Στην Αβάνα ο Λεντριάν, το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης Μακρόν που επισκέπτεται την Κούβα




Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα επισκεφθεί στα τέλη του τρέχοντος μηνός την Κούβα και θα γίνει το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που θα μεταβεί στη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση.
«Στο πρόγραμμα του κ. Λεντριάν συμπεριλαμβάνονται συνομιλίες με τον κουβανό υπουργό Εξωτερικών, τον Μπρούνο Ροντρίγκες, και μια επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, επικαλούμενο το ΥΠΕΞ της χώρας.
Η επίσκεψη, την 28η και την 29η Ιουλίου, θα είναι η πρώτη ενός αντιπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης στη νήσο μετά την εκλογή του Μακρόν τον Μάιο του 2017.
Δεν θα πρόκειται πάντως για την πρώτη διμερή συνάντηση.
Τον Μάιο, ο Ροντρίγκες, ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας για πέντε χρόνια, όπως επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, είχε επισκεφθεί τη Γαλλία. Σε αυτή τη συνάντηση, είχε υπογραμμιστεί «η θετική εξέλιξη της διμερούς σχέσης» από τα δύο μέρη.
Τα τελευταία χρόνια, η σχέση ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αβάνα έχει αποκτήσει νέα δυναμική, ειδικά μετά την επίσκεψη το 2015 του τότε γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα και εκείνη του κουβανού πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο στη Γαλλία την αμέσως επόμενη χρονιά.
Η Γαλλία εξάλλου υπήρξε το 2015 μια από τις αρχιτεκτόνισσες της συμφωνίας με τη Λέσχη του Παρισιού (Club de Paris) για το δημόσιο χρέος της Κούβας.
Κατά επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση της Κούβας, οι εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών αυξήθηκαν το 2016 σε 220 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου εξήντα γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στη νήσο.

24/07/2018 03:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Αβάνα, Κούβα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: