Συμφωνία Τσίπρα και Ερντογάν για μείωση της έντασης στο Αιγαίο; “Αγκάθι” οι δύο στρατιωτικοί




O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες των δύο χωρών για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αφού του είχε υπενθυμίσει αναλυτικά ότι η πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, είχε στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

“Του υπενθύμισα ότι το 2018 η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν θετικά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Οι τουρκικές παραβιάσεις και η προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζονται και αντιμετωπίζονται στη βάση του διεθνούς δικαίου από την ελληνική πλευρά”, ανέφερε.

“Έθεσα υπόψη του Ερντογάν στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητάς στο Αιγαίο”, είπε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν επρόκειτο για μια εύκολη συνάντηση.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έθεσε επιτακτικά στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκιάς, “χωρίς εδώ και 4 μήνες να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες”.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα των 8 που έχουν ζητήσει άσυλο και ο ίδιος τον ενημέρωσε για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού.

“Τόνισα ότι η Ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και “υπογράμμισα αυτό που έχω επανειλημμένως δηλώσει ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα, οποιοδήποτε επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας”.

“Το ζήτημα των 2 είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών”, είπε.

“Δεν είναι τιμή για τη γείτονα που είναι μια σημαντική χωρά του ΝΑΤΟ να τους κρατά”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικότερο το ζήτημα των 8 καθώς για αυτόν είναι κρίσιμο ζήτημα συμβολικής και επικοινωνιακής σημασίας.

“Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημά των 8 δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των 2”, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο και υπεύθυνη είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ζήτημα είναι αυτό που αφορά τη σύλληψη και κράτηση των στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος στην άλλη πλευρά”, ξεκαθάρισε.

“Δε ζητάμε χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες”, διευκρίνισε.

“Εφόσον οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πράξει κάποιο αδίκημα να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία , να δικαστούν και να μπορέσουν να επιτρέψουν στις οικογένειές τους”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συζήτησε με τον κ. Ερντογάν την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που “έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα την περίοδο αυτή”.

“Το 2015 -2016 η συνεργασία μας επέτρεψε τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Έθεσε τις βάσεις για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, και το κλίμα για να προχωρήσουν από οι συνομιλίες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: