Τέταρτη νύχτα επεισοδίων στη Νάντη: Πυρπολήθηκαν τουλάχιστον επτά αυτοκίνητα




Νέα επεισόδια ξέσπασαν χθες το βράδυ και συνεχίσθηκαν για τέταρτη διαδοχική νύκτα στη Νάντη, λίγο μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του αστυνομικού των CRS που σκότωσε το βράδυ της Τρίτης τον Αμπουμπακάρ Φοφανά στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Γύρω στη 01:00 σήμερα το πρωί, επτά οχήματα πυρπολήθηκαν στο Ορβό, το Ρεζέ και στις συνοικίες Μπρέιγ και Μπελβί της Νάντης.

Στη Μπρέιγ και την Μπελβί διαδηλωτές έριξαν βόμβες Μολότοφ εναντίον των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Σιγά-σιγά η ένταση μειώθηκε. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε σταδιακά και γύρω στις 4 τα επεισόδια είχαν σταματήσει, σύμφωνα με την αστυνομία.

Λίγο πριν απ’ αυτές τις νέες βιαιότητες, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Αμπουμπακάρ Φοφανά είχε αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας της Νάντης Πιέρ Σενές. Απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για «εσκεμμένη πρόκληση τραυμάτων που επέφεραν τον θάνατο χωρίς πρόθεση», διευκρίνισε ο δικηγόρος του, ο Λοράν-Φρανκ Λιενάρ.

Αφού τέθηκε υπό κράτηση το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αστυνομικός παραδέχθηκε πως είπε ψέματα στην πρώτη κατάθεση που είχε δώσει την Τετάρτη, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο δικηγόρος του. Υποστηρίζει πλέον πως πυροβόλησε «χωρίς να το θέλει» τον 22χρονο νεαρό. Προηγουμένως είχε δηλώσει πως «πυροβόλησε εξαιτίας της επικινδυνότητας του οδηγού και για να προστατεύσει τα πρόσωπα που μπορεί να βρίσκονταν κοντά στην πορεία του οχήματος», σύμφωνα με τον Σενές.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η εξέλιξη των γεγονότων είχε τρεις φάσεις: τον αστυνομικό έλεγχο που θα διαρκέσει περίπου «10 με 15 λεπτά», κατά τον οποίο ο Αμπουμπακάρ Φοφανά θα δώσει ψεύτικη ταυτότητα και οι αστυνομικοί θα του ζητήσουν να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του και να τους ακολουθήσει στο τμήμα.

Στη συνέχεια τη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα διαφύγει κάνοντας όπισθεν, έναν ελιγμό «ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού στην πορεία του ο οδηγός θα αγγίξει έναν αστυνομικό» που είχε «δίπλα του δύο παιδιά». Ο αστυνομικός θα προσπαθήσει να προφυλαχθεί ανεβαίνοντας στο κράσπεδο και παίρνοντας μαζί του «ένα μικρό κορίτσι που θα μπορούσε να τραυματισθεί από το όχημα του φυγά», διευκρινίζει ο εισαγγελέας. Ο οδηγός θα ρίξει στη συνέχεια το όχημά του πάνω σ’ ένα σταθμευμένο όχημα.

Τελικά ο οδηγός θα επιχειρήσει και πάλι να διαφύγει κάνοντας όπισθεν. Τότε ο κατηγορούμενος αστυνομικός θα τον πυροβολήσει.

Ο αστυνομικός υποστήριξε «πως στην πραγματικότητα επιχείρησε να σκύψει μέσα στην καμπίνα του οχήματος για να πιάσει το τιμόνι και να προσπαθήσει να σταματήσει τον ελιγμό», είπε ο εισαγγελέας. «Εκείνη τη στιγμή, λέει, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί μάχη σώμα με σώμα, το όπλο εκπυρσοκρότησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον οδηγό».

«Δεν θα γίνω απόψε διαιτητής ανάμεσα σ’ αυτές τις διαφορετικές εκδοχές. Μένω στον ποινικό χαρακτηρισμό των πράξεων», πρόσθεσε ο Σενές.

Ο Αμπουμπακάρ Φοφανά, σε βάρος του οποίου υπήρχε ένταλμα σύλληψης για «κλοπή από συμμορία, κλεπταποδοχή και σύσταση συμμορίας», τραυματίσθηκε στο λαιμό από τη σφαίρα του αστυνομικού γύρω στις 20:30 της Τρίτης. Υπέκυψε στο νοσοκομείο δύο ώρες αργότερα.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει τέσσερις διαδοχικές νύκτες βίαιων επεισοδίων στις «ευαίσθητες» συνοικίες της Νάντης.

07/07/2018 07:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νάντη, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: