Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει σε Λέσβο, Λήμνο και Άϊ Στράτη, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή




Η παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει με το Εθνικό Θέατρο σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος και ‘Αγιος Ευστράτιος), στο πλαίσιο μίας νέας πρωτοβουλίας που εγκαινιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία «Hellenic Seaways», τους τοπικούς δήμους και το Ίδρυμα Μπούμπουρα.

«Είναι μία προσπάθεια που φέρνει το Εθνικό θέατρο κοντά στους κατοίκους των νησιών μας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, για την παρουσίαση της νέας δράσης. «Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που επιχειρούμε με σειρά ρυθμίσεων για την αναβάθμιση των νησιών μας και στόχο έχει να προσφέρει στους κατοίκους των περιοχών αυτών ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη» εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο το οποίο, όπως είπε, επέδειξε μεγάλη προθυμία για να βρεθεί σε νησιά με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όπως ο ‘Αη Στράτης.

Σε ερώτηση για το αν η προσπάθεια αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον σε συντονισμένη δράση των δύο φορέων, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε πως «το πρότζεκτ ξεκινάει πιλοτικά. Θα δούμε την ανταπόκριση του κοινού και θα κάνουμε τον απαραίτητο σχεδιασμό».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε στο ρόλο του Εθνικού Θεάτρου και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της νεοελληνικής δραματουργίας. «Είναι σημαντικό ότι θα μπορέσουν οι νησιώτες μας να δουν μία καλαίσθητη παράσταση στον τόπο τους. Στόχος μας είναι μέσα από τις δράσεις αυτές να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε φυσικά και κοινωνικά αγαθά αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία» επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός είπε ότι η ανταπόκριση του υπουργείου Ναυτιλίας ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου το Εθνικό να ταξιδέψει και να κάνει μια σωστή παρουσίαση της δουλειάς του στην μακρινή Ελλάδα, υπήρξε άμεση και συγκινητική. «Δεν μπορούμε να πούμε παρά ένα μεγάλο ευχαριστώ» είπε ο κ. Λιβαθινός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον προορισμό της πρώτης κρατικής σκηνής.

«Δεν είμαστε το Εθνικό Θέατρο της Αθήνας αλλά της Ελλάδας. Για να επαληθεύει ένα Εθνικό Θέατρο τον προορισμό του, το ζητούμενο είναι να παρουσιάζει υψηλού επιπέδου παραστάσεις, είτε παίζει στην Επίδαυρο είτε παίζει στην άκρη της χώρας. Το Εθνικό είναι ένα θέατρο που του αρέσει ν αρμενίζει και να συνεργάζεται. Είναι πολύ ευχάριστο το ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να πάμε να παίξουμε στη Λήμνο, στον ‘Αη Στράτη και στη Λέσβο. Θέλω να πιστεύω ότι με αυτή τη συνεργασία δημιουργούμε ένα ωραίο προηγούμενο και ότι του χρόνου το Εθνικό Θέατρο θα μπορέσει να ταξιδέψει και σε άλλα νησιά και σε άλλες άκρες της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Λιβαθινός και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή με το υπουργείο Ναυτιλίας να κρατήσει πολλά χρόνια.

«Ας είναι αυτό ένα ωραίο ξεκίνημα προκειμένου να μπορούμε όλο το χρόνο να μεταφέρουμε κομμάτια της ζωής και της τέχνης μας σε απομακρυσμένα μέρη που το Εθνικό εκ των πραγμάτων και λόγω της χαμηλής επιχορήγησης που έχει πια, δεν μπορεί να ταξιδέψει εύκολα» πρόσθεσε.

O Αριστείδης Κατσαΐτης, διευθυντής Πωλήσεων της Hellenic Seaways, που στηρίζει την μετακίνηση των καλλιτεχνών του Εθνικού στα νησιά εξέφρασε την ικανοποίησή του που μέσα από αυτή την προσπάθεια ενισχύεται το ηθικό των κατοίκων των νησιών.

Η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη στήριξη του. «Πέρα από την προσπάθεια για επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών, το υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί πλήρως και την ανάγκη των νησιωτών για καλλιέργεια του πνεύματος. Γι’ αυτό και αγκαλιάζει τις προσπάθειες του δήμου μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στηρίζοντας την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στο νησί μας. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί. Οι κάτοικοι έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να ταυτιστούν, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο και το χώρο του πνεύματος» είπε.

Η «Ηλέκτρα», η καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, κάνει πρεμιέρα στις 20 και 21 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, για να περιοδεύσει στη συνέχεια σε επιλεγμένες πόλεις και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, θ’ ανέβει στις 26 Ιουλίου στο κάστρο της Μυτιλήνης, στις 30 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Μύρινας στη Λήμνο και 1η Αυγούστου στην πλατεία δημαρχείου του ‘Αη Στράτη.

Έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η «Ηλέκτρα» φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Περισσότερες πολιτιστικές ειδήσεις

17/07/2018 19:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: