Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαρίφ, μόλις έφθασε στην χώρα για τις εκλογές




Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ και η κόρη του Μαριάμ συνελήφθηκαν στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή τους στην χώρα και βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης πολλών ετών, ενώ εξελίσεται η προεκλογική περίοδος.

Ο Σαρίφ προέβη με την επιστροφή του σε μια κίνηση υψηλού κινδύνου για να κινητοποιήσει το κόμμα του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στις 25 Ιουλίου.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Σαρίφ και την κόρη του προσγειώθηκε στην Λαχόρη περίπου στις 8:45, τοπική ώρα (19:45 ώρα Ελλάδας). Και οι δύο καταδικάσθηκαν πριν μια εβδομάδα ερήμην από δικαστήριο για υποθέσεις διαφθοράς.

Τον Ιούλιο 2017 το πακιστανικό Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε πρόωρα τέλος στην τρίτη πρωθυπουργική θητεία του Σαρίφ, μετά τις αποκαλύψεις για τα πολυτελή ακίνητα που κατείχε η οικογένειά του μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Η πακιστανική δικαιοσύνη απαγόρευσε στη συνέχεια στον ίδιο να ηγείται του κόμματός του, του PML-N, και του απαγόρευσε ισοβίως να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε εκλογές. Οι υποστηρικτές του αρνούνται πως έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και αφήνουν να εννοηθεί πως είναι θύμα συνωμοσίας που εξυφάνθηκε από τον ισχυρό πακιστανικό στρατό.

Το κόμμα PML-N, του οποίου ηγείται τώρα ο αδελφός του, ο Σαχμπάζ Σαρίφ, είναι ένα από τα κύρια κόμματα που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου. Ο κύριος αντίπαλός του είναι το PTI, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ Ιμράν Καν.

Η επιστροφή τους μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην προεκλογική κούρσα που έχει στιγματιστεί από κατηγορίες ότι ο ισχυρός πακιστανικός στρατός συνωμοτεί υπέρ του Καν, που χαρακτηρίζει «εγκληματία» τον Σαρίφ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Λαχόρη μεταξύ υποστηρικτών του Σαρίφ και χιλιάδων αστυνομικών που είχαν αναπτυχθεί, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου Ρόιτερς. Δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
13/07/2018 21:54

Στους 128 ανέρχονται τα θύματα της επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Μαστούνγκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: