“Βράζει” ο Λευκός Οίκος: Σύγκρουση κορυφής του Ντ. Τραμπ με τον Ερντογάν για τον πάστορα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα του πάστορα Άντριου Μπράνσον που παραμένει φυλακισμένος στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στο κίνημα του Ιμάμη Γκιουλέν, προαναγγέλει ο δικηγόρος του, Τζέι Σεκουλοφ, ο οποίος συγκαταλέγεται στους “καλούς φίλους” του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά οι επόμενες 24 ή 48 ώρες θα είναι κρίσιμες.

Η πληροφορία του δικηγόρου δεν επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο, αντίθετα ο κ. Τραμπ αντέδρασε με “βίαιο λόγο” στην μη αποφυλάκιση του Μπράνσον.

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του δικηγόρου, του κ. Μπράνσον ο κ. Τραμπ φέρεται εξοργισμένος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα του πάστορα, και το βράδυ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter τα εξής:

  • «Είναι απόλυτη ντροπή το ότι η Τουρκία δεν θα αποφυλακίσει τον σεβάσμιο αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται όμηρος για πάρα πολύ καιρό. Ο Ερντογάν πρέπει να κάνει κάτι για να απελευθερωθεί αυτός ο υπέροχος χριστιανός σύζυγος και πατέρας. Δεν έκανε τίποτα κακό, κι η οικογένειά του τον χρειάζεται!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, χθες το τουρκικό δικαστήριο για μία ακόμα φορά αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης του που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί αντέδρασαν με θυμό στην άρνηση αποφυλάκισης του πάστορα.

Όμως, την ίδια στιγμή διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο και χθες το βράδυ, παρά το οργισμένο tweet του κ. Τραμπ, επικρατούσε “συγκρατημένη αισιοδοξία”, ότι θα γινόταν συμφωνία σε ένα “ντίλ” που προέβλεπε την αποφυλάκιση του Μπράνσον, και την αποστολή στην Τουρκία του φυλακισμένου στην Αμερική τραπεζίτη Ατίλα, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μαικ Πένς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που φέρεται να τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και να απαίτησε την απελευθέρωση του πάστορα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανακοίνωσε την τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσαβούσογλου δεν έδωσε ακόμα θετική απάντηση στον κ. Πομπέο.

Ο δικηγόρος του πάστορα, Τζέι Σέκουλοφ, που είναι επίσης και ένας από τους δικηγόρους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ιστοσελίδας American Center for Law & Justice (ACLJ), δήλωσε τα εξής:

  • “Ο Πρόεδρος είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτή την υπόθεση … Το ίδιο ισχύει για τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Είναι όλοι αφοσιωμένοι … Το μόνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή… δεν μπορώ να πω περισσότερα…. από αυτά που γνωρίζουμε και από πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα… Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά σήματα μεταξύ της αμερικανικής και της τουρκικής κυβέρνησης (…) σχετικά με κάποια επικείμενη εξέλιξη… Θα μπορούσε να είναι μέσα τις επόμενες 24 ώρες, θα μπορούσε να είναι σε 48 ώρες… μπορεί και να μην τελεσφορήσει… Δεν ξέρουμε”, τόνισε ο Αμερικανός δικηγόρος.

Υποστήριξε ακόμη ότι έχει ήδη μιλήσει με το γραφείο του Προέδρου Τράμπ χθες Τρίτη και ότι “όλοι οι διαθέσιμες εφεδρείες  των ΗΠΑ ασχολούνται με την υπόθεση αυτή τη στιγμή”. Σε συναγερμό είναι και τα μέλη του γραφείου του αντιπροέδρου Πενς, είπε ο δικηγόρος.

Ο Σεκούλοφ ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν πριν από 36 ώρες και συζήτησε  την επιστροφή του Αμερικανού πάστορα. Και πρόσθεσε ότι αυτός και οι βοηθοί του είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε μια μεγάλη εξέλιξη, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Πάντως το τηλεφώνημα του Τραμπ δεν είχε αποτέλεσμα καθώς χθες το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της προφυλάκισης του πάστορα. Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, AKP,   Μαχίρ Ουνάλ ο οποίος  είχε πει ότι η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον είναι θέμα της δικαστικής εξουσίας και όχι της πολιτικής. Και πρόσθεσε με νόημα:

  • “Άλλωστε το ίδιο μας είχαν πει και αυτοί (οι Αμερικανοί) όταν τους προσκομίσαμε τα στοιχεία για το κίνημα του Γκιουλέν” , αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία συνδέει άμεσα την αποφυλάκιση του Μπράνσον με την έκδοση του Ιεροκήρυκα που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία,  Φίλιπ Κόσνετ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την κατάσταση του πάστορα και άλλων Αμερικανών κρατουμένων και ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο πάστορας είναι ένοχος.

  • “Έχω διαβάσει το κατηγορητήριο, έχω παρακολουθήσει τρεις ακροάσεις, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πάστορας Μπράνσον είναι ένοχος οποιασδήποτε εγκληματικής ή τρομοκρατικής δραστηριότητας.  Η Αμερικανική κυβέρνησή εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για τη κατάσταση του  και για την κατάσταση των  άλλων  Αμερικανών που κρατούνται”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο κ. Ερντογάν δεν αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον, η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιδράσει με διάφορους τρόπους. Το πρώτο πράγμα που προτίθεται να κάνει είναι να δώσει το “πράσινο φως” στη Γερουσία να νομοθετήσει το πάγωμα της παραχώρησης των αεροπλάνων F-35. Επίσης, πηγές κοντά στον Ιμάμη Γκιουλέν, μιλούσαν χθες το βράδυ και για κυρώσεις σε συγκεκριμένους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

“Εξπρές του Μεσονυκτίου” για τον πάστορα του Τραμπ: Ο Ερντογάν συνεχίζει την κράτησή του στην Τουρκία

 

Οι υποθέσεις των S-400 και των F-35 έχουν δρόμο: Δεν κλείνουν με μία απόφαση του κ. Τραμπ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: