“Μένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία για τα πυρηνικά” δηλώνει από την Βιέννη ο Ροχανί




Την προσήλωση της χώρας του στη Συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα (JCPOA), επανέλαβε το μεσημέρι, μετά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, τονίζοντας πως, εάν οι άλλοι που είχαν υπογράψει την Συμφωνία μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιράν, η χώρα του θα παραμείνει στην Συμφωνία, χωρίς τις ΗΠΑ.

Αναφέροντας πως οι χώρες που υπέγραψαν την Συμφωνία – Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία – επέδειξαν όλες “μία ισχυρή πολιτική βούληση”, εξέφρασε την ελπίδα αυτές να κρατήσουν παρόμοια αποφασιστική στάση σε ό, τι αφορά το εμπόριο και την οικονομία.

Ταυτόχρονα, ο Ιρανός πρόεδρος καταφέρθηκε κατά της Ουάσινγκτον, η οποία, όπως είπε, με την αποχώρησή της από την Συμφωνία όχι μόνον παραβίασε διεθνείς κανόνες, αλλά “αναμφίβολα” προκάλεσε ζημία και στην ίδια, καθώς, κατά την άποψή του, είναι περίεργο που μία χώρα παίρνει μία απόφαση ενάντια στα εθνικά της συμφέροντα.

Ο ίδιος επέκρινε γενικά τον “καταστροφικό ρόλο” των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε την Αυστρία “φιλικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, με το οποίο το Ιράν έχει παρόμοιες απόψεις σε πολλά διεθνή ζητήματα και οι θέσεις τους ως προς την Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα ταυτίζονται.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εκφράζοντας την υποστήριξη του προς την Συμφωνία — η οποία είχε υπογραφεί πριν από τρία χρόνια στη Βιέννη έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις και από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – τόνισε πως “για την Αυστρία αυτή η πυρηνική συμφωνία είναι ένα στοιχείο-κλειδί για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων”.

Ο Αυστριακός πρόεδρος επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πως αυτή “η σημαντική διπλωματική επιτυχία”, επισφραγίστηκε “ομόφωνα” από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι η τήρηση των συμφωνιών είναι “στοιχείο-κλειδί στη διεθνή συνεργασία”.

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός, όπως είπε, ότι, επιπλέον, οι ΗΠΑ μετά από την αποχώρησή τους από την Συμφωνία, επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του Ιράν, από τις οποίες πλήττονται αυστριακές επιχειρήσεις, που εκατοντάδες έχουν παρουσία στο Ιράν.

Σημείωσε επίσης, πως καταβάλλονται προσπάθειες, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όχι μόνον να διατηρηθούν αλλά και να υπάρξει εμβάθυνση των προϋποθέσεων-πλαίσιο για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Την Παρασκευή συνάντηση κορυφής των ηγετών που παραμένουν στη συμφωνία με το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος είχε νωρίς το απόγευμα συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2018, Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ αργότερα επρόκειτο να συναντηθεί με Αυστριακούς επιχειρηματίες, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας.

Στις Βρυξέλλες, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επιβεβαίωσε σήμερα πως μεθαύριο Παρασκευή, υπό την δική της προεδρία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, και της Βρετανίας πρόκειται να συναντηθούν στην Βιέννη με τον Ιρανό ομόλογό τους για να εξετάσουν το πώς μπορεί να σωθεί η συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έπειτα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Πρόσφατα, και ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προειδοποιήσει ότι η ΕΕ έχει μερικές εβδομάδες χρόνο για να σώσει την Συμφωνία με το Ιράν, ενώ είχε επίσης επισημάνει ότι “στην ΕΕ καταβάλλονται από κοινού προσπάθειες και όλοι στηρίζουν αυτή την Συμφωνία, η οποία είναι μία καλή συμφωνία”

Ο ίδιος είχε παρατηρήσει χαρακτηριστικά ότι “ο Τραμπ ακολουθεί μία απρόβλεπτη πολιτική” και ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ είναι “πολύ βεβαρημένες” και επίσης ότι “αυτό που είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (για τον Τραμπ), πως όποιος έχει τέτοιους φίλους δεν χρειάζεται εχθρούς, περιγράφει επακριβώς την κατάσταση”.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη και η Αυστρία βλέπουν να κινδυνεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και “αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε”, προειδοποίησε ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως η Αυστρία ως εξαγωγική χώρα θέλει να μην υπάρξουν νέοι εμπορικοί φραγμοί και να διατηρηθεί η Συμφωνία με το Ιράν.

04/07/2018 17:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: