφέας του βιβλίου: Κίσινγκερ και Κύπρος: Μια μελέτη στην ανομία) θεωρεί τον Ερντογάν «εχθρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ένας άλλος φορέας που ιδρύθηκε ήταν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής με πρόεδρο τον Φίλιπ Κρίστοφερ. Το καλοκαίρι του 1974 ήταν και η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Επίσης, στο οίκημα της Ένωσης Κυπρίων Αμερικής στην Αστόρια συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης που στάλθηκαν στον προσφυγικό κόσμο. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε και το «Ταμείο Παιδιών της Κύπρου» για να βοηθηθούν ορφανά, προσφυγόπουλα και εγκλωβισμένα παιδιά.

  • Στην πορεία του χρόνου ιδρύθηκαν κι άλλοι οργανισμοί, όπως το «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας» (HALC), με ιδρυτή τον Νίκο Μούγιαρη, που, σήμερα, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής υπόθεσης στις ΗΠΑ σε σχέση με το συντονισμό και τη δράση ειδικά της νέας γενιάς.

Σαράντα τέσσερα χρόνια πέρασαν και το γλωσσάρι της Ομογένειας για την Κύπρο παραμένει το ίδιο, με τις ίδιες λέξεις και τους ίδιους στόχους.

Η Δικαιοσύνη, η Ελευθερία και η Αξιοπρέπεια είναι αγαθά και αρχές και όχι προϊόντα για διαπραγμάτευση και πώληση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ελλάδα, δώσε ψήφο στην Ομογένεια: Αυτοί οι άνθρωποι είναι “μεγάλη δύναμη” σου!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: