Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: Στον αέρα τα συμβόλαια της στρατιωτικής βιομηχανίας




Η χρήση από τις ΗΠΑ απειλητικής γλώσσας εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και ασεβής, δεδομένων των δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων, επισήμανε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΣΑΕ, που συνεδρίαζε επί 5,5 ώρες υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για “απαράδεκτες και ασεβείς δηλώσεις” από την πλευρά της Αμερικής και για ενέργειες που “θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Οι ανακοινώσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που ήταν σε ανάλογο ύφος, απαντώντας στις σαφείς προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι θα υπάρξουν αυστηρότατες κυρώσεις κατά της Άγκυρας αν δε υπάρξει άμεση απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.
Το εθνικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να συνδέσουν αμυντικές συμφωνίες με άλλες καταστάσεις παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Αν οι ανακοινώσεις αυτές απηχούν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δεν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Τραμπ και ο Ερντογάν βαδίζουν σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες που θα εκδικασθεί η νέα αίτηση του πάστορα Μπράνσον για πλήρη απελευθέρωση και άρση απαγόρευσης των ταξιδίων. Η εκδίκαση μπορει να γίνει ακόμα και σε τρεις ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
30/07/2018 22:03

Η σύγκρουση Τραμπ με Ερντογάν θα μπορούσε να φέρει το τέλος στη σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: