“Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή της Ευρώπης” λέει ο Νίκος Βούτσης




Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζπυν η ΕΕ και η δημόσια διοίκηση, αλλά και η αρχιτεκτονική που πρέπει να έχει το οικοδόμημα της Ευρώπης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

«Η ημερίδα αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη μιας συζήτησης που είναι αναγκαία σε αυτήν τη φάση για κρίσιμα θέματα» ανέφερε στην εισαγωγή του χαιρετισμού του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Παίρνοντας τον λόγο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον χαιρετισμό του οποίου άνοιξε η ημερίδα, ο κ. Βούτσης τόνισε την ανάγκη δημοκρατίας στα όργανα της ΕΕ, νέας αρχιτεκτονικής για το ίδιο το νόμισμα, δημιουργίας οργάνων επιπλέον που να διασφαλίζουν την αλληλεγγύη και τραπεζικής ένωσης. Επιπρόσθετα, έθεσε και το δημοσιονομικό ζήτημα, λέγοντας πως «όποιος θεωρεί ότι με προϋπολογισμό 1% μπορούν να ασκηθούν κοινές πολιτικές ή να υπάρξει κοινή ΕΕ, είναι βαθιά νυχτωμένος».

Αυτά τα θέματα, σημείωσε ο κ. Βούτσης, άπτονται και έρχονται να κουμπώσουν με τα ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν οι σκληρές αντιπαραθέσεις, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, η θέση της Ευρώπης στον διεθνή πολυπολικό κόσμο και η συμμετοχή της στον αγώνα για την ειρήνη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι πάρα πολύ ώριμες οι συνθήκες όλο το corpus των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ και των άλλων αξιών που προστέθηκαν στη συνέχεια, να είναι το πεδίο που πρέπει να εργαστούμε όλοι μας».

Κάνοντας απολογισμό στον τρόπο που αντιμετώπισε η Ευρώπη την οικονομική και προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η χώρα μας ήταν ανάμεσα σε μικρές οικονομίες που επελέγησαν να υποστούν μια εν πολλοίς άδικη, άνιση και επιλεκτική συμπεριφορά σε κρίσιμους τομείς». Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω, διερωτήθη γιατί δεν επελέγη η λύση για την έκδοση ευρωομολόγων, γιατί η Ελλάδα, η μόνη χώρα που είχε ανάγκη να είναι στο QE, τιμωριτικά έμεινε έξω, ενώ το είχε ανάγκη, γιατί δεν υπήρξαν και δεν εφαρμόζονταν κανόνες και στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Σε αυτό το σημείο προέταξε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής Ευρώπης, αλλά και ως πόλος σταθερότητας, «να συμμετάσχουμε ενεργητικά, ισότιμα σε αυτήν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που αφορά όλων μας».

Καταληκτικά, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι δεν πρέπει στο βωμό των κομματικών αντιπαραθέσεων, ενόψει και της προεκλογικής χρονιάς που θα έρθει, να μηδενιστούν τα βήματα που έχουν γίνει στη δημόσια διοίκηση, να υπονομευτούν ή να σταματήσει η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε περήφανος γιατί, όπως είπε, «στη Βουλή, πρώτη υπηρεσία από όλο το Δημόσιο, σε συνέργεια και με απόλυτη βοήθεια και από το ΕΚΔΔΑ και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μπορέσαμε και κάναμε αξιολόγηση από πέρυσι σε όλες τις βαθμίδες, υπήρξαν επιλογές γενικών διευθυντών, διευθυντών και τώρα θα υπάρξουν επιλογές τμηματαρχών».


«Η μάχη ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο είναι διαρκής»

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση, όχι μόνο δεν υπέστειλε τις αρχές και τις αξίες της, αλλά σήκωσε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Όταν οι άλλοι ύψωναν τείχη, οι Έλληνες άνοιξαν τις πόρτες τους για τους δοκιμαζόμενους λαούς, παρατήρησε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έσωσε το γόητρο της Ευρώπης, υπερασπιζόμενη κάτω από αντίξοες συνθήκες τις αξίες του Διαφωτισμού.

Μιλώντας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως η χώρα μας εξέρχεται από τη σκληρή περίοδο της επιτροπείας, έχοντας επιτύχει ανάπτυξη με βιώσιμους όρους και κοινωνικό πρόσημο, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τόνισε την ανάγκη για κοινωνική, περισσότερη και ανοιχτή Ευρώπη. «Η μάχη ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο είναι διαρκής. Από τη μια, η Ευρώπη των κλειστών κέντρων λήψης αποφάσεων, η Ευρώπη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, μία Ευρώπη συντηρητική, φοβική και καθόλου ανεκτική σε διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρες. Και από την άλλη, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, της συμμετοχής, των ίσων ευκαιριών, της αλληλεγγύης, του Διαφωτισμού» σημείωσε.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έθεσε ως ζητούμενο την περαιτέρω ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών και επισήμανε πως η δημόσια διοίκηση καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση. Εστιάζοντας περαιτέρω στον ρόλο της δημόσιας διοίκησης, είπε πως η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει και τάχθηκε υπέρ μίας δημόσιας διοίκησης απελευθερωμένης από τις παθογένειες του παρελθόντος, που θα αποτελέσει μοχλό δίκαιης ανάπτυξης, εκπληρώνοντας τη συνταγματική αποστολή της. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε πως το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υλοποιεί, ήδη, ένα ολιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ώστε το 2020 να παραδώσει ένα Δημόσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό, φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, παράλληλα, ένα Δημόσιο ισότιμα προσβάσιμο, με συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων και ισχυρή, κοινωνική λογοδοσία.

Γ. Κατρούγκαλος: Το στοίχημα σήμερα είναι να δούμε πώς θα αλλάξουμε ταυτόχρονα θεσμούς και πολιτικές

«Το στοίχημα σήμερα είναι πώς θα αλλάξουμε ταυτόχρονα θεσμούς και πολιτικές για να εξυπηρετηθεί όχι μόνο ο στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γιατί όλοι οι θεσμοί πρέπει να είναι στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων, αλλά πώς θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια επανασύνδεση με αυτό που έκανε την Ευρώπη αυτό που είναι σήμερα και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό κοινωνικό της μοντέλο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη συνεδρία με θέμα «Δημόσια Διοίκηση και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι είναι μία απάντηση πώς μπορεί το σύστημα της αγοράς να συμφιλιωθεί με τα δικαιώματα του ανθρώπου, να ρυθμιστεί με δημοκρατικές κοινωνικές διαδικασίες, ώστε οι μεγάλες ανισότητες που από τη φύση της παράγει η αγορά να γίνουν λιγότερο έντονες και τόνισε: «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στον κόσμο, και στην Ευρώπη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 60 χρόνια».

Στην Ευρώπη βιώνουμε δύο παράλληλες και ανατροφοδοτούμενες ανισότητες, παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος όσον αφορά τις ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών και τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το αίσθημα στην Ευρώπη ότι το αύριο μπορεί να είναι χειρότερο από το χθες είναι αυτό που τροφοδοτεί και τις κρίσεις ταυτότητας, επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος βρίσκεται στο πρόσωπο του άλλου, του μετανάστη, του πρόσφυγα.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη πως ένας πρόσθετος παράγοντας της κρίσης είναι ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ, η νομισματική ένωση χωρίς πλήρη οικονομική ένωση, αντί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών της, απέτυχε.

«Είναι καιρός να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η ΕΕ των 27»

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, εστίασε στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη Λευκή Βίβλο και τα πέντε σενάρια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνεκρ, τον περασμένο Σεπτέμβριο για ένα δημοκρατικό όραμα προς τα εμπρος μετά το Brexit και σημείωσε ότι τώρα τον λόγο τον έχουν οι πολίτες της ΕΕ για το ποια Ευρώπη θέλουν, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου του 2019. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ΕΕ των 27 πρέπει να είναι μία Ευρώπη που θα έχει οικοδομηθεί από τους Ευρωπαίους.

«Αναγκαία προϋπόθεση ο ευρωπαϊκός δήμος»

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, είπε πως η ΕΕ αντιμετώπισε την κρίση εγκαταλείποντας το βασικό εργαλείο της, το δίκαιο και έκανε λόγο για θεσμική υπαναχώρηση της Ευρώπης. Προέταξε πως ο αγώνας για την αναθέσμιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος πρέπει να περνάει από διαδικασίες οι οποίες θα οδηγήσουν πρώτα στην εμφάνιση, στη συγκρότηση της αναγκαίας προϋπόθεσης, που είναι ο ευρωπαϊκός δήμος, στο εσωτερικό του οποίου θα μετέχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με ισότιμο τρόπο και θα ευνοηθεί η λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ενωσιακό επίπεδο. Προσδιόρισε πως το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του ρόλου των Ευρωπαίων πολιτών στη διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ.

«Έχει έρθει ο καιρός που πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης»

«Η κοινωνία περιμένει από τους δημόσιους υπαλλήλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαδραματίσουν έναν παραγωγικό ρόλο» επισήμανε η πρεσβευτής της Αυστρίας στην Ελλάδα, η χώρα της οποίας ασκεί από την 1η Ιουλίου την 6μηνιαία προεδρία στην ΕΕ. Στη συνέχεια, η κ. Αντρέα Ίκιτς-Μπεμ σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας και διαμήνυσε ότι έχει έρθει ο καιρός που πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις αυξάνουν τους περιφερειακούς ανταγωνισμούς στον κόσμο και τις εντάσεις.

Καταληκτικά, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων της ΕΕ, όπως της έλλειψης εμπιστοσύνης ΕΕ και κρατών-μελών της, του μεταναστευτικού και της ανεργίας, για να διασφαλίσει ένα επιτυχημένο μέλλον με ευμάρεια.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τη δεύτερη συνεδρία με θέμα «Κοινωνικός διάλογος για μία Ευρώπη των πολιτών». Ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, ανέφερε πως ο κοινωνικός διάλογος είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σήμερα με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Παρατήρησε, ακόμη, πως υπάρχει απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊκών ελίτ και του κοινωνικού διαλόγου και σημείωσε ότι για να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός πρέπει να ζωντανέψει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος.

05/07/2018 14:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: