Θετικός, αλλά μικρός ο οικονομικός αντίκτυπος του Μουντιάλ: Πωλήθηκαν μπίρες και κινητά

File Photo: People gather on the Red Square in central Moscow, Russia. The FIFA World Cup 2018 takes place in Russia from 14 June until 15 July 2018. EPA,ZURAB KURTSIKIDZE
Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει μονοπωλήσει εδώ και ένα μήνα το ενδιαφέρον όλων στη διοργανώτρια Ρωσία, ενώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελές για τις βιομηχανίες ζυθοποιίας και τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά ταυτόχρονα επιβράδυνε τις δαπάνες για ορισμένα ακριβά προϊόντα και περιόρισε τις συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εκτός από τη συνηθισμένη κατανάλωση των φιλάθλων σε μπύρα και σνακ, το τουρνουά ώθησε επίσης την εγχώρια ζήτηση σε δάνεια για ηλεκτρονικές συσκευές, κυρίως τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα (smartphones). Αντίθετα, οι Ρώσοι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων είδαν τις πωλήσεις τους να έχουν αισθητή μείωση.

Οι οικονομολόγοι από την πλευρά τους πιστεύουν ότι θα είναι τελικά μικρός ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος από το Παγκόσμιο Κύπελλο στην οικονομία της χώρας, προβλέποντας ότι θα είναι οριακός και θα έχει μια ανοδική τάση. Αυτό τείνει να ταιριάζει με τα πρότυπα άλλων χωρών που φιλοξένησαν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αφού πρόκειται για μια πρόσκαιρη ανοδική τάση της οικονομίας, αλλά όχι αρκετή για να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο σε μια χώρα.

Το τουρνουά, το οποίο ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και τελειώνει την Κυριακή (15/7) με τον τελικό Γαλλία-Κροατία, προσέλκυσε στη Ρωσία περισσότερους από 700.000 ξένους οπαδούς, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους φιλάθλους πλημμύρισαν τους δρόμους των 11 πόλεων που φιλοξένησαν αγώνες.

Η Μόσχα σημείωσε αύξηση 60% στην άφιξη ξένων τουριστών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός επισκεπτών στη ρωσική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου να ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον Νικολάι Γκουλιάεφ, επικεφαλής του τμήματος αθλητισμού και τουρισμού της Μόσχας.

Όλοι αυτοί οι φίλαθλοι χρειάζεται να στεγαστούν και να έχουν πρόσβαση σε κάποιες ανέσεις. Η Booking.com προειδοποίησε ότι 74% των ακινήτων στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα έχουν κλείσει για αυτό το Σαββατοκύριακο, τις πόλεις δηλαδή που θα φιλοξενήσουν τους δύο τελευταίους αγώνες του Μουντιάλ.

Στα γήπεδα, οι Ρώσοι φίλαθλοι ήταν οι βασικοί καταναλωτές, έχοντας καταβάλει ποσό 12 εκατομ. δολαρίων στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του τουρνουά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Visa. «Οι πωλήσεις μπύρας, μη αλκοολούχων ποτών και σνακ αυξήθηκαν εμφανώς τις πρώτες δύο εβδομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανακοίνωσε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Perekrestok.

Στις πόλεις φιλοξενίας των αγώνων, μερικές από τις οποίες δεν έχουν δει ποτέ τόσους πολλούς τουρίστες, οι φίλαθλοι προτιμούσαν κυρίως καφετέριες και μπαρ, φθάνοντας τις προμήθειες μπύρας σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

Οι πωλήσεις τηλεοράσεων και «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων σημείωσαν επίσης αύξηση κατά 20% τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης καλά πήγαν και οι πωλήσεις των προϊόντων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά την πολύ καλή πορεία της ρωσικής ομάδας στη διοργάνωση.

Άλλες όμως επιχειρήσεις στη Ρωσία ήταν λιγότερο ενθουσιασμένες από το τουρνουά. Οι πωλήσεις για παράδειγμα νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Ιούνιο σε 11% από 18% τον προηγούμενο μήνα, με τους ειδικούς του κλάδου να κατηγορούν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε συναγερμό οι δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία για τον τελικό του Μουντιάλ και την εθνική εορτή

13/07/2018 18:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερ
Μόσχα, Ρωσία


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: