Σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την οικονομία (Live)




Σε εξέλιξη είναι η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να ντρέπεστε που πήγατε στο Βερολίνο να ζητήσετε μείωση συντάξεων

«Σε λίγες μέρες η Ελλάδα βγαίνει καθαρά από τα μνημόνια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «εκεί που απέτυχαν οι δικές σας κυβερνήσεις η δική μας πέτυχε».

«Στα πρώτα δύο χρόνια προγραμμάτων χάθηκαν πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή και κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε: « Πετύχατε διπλό φιάσκο γιατί είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και μετά δεν καταφέρατε να τα προσεγγίσετε. Είχατε φτιάξει μια οικονομία που με βάση την έκθεση των θεσμών ήταν «αναντίστρεπτα εκτός πορείας», αλλά μιλούσατε για έξοδο από τα μνημόνια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι θετικές εξελίξεις θα επιταχύνονται σε όλα τα πεδία, ειδικά μετά την ιστορική όπως είπε απόφαση του Eurogroup. “Η απόφαση επαναφέρει το χρέος σε ορθή τροχιά”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έκαναν πτωτικό ράλι μετά την απόφαση.

Ο πρωθυπουργός είπε πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργαζομένων και η βελτίωση του κοινωνικού κράτους με πρόσβαση σε έναν αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να βελτιωθεί και το εκπαιδευτικό σύστημα και θύμισε πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν στιγμές που τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να έχουν δοθεί βιβλία στους μαθητές.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως δεν είναι θαρραλέος γιατί δεν έχει το πολιτικό σθένος να παραδεχθεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και στηλίτευσε την επίθεση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κατά του Πιέρ Μοσκοβισί. “Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα”, είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κύριο Μητσοτάκη πως οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο για να ζητήσει από τη γερμανική πλευρά να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με τη στάση της στο θέμα των Σκοπίων έδωσε αφορμή σε ακροδεξιούς να “βγουν από τις τρύπες τους”. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη “πολιτικό κατασκεύασμα επιχειρηματικών” και τόνισε πως η Ελλάδα “της χρεοκοπίας και της διαπλοκής” είναι παρελθόν με απόφαση του ελληνικού λαού.

Οι Έλληνες σας θεωρούν πολιτικό απατεώνα

Με σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως όποιος Έλληνας ερωτηθεί σε ποιον ταιριάζει ο χαρακτηρισμός “πολιτικός ψεύτης” θα πει το όνομα του πρωθυπουργού.

“Η σημερινή επέτειος του δημοψηφίσματος είναι αφορμή για να αναλογιστούμε τι σημαίνει η ανικανότητα στην εξουσία”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “έχει γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές της Ευρώπης”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόκειται για ιδεολογική συντριβή της κυβέρνησης που πλέον υπογράφει αποκρατικοποιήσεις και μέτρα που μάλιστα “είναι ανίκανη να υλοποιήσει”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε σκωπτικά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάθεται στα βουλευτικά έδρανα και όχι σε εκείνα της κυβέρνησης.

“Η χώρα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση οπερέτα, θίασο, που άλλα λέει το πρωί και άλλα λέει το βράδυ”, υπογράμμισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τυχοδιωκτισμό στο θέμα των Σκοπίων. “Είστε αδύναμος πρωθυπουργός και υπό προθεσμία”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά μέχρι να πέσετε “διχάζετε και λασπολογειτε”.

“Χθες μάθαμε ότι από τον κ. Ζάεφ ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός, είναι αργά για δάκρυα κύριε Κοτζιά”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κατάφερε να ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εναντίον της. Απαντώντας στις κατηγορίες για αφορμές που έδωσε η ΝΔ στην ακροδεξία, είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που συγκυβερνά με την “ακροδεξιά του κυρίου Καμμένου”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές “για να τελειώνουμε με αυτό τον θίασο και να πάμε την Ελλάδα μπροστά”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος είπε πως η Ελλάδα δεσμεύεται να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% μέχρι το 2060 και πρόσθεσε: “Δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή έχοντας δεσμευτεί για τόσο μεγάλα πλεονάσματα και σκληρά μέτρα”. “οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ακολουθεί στον ίδιο δρόμο με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια”, είναι απολύτως ψευδείς.

Ο κύριος Μητσοτάκης απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι η ΝΔ επιθυμεί περικοπές συντάξεων είπε πως έχει έτοιμη τροπολογία με την οποία προβλέπεται η διατήρηση των συντάξεων και κάλεσε την κυβέρνησης και τους βουλευτές της συμπολίτευσης να την υπερψηφίσουν “για να αποδειχθεί ποιος λέει ψέμματα και ποιος λέει αλήθεια”.

Τσίπρας και Μητσοτάκης επέλεξαν πόλωση και διχασμό

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ήταν εκείνοι που έβγαζαν τον λαό στον δρόμο να βρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Η ίδια είπε πως οι δύο αρχηγοί έχουν επιλέξει την πόλωση. Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα μπορούσε να πει “ναι” στην τροπολογία της ΔΗΣΥ για τη μη περικοπή των συντάξεων και όχι να καταθέσει δική του και πρόσθεσε πως ο λαός έχει πληρώσει ακριβά τις επιλογές της κυβέρνησης και τον καιροσκοπισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκληση να έχετε πάρει αντιλαϊκά μέτρα και να μιλάτε για επιδόματα

“Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”, είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει για άλλη μια φορά τους νησιώτες με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για έξι μήνες. Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους είπε πως τα οφειλόμενα δεν άλλαξαν και το υπέρογκο χρέος παραμένει αμετάβλητο. “Η απόφαση δεν εξασφαλίζει ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους”, είπε χαρακτηριστικά.

Η διαπλοκή ήθελε πτώση της κυβέρνησης

Στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος υπεραμύνθηκε τις θέσεις του να μην ρίξει την κυβέρνηση και πρόσθεσε πως πολιτικά κόμματα και επιχειρηματικοί κύκλοι επιχείρησαν την πτώση της κυβέρνησης για να μη μειωθεί το χρέος και να γλυτώσουν ορισμένοι τη φυλακή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για “δήθεν Μακεδονομάχους”, οι οποίο εγκλώβισαν πολλούς Έλληνες λέγοντάς τους πως η πραγματική αιτία της πρότασης μομφής ήταν το Μακεδονικό και όχι η σωτηρία των διαπλεκόμενων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναρωτήθηκε εάν η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας εάν η κυβέρνηση ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η χώρα σώθηκε και λόγω Παυλόπουλου μετά το δημοψήφισμα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για “μαύρη επέτειο” από το δημοψήφισμα και πρόσθεσε πως η χώρα σώθηκε από τις διαβουλεύσεις που έγιναν την επόμενη μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει κάποια στιγμή να ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος απαντώντας στον Πάνο Καμμένο που είπε πως το Ποτάμι έφυγε από το ΚΙΝΑΛ για να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ”.

Πυρά Λεβέντη κατά κυβέρνησης και ΝΔ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χαρακτήρισε λανθασμένη τη συμφωνία με τα Σκόπια και προέβλεψε πως μετά από καιρό ίσως να μην φτάνουν στους κυβερνητικούς βουλευτές χιλιάδες αστυνομικοί για να τους φυλάνε.

Δευτερολογία Τσίπρα

Με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο. Αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους​,​ όπως​ συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI, είπε ο Τσίπρας στην δευτερολογία του,

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση. Ξέχασε ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, είχε συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και μέσο όρο 4% μέχρι το 2031, είπε ο Πρωθυπουργός

Δευτερολογία Μητσοτάκη

«Σε αντίθεση με εσάς που διαστρέφετε όσα λέω, εγώ σας φέρνω αντιμέτωπο με όσα έχετε πει. Γιατί το ΔΝΤ έχει τώρα χαμηλότερες εκτιμήσεις για ανάπτυξη, σε σύγκριση με το 2014; Είναι γιατί κυβερνήσατε εσείς. Χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Η τάση που περιγράφει το διάγραμμα, δείχνει πως εκεί που θα έπρεπε να συνεχίσουμε τη βελτίωση στην τάση, ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης, είπε ο κύριος Μητσοτάκης
Για το δημοψήφισμα : Δηλώνετε υπερήφανοι για το δημοψήφισμα, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες. Μας είπατε τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε ότι, σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε 3η ανακεφαλαιοποίηση. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου περίπου 25 δισ. ευρώ και χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα».

Για τις συντάξεις: «Μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους που τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Τους κοροϊδεύετε και σήμερα στα μούτρα του. Δεν ψηφίσαμε εμείς να κοπούν οι συντάξεις το 2019. Εσείς το ψηφίσατε. Αν θέλετε να το ξε-ψηφίσετε, μαζί σας θα είμαστε. Ο κ. Σολτς έκρινε σκόπιμο, λέτε, να ενημερώσει για τη συνάντησή μας, όχι τη Die Welt, τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών και τον κ. Καρτερό; Στημένη ιστορία από τα υπόγεια του Μαξίμου ήταν».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: