Σεβάσμιος πάστορας ο Μπράνσον λέει ο Τράμπ: Πράκτορας της CIA απαντούν οι Τούρκοι




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η σύγκρουση για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, διεξάγεται πλέον στην κορυφή, ενημέρωσε χθες αξιωματούχος τους δημοσιογράφους, εκτιμώντας ότι «το θέμα είναι πλέον μεταξύ τους», δηλαδή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα μόνο οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα «ντιλ» το οποίο θα ικανοποιεί τις ΗΠΑ και την Τουρκία, μα πάνω απ’ όλα το κομματικό ακροατήριο του Αμερικανού προέδρου, ο πυρήνας του οποίου είναι βαθιά χριστιανικός.

Ο πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του ομιλούν «για τον σεβάσμιο χριστιανό πάστορα», και οι Τούρκοι απαντούν με φρικτές κατηγορίες: ότι είναι πράκτορας της CIA, ότι συμμετείχε -ως στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ- στα σχέδια για το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και το χειρότερο ότι είχε σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες του PKK, στους οποίους υποτίθεται μετέφερε εντολές και οδηγίες από την Ουάσιγκτον.

Καταγράφουμε τα παραπάνω για να δείξουμε πόσο δύσκολη είναι η περίπτωση του Μπράνσον. Διότι ο Ερντογάν έστησε ολόκληρη σκευωρία εις βάρος του, που χρησιμοποιεί και στο εσωτερικό ακροατήριο, και τώρα δεν είναι εύκολο να την ακυρώσει, αν και ο Τούρκος πρόεδρος «όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει»…

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι σκληρές και αυτή τη στιγμή, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Στην Ουάσιγκτον θα συναντήσει κανείς αξιωματούχους, που ακόμα …«πιστεύουν» στον Ερντογάν… Ότι δηλαδή θα έρθει στα λογικά του.

Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει, πέραν των δύο και του μεταφραστή, που τον έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ερντογάν, τι ειπώθηκε στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων του ΝΑΤΟ.

  • Τι αποφάσισαν;
  • Τι υποσχέθηκε ενδεχομένως, αν υποσχέθηκε, ο κ. Τραμπ στον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας για να επιτύχει την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακές στη Σμύρνη, οι οποίες σίγουρα δεν ομοιάζουν με το σαλόνι του σπιτιού του: Κάθε άλλο…

Μέσα στο πακέτο των υποσχέσεων, που δίνει ο κ. Τραμπ, μέχρι να τις «μαζέψουν» οι συνεργάτες του, ήταν και η απέλαση του Ιμάμη Γκιουλέν; Διότι αν υποσχέθηκε κάτι τέτοιο, γρήγορα θα αντιλήφθηκε ότι όταν αποφασίζει η αμερικανική Δικαιοσύνη, είναι μικρός ακόμα και ο Αμερικανός Πλανητάρχης. Με λίγα λόγια, ούτε ο κ. Τραμπ μπορεί να παραβεί τους νόμους. Άλλωστε χθες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που ενημέρωσε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής του Αμερικανού πάστορα με τον Τούρκο Ιμάμη. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι να αφεθεί ελεύθερος ο καταδικασθείς για σκάνδαλα και παραβιάσεις του εμπάργκο προς το Ιράν, ο τραπεζίτης Ατίλα, ο οποίος «διευθετεί» γενικά και αόριστα τα οικονομικά της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πράγματα είναι μεν μπερδεμένα, αλλά την ίδια στιγμή, ως προς τη νομική και πολιτική πλευρά είναι καθαρά. Ο κ. Τραμπ, για να έχει κέρδη στις εκλογές του Νοεμβρίου ανάμεσα στο χριστιανικό στοιχείο, ιδιαίτερα στον αμερικανικό Νότο, πρέπει να κερδίσει χωρίς μεγάλες απώλειες την απελευθέρωση του πάστορα, αν και ένα υψηλό ποσοστό των χριστιανών ψηφοφόρων θα εκτιμήσει την προσπάθειά του.

Οι ΗΠΑ “κόβουν τη φόρα” στην Άγκυρα: “Δεν συνδέεται η απελευθέρωση του Πάστορα με την έκδοση Γκιουλέν”

Στο θέμα των υποσχέσεων του κ. Τραμπ προς τον κ. Ερντογάν, άλλα λένε οι Τούρκοι και άλλα η πλευρά του Λευκού Οίκου, η οποία επέλεξε πλέον την σύγκρουση αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κράτησε ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χθες και προχθές, ο κ. Πομπέο διατήρησε ζωντανό επικοινωνιακά το θέμα του πάστορα, και σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη μίλησε για μαζική προσπάθεια που γίνεται για να απελευθερωθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναδείξει στα πρώτα θέματα την υπόθεση του Μπράνσον σε θρησκευτικό συνέδριο που γίνεται στην Ουάσιγκτον και στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, διά του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Εάν δεν υπάρξει καλή εξέλιξη μέχρι την άλλη Τετάρτη, η συμπεριφορά της Τουρκίας θα κτυπηθεί αλύπητα από τους Αμερικανούς. Ήδη διεξάγεται μία άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή επίθεση, κάτι που οι Τούρκοι θεωρούν ότι γίνεται για να «σκεπαστεί» η υπόθεση των υποχωρήσεων προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και το θέμα της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.

Σ’ αυτήν την επικοινωνιακή επίθεση συμμετέχει και το «βαρύ πυροβολικό», που είναι ο πρόεδρος Τραμπ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όπως είπαμε πολλές φορές, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Εάν υποχωρήσει ο Ερντογάν και στείλει το δώρο της απελευθέρωσης του κ. Μπράνσον στο Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ θα τον υμνήσει και οι σχέσεις θα εισέλθουν σε δρόμο ομαλοποίησης, παρά το γεγονός ότι άλλα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία είναι 100 φορές χειρότερα από την υπόθεση του πάστορα…

“Βράζει” ο Λευκός Οίκος: Σύγκρουση κορυφής του Ντ. Τραμπ με τον Ερντογάν για τον πάστορα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: