Ο Ερντογάν συνέλαβε φοιτητές επειδή στην τελετή αποφοίτησης είχαν σατυρικό πανό




Μέρα τη μέρα πληθαίνουν τα δείγματα ότι το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπεται σε μια αυταρχική μονοκρατορία που δεν ανέχεται την κριτική ούτε και υπό τη μορφή σάτιρας. Το τελευταίο κρούσμα ήταν η σύλληψη τριών φοιτητών επειδή κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης κρατούσαν ένα πανό που απεικόνιζε τον πρόεδρο της Τουρκίας με διάφορες μορφές ζώων.

Η Αστυνομία κατόπιν εντολής, έκανε επιδρομές στα σπίτια τους και τους συνέλαβε το επόμενο πρωί όπως γράφει η αριστερών πεποιθήσεων εφημερίδα Evrensel.

Οι ίδιες γελοιογραφίες, είχαν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο μιας άλλης περίπτωσης, στην οποία ο σκιτσογράφος που τις είχε σχεδιάσει είχε περάσει από δίκη και είχε αθωωθεί.

Η τελετή αποφοίτησης, στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, το οποίο είναι ένα παραδοσιακά αριστερό πανεπιστήμιο που κατατάσσεται τακτικά στα κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τουρκία, έγινε σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα.

Η ασφάλεια του πανεπιστημίου είχε επιτεθεί νωρίτερα στους φοιτητές επειδή όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ahval, διαμαρτύρονταν για τον διορισμό του πρύτανη Μουσταφά Βερσάν Κοκ από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είχε χάσει τις εκλογές από άλλο υποψήφιο.

Στο χορό των επιθέσεων κατά των φοιτητών πρωτοστάτησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah
η οποία έγραψε ότι τα πανό που κρατούσαν κατά τη διάρκεια της τελετής αποτελούσαν “ακατανόητες προσβολές απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

“Αυτοί οι αποκαλούμενοι «φοιτητές», που μιλούν σε κάθε ευκαιρία για περιορισμένες ελευθερίες, δημοκρατία και πολιτισμό, άνοιξαν ένα πανό-σκάνδαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα, και απαιτούσε την τιμωρία τους:

“Οι πολίτες απαιτούν οι δράστες και οποιοσδήποτε το επέτρεψε να συμβεί, να υποστούν νομικές κυρώσεις”

Ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας Melih Gοkcek με ανάρτησή του στο Twitter επέκρινε και ένα άλλο πανό που κρατούσαν οι φοιτητές με τον τίτλο “Πράγματα που προκαλούν βιασμό”.

Στο πανό οι φοιτητές αναφέρουν ότι ο μοναδικός υπεύθυνος σε ένα βιασμό είναι ο βιαστής. Φωτογραφία  από Twitter @06melihgokcek

Το πανό είχε κουτάκια δίπλα στις λέξεις “βγαίνοντας τη νύχτα”, “μεθυσμένος”, “μίνι φούστα” και “φλερτ” τα οποία ήταν κενά και ένα σημειωμένο tickbox δίπλα στη λέξη “βιαστές”, θέλοντας να επισημάνει ότι δεν φταίει το θύμα αλλά μόνο ο βιαστής.

Ωστόσο ο πρώην δήμαρχος στην ανάρτηση του έγραψε:

“Γνωρίζετε ήδη τους λόγους, μην κάνετε τα πρώτα τέσσερα πράγματα”, και τρία γέλια emojis. “Είναι (η όχι) εκείνοι που τα κάνουν ηλίθιοι;”.

Θέλοντας να πει με ειρωνεία ότι κάποιος με τις πράξεις του προκαλεί τον βιασμό και είναι ηλίθιος.

Πηγές: Evrensel, Ahval, Sabah

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: