“Έλαμψαν” οι Έλληνες πιλότοι στο “Θρακικό Αστέρι”: Αερομαχίες πάνω από τη Βουλγαρία




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Αμερικανικά F-15, Ελληνικά F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου και τα ρωσικής κατασκευής Mig-29 της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, ασκήθηκαν όλα μαζί με πολλαπλά σενάρια εντός του FIR Σόφιας σε μια άσκηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες.

Οι Έλληνες πιλότοι είχαν την ευκαιρία ν’ ασκηθούν σ’ ένα διαφορετικό αεροπορικό περιβάλλον και μάλιστα με δυο διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών εκ διαμέτρου αντίθετους.

Η Ελληνική συμμετοχή από την 111 ΠΜ, έγινε χωρίς τα μαχητικά F-16 να μετασταθμεύσουν στη γειτονική χώρα κι όλες οι αποστολές ξεκινούσαν και ολοκληρώνονταν από την μητρική βάση τους, στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας.

Φυσικά Ελληνικός σύνδεσμος επί Βουλγαρικού εδάφους υπήρχε για διάστημα σχεδόν 15 ημερών.
Σκοπός της άσκησης «Θρακικό Αστέρι» είναι η εκπαίδευση στις αεροπορικές επιχειρήσεις με στόχο την εναρμόνιση όλων των διαδικασιών των δυνάμεων που πήραν μέρος σε τακτικό επίπεδο και η αύξηση της διαλειτουρκικότητας ανάμεσα σε Πολεμικές Αεροπορίες με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Επί Βουλγαρικού εδάφους, όλες οι αεροπορικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε κλειστές αερομαχίες, καταδείξεις στόχων με laser προς τα συμμετέχοντα αεροσκάφη, συμμετοχή σε σχηματισμούς με σκοπό είτε την προστασία εγκαταστάσεων είτε είχαν τον εχθρικό ρόλο, βομβαρδισμούς και πολλές άλλες αεροπορικές αποστολές.

Η χώρα μας έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως οι συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με τη Βουλγαρία είναι πολλές και μάλιστα αυξάνονται καθώς αν παρατηρήσει κανείς, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, σε πολλούς κλάδους η συνεργασία αυτή έχει κριθεί απαραίτητη και έχει βοηθήσει κατά πολύ.

Τα Ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε πλήθος αποστολών και πέταξαν όλοι οι τύποι από την 111ΠΜ, δηλαδή F-16 Block 30 & Block 50 και είχαν συνεργασίες με τα Mig-29 και τα F-15 των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα Ελληνικά φτερά και των δυο τύπων συμπλήρωσαν 24 εξόδους από την Αγχίαλο προς το FIR της Σόφιας ενώ γι’ ακόμη μια φορά απέσπασαν τα εύσημα των αεροπορικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην «Thracian Star 2018».

Οι Ειδικές Δυνάμεις ετοιμάζονται για νέο όπλο: Οι συζητήσεις για αναβάθμιση του εξοπλισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: