Στερνό αντίο είπαν φίλοι και συγγενείς στον Καπετάν Χείμαρρο του Δημοκρατικού Στρατού




Κηδεύτηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Γκανάτσιος (“καπετάν Χείμαρρος”), ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών. Ο Βασίλης Γκανάτσιος ήταν ο τελευταίος εν ζωή, εκ των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και του ΕΛΑΣ.

Δάσκαλος στο επάγγελμα, είχε γεννηθεί στο χωριό Ζιάκας Γρεβενών και ηγήθηκε ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ στρατιωτικών τμημάτων στον πόλεμο εναντίον των Γερμανών κατακτητών, ενώ ανήλθε στα ανώτερα στρατιωτικά αξιώματα του ΔΣΕ στον εμφύλιο πόλεμο, φτάνοντας έως τον βαθμό του υποστρατήγου.

Βίωσε τις ταραχώδεις εσωκομματικές περιόδους με εμπλοκή στα γεγονότα του Μπούλκες (1945-46) και στη συνέχεια της Τασκένδης (1956). Αμφισβητίας, μαζί με άλλους καπεταναίους του ΕΛΑΣ, της επίσημης κομματικής γραμμής για τα Δεκεμβριανά υπέστη διώξεις στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας. Αργότερα πρωτοστάτησε στην επιχείρηση εκκαθάρισης του ΚΚΕ από τα φίλα προσκείμενα τον Νικο Ζαχαριάδη στελέχη και μέλη, με επίκεντρο την Κομματική Οργάνωση της Τασκένδης το 1956 στην Σοβιετική Ένωση όπου είχε καταφύγει μαζί με τα υπολείμματα του ΔΣΕ μετά την ήττα στον ελληνικό εμφύλιο.

Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και αποστασιοποιημένος από τις κομματικές διαδικασίες, συνέγραψε βιβλία φωτίζοντας σημαντικά γεγονότα γύρω από την δράση του ΚΚΕ, όπως τα έζησε ο ίδιος.

27/07/2018 18:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ Σ. Τζίμας
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: