“Δεν έχουμε σχέση, δεν σχολιάζουμε” απαντούν οι Αμερικανοί για τα Σκόπια, τη Ρωσία, την Ελλάδα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε χθες να μην αναμειχθεί στην υπόθεση των καταγγελιών του προέδρου των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ για την ανάμειξη -όπως ισχυρίστηκε- Ελλήνων επιχειρηματιών σε «επιχείρηση χρηματισμού» υπηκόων της πΓΔΜ, με στόχο να ηττηθεί η «Συμφωνία των Πρεσπών» στο δημοψήφισμα.

Επίσης δεν σχολίασε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει κάθε ανάμειξη, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται από τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας, όπως και στο θέμα των καταγγελιών του κ. Ζάεφ.

Συνεχίζει όμως να υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τους δύο Ρώσους διπλωμάτες και να αντιμετωπίσει έτσι την επίθεση που δέχθηκε με αφορμή τη συμφωνία για επίλυση του Σκοπιανού. Οι Αμερικανοί ομιλούν «για κακόβουλή επιρροή» (από τη Ρωσία) στη Βόρεια Ελλάδα, και δέχονται τη θέση της Αθήνας ότι υπήρξε προσπάθεια αποσταθεροποίησης με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Όπως είναι γνωστό, σε δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal, τονίστηκαν τα εξής:

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακόβουλη επιρροή στην περιοχή αυτή.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει παρόμοια βήματα στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες να υπονομεύσουν την σημαντική συμφωνία για το θέμα του ονόματος μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων.
  • Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι Αμερικανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες. Τονίστηκε δε ότι δεν ήταν ενήμεροι για το γεγονός της απέλασης, πριν αυτή δημοσιοποιηθεί από την εφημερίδα «Καθημερινή».

Το παιγνίδι για τον έλεγχο της Βαλκανικής, είναι χωρίς αμφιβολία, σκληρό αλλά και επικίνδυνο. Το γεγονός είναι ότι μέχρι της στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει κατά κράτος τη Ρωσία, η οποία αρνείται να δεχθεί αυτή την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση ή ενημέρωση, διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον εικάζουν ότι το θέμα των Βαλκανίων συζητήθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ιστοσελίδα μας, η υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», προκάλεσε οργή στη Μόσχα, καθώς έχανε ένα από τα προπύργιά της στη Βαλκανική. Η Ρωσία θεωρεί τον Ζόραν Ζάεφ «άνθρωπο των Αμερικανών», καθώς, κατηγορείται ότι καθοδηγείται από τον Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος έχει «αντιρωσική ατζέντα», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται σκλήρυνση της ρωσικής στάσης για τα θέματα της Βαλκανικής και είναι βέβαιο ότι για το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα παλέψουν δημόσια και υπόγεια οι Ρώσοι ώστε να απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μαρία Ζαχάροβα, έκανε χθες φιλότιμη προσπάθεια να διαψεύσει το τηλεφώνημα του κ. Λαβρόφ προς τον κ. Κοτζιά. Και έχασε τη ψυχραιμία της. Ότι και να λέει η εν λόγω κυρία, το τηλεφώνημα έγινε και ο Ρώσος υπουργός πήρε αρνητική απάντηση από τον Έλληνα ομόλογό του… Το δημοσίευμα μας δεν επιδέχεται καμίας διάψευσης…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σκληρή γλώσσα Αθήνας στις δηλώσεις της Μόσχας: “Σταματήστε να είστε ασεβείς “

Ξέρουμε ποια κράτη θέλουν τη σύγκρουση Ρωσίας-Ελλάδας, λέει επίσημα το ρωσικό ΥΠΕΞ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: