“Το Ισλαμικό κράτος θα έχει ηττηθεί πριν το φθινόπωρο” βεβαιώνει Γάλλος στρατηγός




Το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί στρατιωτικά στη Συρία “μέσα σε μερικές εβδομάδες”, πιθανότατα “μέχρι το τέλος του καλοκαιριού”, εκτιμά ο Γάλλος στρατηγός Φρεντερίκ Παριζό.

“Απομένουν ακόμη δύο θύλακες και μέσα σε λίγες εβδομάδες νομίζω ότι θα μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά ότι το Ντάες (άλλο ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν θα ελέγχει πλέον εδάφη στη δική μας ζώνη επιχειρήσεων” είπε ο Παριζό από τη Βαγδάτη, όπου εκπροσωπεί τη Γαλλία στη διοίκηση του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόσθεσε ότι πιθανότατα οι μάχες θα ολοκληρωθούν στη μέση κοιλάδα του Ευφράτη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το ΙΚ έχει εκδιωχθεί από το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει το 2014 στο Ιράκ και τη Συρία. Ελέγχει πλέον μόνο μερικούς θύλακες στην έρημο, στην κεντρική Συρία, κυρίως στην επαρχία Χομς και στα ανατολικά της χώρας αυτής, κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ. Ορισμένοι πυρήνες του δρουν ακόμη στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) και στην έρημο του Ιράκ, στα σύνορα.

“Η τελευταία μάχη του Ντάες θα δοθεί πραγματικά μεταξύ του Άμπου Κάμαλ και της Μαγιαντίν (στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ) τις επόμενες εβδομάδες”, προέβλεψε ο στρατηγός. “Βλέπουμε ότι μεταφέρονται μαχητές (του ΙΚ) σε αυτόν τον θύλακα όμως εκεί είναι μάλλον εγκλωβισμένοι. Οι Ιρακινοί καταβάλλουν προσπάθεια να κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους”, είπε. Ταυτόχρονα, το συριακό καθεστώς και η Ρωσία, η σύμμαχος της Δαμασκού, ασκούν επίσης πιέσεις στον τομέα αυτόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προβλέψει αρχικά ότι οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ θα ολοκληρώνονταν τον Φεβρουάριο. Όμως η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία ανάγκασε σε αναδίπλωση τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή. “Δεν έχουμε στρατιώτες επί του πεδίου, οι SDF (σ.σ. η συμμαχία Αράβων και Κούρδων) μάχεται εκεί. Και επομένως, ακολουθούμε τον ρυθμό τους”, εξήγησε ο Παριζό.

12/07/2018 18:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: