Τι συμβαίνει με τον κ. Στουρνάρα; Και γιατί επιλέγει να προφητεύει ξανά ότι «θα αποτύχουμε»;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Είναι γνωστός ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα τα τελευταία χρόνια. Επαγγελματίας …καταστροφολόγος από τους πιο αγαπημένους στα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Που μέρα παρά μέρα προφητεύει το τέλος της ελληνικής οικονομίας, εκτός κι αν χωθούμε βαθύτερα στην αγκαλιά των δανειστών.

Κάτι δηλαδή σαν την κ. Μιράντα Ξαφά του ΔΝΤ που σε χθεσινό της άρθρο ψέγει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα γιατί τόλμησε να αφήσει ανοιχτή τη μείωση των συντάξεων, γκρεμίζοντας, όπως η λέει η μανδάμ, την «αξιοπιστία» της χώρας!

Μόνο που η κυρία Ξαφά απλώς λέει το πόνο της, ενώ ο Στουρνάρας τυχαίνει να είναι και κεντρικός τραπεζίτης. Με πολλά προβλήματα και εκκρεμότητες…

Συνήθως οι κεντρικοί τραπεζίτες φροντίζουν με την στάση τους να διευκολύνουν την άσκηση εθνικής οικονομικής πολιτικής προς το συμφέρον της χώρας τους. Η στάση αυτή υπαγορεύεται άλλωστε ρητά από το καταστατικό της ΤτΕ, όπως και των περισσότερων κεντρικών τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας όλο το προηγούμενο διάστημα προφήτευε την αδυναμία της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της αν δεν ακολουθούσε την δική του υπόδειξη για πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος. Στην πράξη δηλαδή υπονόμευε την κυβερνητική γραμμή για «καθαρή έξοδο» και ζητούσε σχεδόν εμμονικά παράταση του μνημονιακού κορσέ, καθώς θεωρούσε λανθασμένα ότι αυτή θα ήταν η προτίμηση των δανειστών.

Στην πορεία διεφάνη ότι η έξοδος (ασχέτως βαθμού «καθαρότητας») καθίσταται δυνατή χωρίς την «εφεδρεία» της πιστοληπτικής γραμμής. Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε όχι μόνο να απολογηθεί για την παντελώς άστοχη και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων εμμονή του, αλλά και να χαιρετίσει έστω, την ευχάριστη για τη χώρα διάψευση των δυσοίωνων προβλέψεων του.

Χθες επανήλθε με την τριμηνιαία έκθεση του, εναρμονιζόμενος αναγκαστικά με την θέση των Ευρωπαίων που κρίνουν το χρέος μεσοπρόθεσμα βιώσιμο και την Ελλάδα ικανή να αντιμετωπίσει τις αγορές. Ανακάλυψε όμως …νέο πρόβλημα: Την δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε.

Προκαλεί εντύπωση γιατί ο ίδιος ως υπουργός οικονομικών, γνωστός για την ευλυγισία του προς τους δανειστές με το προσωνύμιο «Forget it Yannis», δεν είχε μπει στον κόπο να εντοπίσει το πρόβλημα αυτό εγκαίρως. Και αργότερα, ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας, απέφυγε να δώσει την παραμικρή μάχη για να εξηγήσει στους ξένους συνομιλητές του ότι οι απαιτήσεις τους δεν είναι ρεαλιστικές. Σήμερα απλώς …προφητεύει ξανά ότι «θα αποτύχουμε».

Είναι δυστυχώς αρνητική η παρουσία του κ. Στουρνάρα στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας και πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό. Ας αναζητήσει την επαγγελματική του τύχη, παρέα με την κ. Ξαφά σε τίποτα νεοφιλελεύθερες λέσχες ανταλλαγής απόψεων τύπου «διαΝΕΟσις» και ας μας αφήσει στην ησυχία μας. Είναι προδήλως άσχετος για να μην υποθέσουμε τίποτα χειρότερο για τον ρόλο του…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι αποφάσεις του Eurogroup συμβάλουν για έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους, λέει ο Στουρνάρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: