Σκέψεις μετά την τραγωδία: Είναι ο «στρατηγός άνεμος», η αδιαφορία μας ή “κάποιοι ξένοι”;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η Ελλάδα μετράει πάλι τους νεκρούς της… Το ξέρω, είναι μία φράση κλισέ, που συνηθίζουμε να τη λέμε και να την γράφουμε μετά από μεγάλες τραγωδίες. Όπως η χθεσινή στην Αττική. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έφτασαν τους 49 οι νεκροί από τις φωτιές. Δεκάδες είναι οι τραυματίες. Και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Και ενώ εξελισσόταν αυτή η τραγωδία, οι «δικαστές» των κοινωνικών δικτύων ανέλαβαν δράση. Για όλα φταίει η κυβέρνηση, ήταν η μόνιμη επωδός και ακολουθούσαν μύριοι υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Βεβαίως, η Δημοκρατία δεν φιμώνει και όλες οι γνώμες πρέπει να είναι σεβαστές.

Μέσα σ’ αυτόν τον «οχετό», λοιπόν, διάβασα και το tweet του κ. Γιώργου Μαυρωτά, του βουλευτή του «Ποταμιού», που όλο και περισσότερο εξελίσσεται σε μία δύναμη ευθύνης, ο οποίος με απλά λόγια είπε αυτά που έπρεπε όλοι να κάνουμε. Έγραψε:

  • «Η κατάσταση στη Ραφήνα και στη Κινέττα είναι δύσκολη. Αυτές τις στιγμές με ψυχραιμία όλοι μας να διευκολύνουμε τους ανθρώπους που παλεύουν με τις φλόγες και ας αφήσουμε την κριτική για μετά».

Ας αφήσουμε την κριτική για μετά, έγραψε ο βουλευτής, και ευτυχώς τον άκουσε η πλειοψηφία των συναδέλφων του πολιτικών, αν και μπορούμε να εκπλαγούμε με το πρώτο φως του ήλιου, όταν θα ξεκινήσουν οι πρωινές και ακολουθήσουν οι μεσημεριανές εκπομπές. Να εκπλαγούμε υπό την έννοια ότι πριν ταφούν οι νεκροί της νέας τραγωδίας, να αρχίσουν τους τηλεοπτικούς καυγάδες οι πολιτικοί.

Έχει δίκιο ο βουλευτής του Ποταμιού. Ζητά το αυτονόητο: Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που παλεύουν με τις φλόγες, έγραψε, και μετά θα ακολουθήσει η απονομή των ευθυνών.

Χωρίς αμφιβολία, σε αυτές τις καταστάσεις που όλοι απευχόμαστε, έχουν ευθύνη αυτοί που κυβερνούν. Όχι για το ξεκίνημα της πυρκαγιάς, αλλά για την αντιμετώπισή της. Αλλά, πόσες φορές χάθηκαν και αυτοί μέσα στο χάος που ακολουθεί τις φυσικές καταστροφές. Πόσες φορές χάθηκαν και οι προηγούμενοι. Ξεχάσαμε τον Αύγουστο του 2007; Μήπως τότε ο Κώστας ο Καραμανλής δεν ήθελε να σβήσει τις φωτιές που κατέκαψαν την Ηλεία. Του άρεσε να απολαμβάνει τα καταστροφικά πλάνα που έδειχναν να τηλεοπτικά δίκτυα; Και τώρα… Ο Αλέξης ο Τσίπρας, όπως και άλλοι πριν από αυτόν Έλληνες πρωθυπουργοί, που είδαν να συμβαίνουν καταστροφές στη διάρκεια της θητείας τους, ένοιωθαν όμορφα να βλέπουν τους πολίτες να υποφέρουν; Μας έχει τυφλώσει εντελώς το κομματικό μίσος;

  • Τι πρέπει να προέχει σε αυτές τις δύσκολες, για τον τόπο, στιγμές; Μα η βοήθεια στους πολίτες που επηρεάζονται από τις φυσικές καταστροφές. Μπορεί κανείς να πει την παραμικρή κουβέντα για τους ηρωικούς πυροσβέστες; Για τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις; Δεν έτρεξαν να βοηθήσουν με κίνδυνο και των δικών τους ζωών; Όλοι αυτοί οι εθελοντές; Μπορεί ανάμεσα στους νεκρούς να έχουμε και μερικά άτομα, που ένοιωσαν την ανάγκη να κάνουν κάτι, διότι αυτό τους ζήτησε η συνείδησή τους.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι, επηρεάστηκαν από τις χθεσινές καταστροφές. Σε τούτες τις πολύ δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους της περιοχής, όλοι πρέπει να σιωπήσουμε, και απλά να βοηθήσουμε με όσα μέσα διαθέτει ο καθένας. Και τούτα τα λόγια δεν τα λέω για να τα πάρει ο αέρας. Όσο και αυτή η φράση να είναι κλισέ, ήταν συγκινητική η ανταπόκριση της Ομογένειας. Και άμεση. Και οι ομογενείς είναι Έλληνες που ομιλούν με πράξεις.

Δεν το γνωρίζω. Αλλά μπορεί αύριο-μεθαύριο ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει να «καρατομήσει» μερικούς από τους αρμόδιους υπουργούς του. Αν ολιγώρησαν πρέπει να τους στείλει σπίτι τους. Χωρίς κανένα δισταγμό και ενδοιασμό. Αλλά, αυτή τη στιγμή, που το έργο της διάσωσης είναι σε εξέλιξη, πρέπει όλοι οι πολιτικοί, να δείξουν το καλό παράδειγμα. Ότι στις τραγωδίες, οι λαοί έχουν ανάγκη ενωμένες ηγεσίες. Στην Ελλάδα, για όλα τα θέματα, ακόμα και τη στιγμή που μετρούμε τους νεκρούς, τους καυγάδες και τις αλληλοκατηγορίες τις έχουμε για …πρόγευμα.

  • Όταν ο Βύρων Πολύδωρας μίλησε το 2007 για τον «στρατηγό άνεμο», όλοι γέλασαν. Αλλά υπάρχει κανείς από αυτούς που κάγχασαν που μπορεί να αντιμετωπίσει την οργή της φύσης;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα γελοιοποιούμε τα πάντα. Στις σοβαρές χώρες ερευνούν πριν μιλήσουν. Και δίνουν τα ευρήματα στη δημοσιότητα. Σίγουρα όλοι έχουμε υποψίες. Αν πάει κανείς προς τα πίσω στο χρόνο, και έχει την υπομονή να ερευνήσει, από το 1974 μέχρι σήμερα το φαινόμενο των πυρκαγιών είναι το βασικό ζήτημα κάθε καλοκαίρι. Οι άνθρωποι με το δίκιο τους αναρωτιούνται: Πρόκειται απλά για τον «στρατηγό άνεμο» του Πολύδωρα, που σαρώνει τα πάντα, ή σχέδιο κάποιων ξένων εναντίον της Ελλάδας; Το δεύτερο ερώτημα κάποτε πρέπει να απαντηθεί με σοβαρότητα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

24 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και έρευνας από το Ναυτικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: