“Ρωσικός δάκτυλος” στο θέμα των Σκοπίων πίσω από την απέλαση των διπλωματών: Η απάντηση της Μόσχας




Με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών απαντά ως φαίνεται άμεσα η Μόσχα στην απέλαση από την Ελλάδα δύο στελεχών της πρεσβείας της.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, που επικαλέιται πηγές του Reuters, το ρωσικό ΥΠΕΞ διεμήνυσε πως θα υπάρξει η ίδια ακριβώς απάντηση, ενώ το RIA Novosti φιλοξενεί δηλώσεις του Ρώσου βουλευτή, Αντρέι Κλιμόφ, που ανέφερε πως θα απελαθούν δύο Έλληνες διπλωμάτες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής” η Αθήνα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα άλλω δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε  πως η Κυβέρνηση πιστεύει ότι όντως υπήρξαν συμπεριφορές που αποσκοπούσαν στην εμπλοκή στο ζήτημα με την πΓΔΜ.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις μέ όλα τα κράτη αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση επιμένει στο εξής ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος»

Σε επόμενη ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η εκτίμηση είναι ότι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι’ αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Την περασμένη Δευτέρα η HellasJournal και ο Μιχάλης Ιγνατίου είχαν αναφέρει το “απειλητικό τηλεφώνημα”  του Λαβρόφ προς τον Κοτζία γαι τη Συμφωνία των Πρεσπών . Ο κύριος Λαβρόφ  φέρεται να του είπε ότι «θα σταματήσει τη συμφωνία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το τηλεφώνημα του «φίλου Σεργκέι» ήταν σοκ για τον Κοτζιά, ο οποίος φέρεται να του απάντησε ότι «θα είναι διακρατική η συμφωνία, και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς»…

Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα Πενς στους Τσίπρα και Ζάεφ: Το “απειλητικό” τηλεφώνημα Λαβρόφ

 

 

Υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι τα ελληνικά μέτρα έχουν να κάνουν με παράνομες ενέργειες των Ρώσων εντός της ελληνικής επικράτειας. Επί τούτου, αναφέρεται η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Είναι προφανές πως οι σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας έχουν εισέλθει σε μια φάση έντασης για λόγους που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Κρίση στις σχέσεις με Μόσχα: Η Αθήνα απέλασε Ρώσους διπλωμάτες αποκαλύπτει η Καθημερινή

 

 

Πηγή: Καθημερινή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: