Του Νίκου Μελέτη
Συνάντηση-κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρείται αυτή που θα έχουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν, με την νέα ιδιότητα του πλέον, αυτή του εκλεγμένου προέδρου σε μια Τουρκία με Προεδρική Δημοκρατία.
Η συνάντηση αυτή που ακόμη δεν έχει κλείσει τυπικά αλλά έχει συμφωνηθεί να γίνει μεταξύ των δύο ηγετών όταν ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του, γίνεται υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στα ελληνοτουρκικά, καθώς στα γνωστά προβλήματα και στις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία έχει προστεθεί και το βαρύτατο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον και σε προσωπικό επίπεδο των ηγεσιών των δυο χωρών , μετά τα όσα έχουν συμβεί με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και την σύλληψη και συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.
Ειδικά για τον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα των 8 έχει λάβει τον χαρακτήρα προσωπικής βεντέτας, θεωρώντας ότι η μη έκδοση τους στην Τουρκία αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά για τον ίδιο. Και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Δικαιοσύνη , όχι απλώς απέρριψε την έκδοσή τους στην Τουρκία αλλά με ρυθμό αργό αλλά σε στιγμές που συμπίπτουν με σημαντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, εκδίδουν απόφαση για χορήγηση ασύλου, μην αναγνωρίζοντας δηλαδή την συμμετοχή τους σε παράνομη πράξη όπως θα ήταν η συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος , έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη οργή και εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ έχουν διαταραχθεί πλήρως και ενώ είναι προφανές ότι η Δύση δεν πρόκειται να κλείσει την πόρτα στον Ερντογάν, οι συναντήσεις που θα έχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα δώσουν την ευκαιρία να διαπιστωθεί εάν ο κ.Ερντογάν θα συνεχίσει μετά τους κραδασμούς που προκάλεσε η έντονη περίοδος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και η κρίση στην Συρία, το «αντάρτικο» εναντίον των ΗΠΑ και της Ευρώπης και την συμμαχία με την Ρωσία και το Ιράν, ή απαλλαγμένος πλέον από το άγχος της επανεκλογής του , θα αναζητήσει νέες ισορροπίες και εξομάλυνση των σχέσεων με την Δύση.
Και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από αυτό το γενικότερο πλαίσιο, καθώς ένας Ερντογάν σε ρήξη με την Δύση, θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνος και ανεξέλεγκτος γείτονας για την Ελλάδα και την Κύπρο..
Συγχρόνως όμως η Αθήνα θεωρεί ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ανανέωση ενός δίαυλου επικοινωνίας, όπως αυτός που φαίνεται ότι υπήρξε από την αρχή της θητείας της τωρινής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να αποσοβήσει μια νέα κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών.
Είτε αυτή αφορά το μεταναστευτικό, όπου η Τουρκία κρατά την στρόφιγγα ενός προβλήματος με το οποίο γνωρίζει ότι μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη, με πρώτο θύμα την χώρα μας, είτε αφορά το πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σύντομα η Αθήνα και η Λευκωσία και θα αφορά την επιχείρηση πραγματοποίησης τουρκικών γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο FATIH σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου πλησίον η ακόμη και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ένας νέος Αττίλας δηλαδή, τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Κύπρος , μέσα στις δύσκολες οικονομικά και πολιτικά συνθήκες που υπάρχουν και στις δυο χώρες.
Η Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά δεν θα γίνει: Την «έκοψε» ο Ταγίπ