“Πληγή” για το ΝΑΤΟ η φυλάκιση των Ελλήνων και οι προκλήσεις στο Αιγαίο, είπε ο Τσίπρας στο ΝΑΤΟ




Αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας :”Και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”.

“Αυτή την πληγή  καλώ τη γειτονική χώρα να επουλώσει με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πληγή και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο:

“Αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλαδας στην περιοχή αναφέροντας όχι μόνο τη συμφωνία με τα Σκόπια και τις συζητήσεις με την Αλβανία αλλά αναφέρθηκε και στο προσφυγικό

“Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου είναι η εντεινόμενη συνεργασία μας με την Τουρκία στη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της ασφάλειας, ειδικά μετά την απεχθή, απόπειρα πραξικοπήματος του 2016”.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης  Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προσαρμοσθει η Συμμαχία στα νέα δεδομένα:

“Το περιβάλλον ασφαλείας γύρω μας μεταβάλλεται δραματικά τα τελευταία χρόνια κι η Συμμαχία οφείλει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.

Οφείλει να προσαρμοσθεί τόσο για να αντιμετωπίσει νέες και παραδοσιακές απειλές, όσο και για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ασφαλείας αφορά τις νέες αντιλήψεις περί απειλών, αλλά και τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό επίπεδο που δρομολογούνται προκειμένου η Συμμαχία να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της διάταξη.

Και οφείλει να το πράξει με γνώμονα την ασφάλεια των Συμμάχων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σφαιρική προσέγγιση 360 μοιρών.

Ειδικότερα για τη Ρωσία ανέφερε:

“Την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα.

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν προσώρας οι προυποθέσεις για μια νέα ευρωπαική αρχιτεκτονική ασφάλειας, οφείλουμε να επιμένουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων.

Και οφείλουμε να επιμένουμε ενεργά μέσω του διαλόγου, στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θεωρεί θετική την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Trump με τον Ρώσο ομόλογό του και ελπίζω να αποφέρει νέες ευκαιρίες για τη σχέση μας, ως Συμμαχία, με τη χώρα αυτή”.

Μεσόγειος

Ειδικότερα για τις παρεμβασεις στην Μεσόγειο και την προσφυγική κρίση ανέφερε:

“Παράλληλα, θεωρούμε θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στη περιοχή.

Το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει δυνατότητες για ουσιαστική διάδραση με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας και να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οφείλει να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και εστιάζοντας στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου.

Εκτιμούμε δε ιδιαίτερα τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της άλλης μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο.

Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και συνεχή δέσμευση, καθώς οι αιτίες αυτής της κρίσης βρίσκονται πάντα εκεί.

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρετίζουμε την Κοινή Διακήρυξη.

Πιστεύουμε ότι οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και ότι από κοινού μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες προοπτικές ασφαλείας για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, στη βάση των αρχών συνεργασίας που διέπουν τους δύο οργανισμούς, σεβόμενοι ασφαλώς την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων εκάστου Οργανισμού και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων εταίρων και Συμμάχων”.

Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρα; χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας την Ελλάδα στην περιοχή υπογραμίζοντας:

“Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια.

Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2%, τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας.

Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας.

Ενώ παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες.

Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειους μας γείτονες, έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουμε στην – υπό σαφείς όρους και προυποθέσεις – ενσωμάτωση των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους.

Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου είναι η εντεινόμενη συνεργασία μας με την Τουρκία στη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της ασφάλειας, ειδικά μετά την απεχθή, απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της.

Δεδομένης ακριβώς της σημασίας που έχει αυτή η συνεργασία – ειδικά δε στην στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο – αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων.

Κυρίως, αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της.

Και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Πληγή που καλώ τη γειτονική χώρα να επουλώσει με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών”.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

“Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

η σημερινή Σύνοδος δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας.

Ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας.

Θα καθοριστεί και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειατλαντικού Συμφώνου.
Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ.

Και η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό”.

Το θέμα των δύο Ελλήνων έθεσε ο Τσίπρας στην Μέρκελ, ενόψει της συνάντησης της με τον Ερντογάν

 

Τα “γεράκια” της Άγκυρας δείχνουν τις προθέσεις τους: Μία ώρα διήρκεσαν οι 37 παραβιάσεις

Ρεπορταζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: