Συνεχείς ασκήσεις πέρα από τα όρια για τους αμφίβιους καταδρομείς στο ανατολικό Αιγαίο




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Μικρές «διαβολοβδομάδες» για τους επίλεκτους φρουρούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο ενός νέου εξαμηνιαίου πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα να εφαρμόζεται από την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Εβδομάδες δραστηριοτήτων, με βαθμολογίες, υψηλά standards που πρέπει να «πιάσουν» οι καταδρομείς και αδιάκοπη εκπαίδευση, νύχτα και μέρα ακόμη και μέσα στον καυτό από πλευράς θερμοκρασιών Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ όλη τη διάρκεια μιας εβδομάδας κυρίως τα μόνιμα στελέχη θ’ ασχολούνται αποκλειστικά με ένα αντικείμενο που στόχο έχει την μεγαλύτερη τυποποίηση πολλών διαδικασιών και την ταυτόχρονη φροντίδα του έμψυχου δυναμικού και συντήρηση υλικών και μέσων.

Μεγάλη σημασία, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, δίνεται στα αντικείμενα της κατάδυσης (συντήρηση και επιχειρησιακή)

Επιπλέον, στο πρόγραμμα εντάσσονται και ασκήσεις ορεινού αγώνα, ανορθόδοξου πολέμου, δοκιμασίες αντοχής και βολές με όλα τα όπλα που υπάρχουν στη διάθεση των αμφίβιων Μοιρών των Καταδρομών.

Επιπροσθέτως ένα ακόμη αντικείμενο – που σίγουρα δεν είναι εύκολο να γίνεται επί μια εβδομάδα λόγω του αεροπορικού μέσου – είναι τα άλματα με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα και ορισμένα ελευθέρας πτώσεως.
Υπάρχουν και πολλές άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είναι καθαρά ειδικών επιχειρήσεων και απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες από κάθε μονάδα αμφίβιων καταδρομέων και δεν είναι δημοσιοποιήσιμες.

Από το πρόγραμμα όπως λένε οι ίδιες ανώτατες πηγές των Ειδικών Δυνάμεων, δεν θέλουν οι επιτελείς να λείπει κανείς και στα στρατόπεδα να παραμένουν μόνο όσοι έχουν καθήκοντα σκοπού.

  • Οι άνθρωποι, οι αντοχές και οι ατελείωτες ώρες προσφοράς

Οι καταδρομείς των νησιών στα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής είναι επιφορτισμένοι με πάρα πολλά αντικείμενα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους, γιατί ακριβώς βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο.

Παρακολουθήσεις, παρατηρήσεις, συνεκπαιδεύσεις με την Πολεμική Αεροπορία, αναγνωρίσεις σε βραχονησίδες, φρούρηση αυτών, ασκήσεις χωρίς διακοπή, καταδύσεις ημέρα νύχτα και όλες τις εποχές και πολλά άλλα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη απόδοσή τους. Από τον περασμένο Οκτώβριο και έως τα τέλη Μαΐου τα ΕΤΕΘ των νησιών ήταν σε πλήρη εγρήγορση με τα όσα συνέβαιναν και είχαν να κάνουν με την προκλητικότητα της Τουρκίας. Αυτό ίσως ορισμένοι το ξεχνούν.

Τα αμφίβια στελέχη δεν ήταν σχεδόν ποτέ στα σπίτια τους, μαζί με τα παιδιά τους ή και τις μονάδες τους, ήταν έξω, εκεί που έπρεπε, εκεί που τους καλούσε το καθήκον και το έκαναν χωρίς να μιλήσουν διότι φρόντιζαν να ενημερώνονται για όλα. Ήξεραν πως η θέση τους ήταν και είναι εκεί που τους ορίζει η μοίρα τους, έτσι είναι οι επαγγελματίες.

Τώρα, με φουλ τουριστική κίνηση στα νησιά, με θερμοκρασίες που πολλές φορές ξεπερνούν και τους 37 βαθμούς Κελσίου, πάρθηκε η απόφαση για περαιτέρω πίεση αυτών των ανθρώπων ώστε να δοκιμαστούν και πάλι τα όριά τους κι όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι γνωρίζουν πως αυτοί οι άνθρωποι θα κληθούν και πάλι, ανά πάσα στιγμή ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Τα όρια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε, σημειώνουν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Τα όρια αυτά όμως, συμπληρώνουμε εμείς, είχαν ξεπεραστεί χιλιάδες φορές για να βγουν εις πέρας όλα τα καταδρομικά αντικείμενα, άρα πλέον δεν τα ξεπερνά κανείς τους εκεί στα νησιά, διότι όλες αυτές οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ανήκουν σ’ ένα πλαίσιο τυποποίησης και αυτό το προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, φτάνει ο καθένας προσωπικά στα δικά του όρια στερούμενος πολλά άλλα ουσιώδη που θα του καλυτερεύσουν την ζωή του τόσο την επιχειρησιακή γιατί όχι, ακόμη και την προσωπική.

Ετοιμοπόλεμα και πάλι για να αναλάβουν δράση στο Αιγαίο πέντε πλοία που ήταν σε ακινησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: