Τι είπε ο Πρωθυπουργός στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ: Τα συγχαρητήρια του Μάικ Πενς




Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο πλαίσιο της οποίας ο τελευταίος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός  υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνονται τα εξής:

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια για την επίλυση του μακρόχρονου προβλήματος του ονόματος. Ανάφερε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συμφωνία και τη βιώσιμη και επιτυχημένη εφαρμογή της και επαίνεσε την ηγεσία και το θάρρος του πρωθυπουργού Τσίπρα στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η οποία θα ενισχύσει την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής. Ο αντιπρόεδρος Πενς συζήτησε επίσης την επικείμενη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνομίλησε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρονται τα εξής:

Ο αντιπρόεδρος Mike Pence μίλησε με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” για να τον συγχαρεί για την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος του ονόματος μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε την ικανοποίησή του για τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πορεία προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος Πενς επαίνεσε την ηγεσία, το θάρρος και τη δέσμευση του πρωθυπουργού Zaev για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και προσέφερε την αμερικανική υποστήριξη για τη συμφωνία για το όνομα και την επιτυχή εφαρμογή της.

Με Τσίπρα και Ζάεφ θα μιλήσει τηλεφωνικά απόψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: