Greek's Prime Minister Alexis Tsipras and Germany's Chancellor Angela Merkel (R) before the start of the North Atlantic Council round table during a NATO summit in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET

Τι δουλειά έχει η Ελλάδα εκεί που τσακώνονται οι ελέφαντες: Ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών και η κρίση στις σχέσεις της Αθήνας και της Μόσχας, είναι μία σοβαρή υπόθεση και έτσι πρέπει να ειδωθεί. Όχι με κομματικά ή ιδεολογικά κριτήρια, αλλά όπως ακριβώς είναι.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ρωσία αναμείχθηκε σε ενέργειες εναντίον του ελληνικού κράτους. Είναι βαριά η κατηγορία και πρέπει να αναλυθεί με βάση και την κατάσταση στην περιοχή μας. Και στα Βαλκάνια και σε σχέση με την Τουρκία, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλέον στενή σύμμαχο της Ρωσίας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι η Μόσχα κατάφερε και διείσδυσε στην Μακεδονία. Στην «τσέπη» της δυστυχώς μπήκαν γνωστές οργανώσεις και γνωστοί πολιτικοί. Ο λόγος που δεν αναφέρω ονόματα είναι επειδή πρόκειται για καταγγελία η οποία πρέπει να ερευνηθεί. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι ένας Έλληνας επιχειρηματίας ήταν «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές» της Ρωσίας. Η υπόθεση αυτή πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος.

Δέχομαι επίσης ότι οι εκπρόσωποι των μεγάλων χωρών -και ειδικά των υπερδυνάμεων- δεν είναι καλά παιδιά. Ζόρικα είναι και θέλουν πάντα να κερδίζουν. Το θέμα είναι τι φταίνε οι λαοί, οι οποίοι στο τέλος πληρώνουν τη νύμφη.

 • Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Προσπαθεί να εξέλθει της οικονομικής κρίσης και να ανασάνει και της έρχεται «καπάκι» μία κρίση στην εξωτερική πολιτική, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί χειρότερη και από τα Μνημόνια. Διότι εμπεριέχει κίνδυνο για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

Απαιτείται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Έβγαλε η γλώσσα μας μαλλιά να το λέμε και να το ξαναλέμε. Δεν πάει άλλο. Το πολιτικό προσωπικό είναι λειψό. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι απουσιάζει η ενότητα. Πρέπει να βάλουν τα κομματικά σπαθιά στα θηκάρια και να συνεννοηθούν. Το παιγνίδι που παίζεται ξεπερνά την Ελλάδα. Και η πατρίδα μας είναι ανοχύρωτη διότι ο πολιτικός κόσμος δεν είναι ενωμένος.

Ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων είναι καθρέφτης πλέον της κοινωνίας. Με θλίψη βλέπουμε να χαίρονται αρκετοί για τα προβλήματα της κυβέρνησης στον διπλωματικό και οικονομικό τομέα. Ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει:

 • Εάν φύγει αύριο ο Τσίπρας και έρθει ο Μητσοτάκης θα λυθούν δια μαγείας όλα τα προβλήματα;
 • Τι θα αλλάξει εκτός από τα πρόσωπα;
 • Θα μειωθούν τα μέτρα που πνίγουν το λαό;
 • Θα σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας;
 • Τι απ’ όλα αυτά θα συμβεί;

Η χώρα χρειάζεται ηρεμία. Και διεθνείς συνεργασίες. Μα πάνω απ’ όλα να επικρατήσει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Όλοι έχουν ευθύνες. Και αυτοί που κυβερνούν, και αυτοί που θέλουν να τους αντικαταστήσουν. Η χώρα βιώνει μία οικονομική κρίση που δεν δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση. Την βρήκε. Βέβαια, δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Έχασε χρόνο επειδή ζούσε σε ένα φανταστικό κόσμο. Έπρεπε να γνωρίζουν οι σημερινοί κυβερνώντες ότι για να συγκρουστείς με το οικονομικό κατεστημένο της Ευρώπης πρέπει να είσαι ισχυρός και όχι ξεδοντιασμένος. Στο τέλος ούτε για πρόγευμα του Σόιμπλε δεν έφταναν…

Γλωσσάρι εξαφάνισης της κατοχής από το λεξιλόγιο μας: Η εναρμόνιση με τον τουρκικό Αττίλα

Η κρίση με τη Ρωσία πρέπει να ανοίξει τα μάτια των πολιτικών και να δουν και πέρα της …μύτης τους. Από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκε η χώρα στο κέντρο της σύγκρουσης των υπερδυνάμεων. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος αντιπαραθέσεων και στο εσωτερικό, και θα χωριστούμε στους «Ρώσους» του «ξανθού γένους» και στους «Αμερικανούς». Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα.

 • Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί στο τέλος θα ανακαλύψουν τρόπο να συνεννοηθούν. Εάν δεν υπήρχε η έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε ήδη επισκεφθεί τη Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Ουάσιγκτον. Ας μην εθελοτυφλούμε.

Εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η Ελλάδα και ο λαός της. Χωρίς αμφιβολία, οι συμμαχίες είναι αναγκαίες. Αλλά πρέπει να αποφέρουν και κέρδη. Δεν έχω στοιχεία ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε στρατόπεδο στον πόλεμο των υπερδυνάμεων. Αλλά, αν το έχει πράξει ελπίζω να αποκόμισε πολλά οφέλη για την Ελλάδα…

ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή και λόγω των στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μία ανήκουστη πράξη. Προσπάθησε να αλλάξει το σχέδιο νόμου που ψήφισε με την απόλυτη πλειοψηφία η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, και ο οποίος θέτει εμπόδια στην εξοπλισμό της Τουρκίας, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Διέπραξε τεράστιο λάθος. Δεν μπορεί να κατηγορεί κάθε ώρα και στιγμή τη Γερμανία για τις εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία και να κλείνει τα μάτια στις στρατηγικές και στρατιωτικές συμμαχίες του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χάνει το δίκιο του ο πρόεδρος της Αμερικής και θα το βρει μπροστά του. Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας δεν έχει μπέσα και θα τον προδώσει. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε… Όσον αφορά την υπόθεση των F-35 δεν χάθηκε καμία μάχη, πόσο μάλλον ο πόλεμος…

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τσίπρας απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλ. Πούτιν: Άνοιξαν με “βίαιο” τρόπο τα μέτωπα…

2 Comments on "Τι δουλειά έχει η Ελλάδα εκεί που τσακώνονται οι ελέφαντες: Ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα"

 1. Απολλόδωρος | July 14, 2018 at 4:49 AM | Reply

  Μιχάλη σε συτά που αναφέρεις τρία σημεία επισημαίνω με όσα αυτά συνεπάγονται
  ο Τράμπ και ο διαχρονικός περίγυρος ,του εκάστοτε αμερικανού προέδρου, κάθε μέρα αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και κατ’ επέκταση δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη
  ο Βελόπουλος και οι συν αυτώ είναι …, και ο ομόδοξος του Πούτιν επίσης αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν πρόκειται περί ανθρώπου που έχει ήθος και λόγο για του έχεις εμπιστοσύνη για να συνομιλήσεις μαζί του (πχ ας μην ξεχνάμε την αντίδραση του όταν ο Τσίπρας και το άλλο αστροπελέκι ο Λαφαζάνης -ορθόδοξος αριστερόςν- πήγαν να ξητήσουν οικονομική βοήθεια η τι έκανε μετά την δολοφονία των αεροπόρων του απο τον Ερντοάν), και το τρίτο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι αν βρήκε την κακή κατάσταση την οποία εγνώριζε ,αλλά ότι επεδίωξε και πέτυχε να την αναλάβει-δυστυχώς για την Ελλάδα- για να μας φέρει τέσσερα χρονια αργότερα στο ίδιο σημείο του τέλους των μημονίων, αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση -παντού ,ακόμη κσι στα εθνικά- με την ολοκληρωτική της υποχώρηση στα μεν οικονομικά παραδίδοντας ότι είχαν αρνηθεί οι προηγούμενες και μάλιστα παραδίδοντας τα “ασημικά” της χώρας αποικιοκρατικά ,φορτώνοντας μας νέα χρέη και φυσικά μέτρα ,και για τα εθνικά παίρνοντας -ίσως- γενικές και έωλες μελλοντικά υποσχέσεις (πχ ακόμη και τα F35 μπορούν να μπούν σε αυτήν την κατηγορία) από τους πασης φύσεως εξωτερικούς “φαντασιακούς συμμάχους” μας που τους ενδιαφέρουν μόνο και μόνο τα δικά τους συμφέροντα, ανεξαρτήτως του δικού μας κόστους (και σε αυτά όλα συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος βεβαίως (πχ η θέση των ανεκδιήγητων ΗΕ η η αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ).
  Ας ομονοήσουν λοιπόν ΟΛΑ τα κόμματα ας χαράξουν εθνική πολιτική ας οργανώσουν εθνικό συμβούλιο και ας κοιτάξουν πως μπορούμε να ορθοποθήσουν την χώρα ,οργανώνοντας την παιδεία ,την υγεία ,το ξεκίνημα μιας πολεμικής βιομηχανία ,την οργάνωση του τουρισμού που μπορεί να μπη στην οργάνωση της άμυναςμα ς πλην του οικονομικού αλλά και της εξωτερικής πολιτικής ,την βιομηχανία την βιοτεχνία τις εξαγωγές ,με αναπτυξιακούς νόμους μακρυά απο τις κοντόφθαλμες οικονομικοεισπρακτικές πρακτικές ,με μελέτη για την επάνδρωση των ξερονησιών μας που μπορούν να αποτελέσουν αμυντικά ανχώματα ,ακόμη και με “επιλογή” από τους μετανάστες ιδιαίτερα τους Σύρους Χριστιανούς στον σκεπτικό εποίκησης της Αυστραλίας και άλλα πολλά που μπορούμε να σκεφτούμε και να απαριθμήσομε,και τότε θα μπορούμε να μιλάμε απο θέση ισχύος. Παράδειγμα τρανό ο Ερντογάν και το “παιχνίδι” που κάνει. Αν τώρα εμείς βαυκαλιζόματε για την πτώση της τουρκικής λίρας ,η ότι είναι ο τρελοσουλτάνος η ο δικτάτορας η ότι είμαστε οι μάγκες του Αιγαίου ας σκεφτούμε ότι η Τουρκία είναι στους G20 ,βαράει σφαλιάρες σε Τραμπ Πούτιν Μέρκελ κ.α και του κάνουν και τεμενάδες.Γιατί άραγε ?? Και μην πη κανένας έξυπνος ότι είναι η γεωστρατική θέση της Τουρκίας μόνο!!!

 2. Μ.Τiamkari | July 15, 2018 at 8:26 AM | Reply

  Σας διαβάζω καθημερινά με πολύ προσοχή.ομως σημερα δεν θα συμφωνήσω με το άρθρο σας(τι δουλειά έχει η Ελλάδα εκεί που τσακώνονται οι ελέφαντες,)
  Στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας οταν πρόκειται για Εθνικά Θεματαειναι αυτονόητο οτι ΟΛΕΣ οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ενιαία στάση, γιατι πάνω απο ολα ειναι η Πατρίδα.Οταν ομως ασκείται μυστική διπλωματία η ζυγαριά αντί να ισορρόπιση γέρνει και η ευθύνη ειναι σε αυτόν που χειρίστηκε την Ζυγαριά.και να θυμόμαστε πως ολα τα δάχτυλα δεν ειναι ίδια …..

Leave a comment

Your email address will not be published.


*