“Δε δεχόμαστε μετανάστες, θα ανοίξει δρόμος προς την κόλαση” λέει ο Τσέχος πρωθυπουργός




Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις, χαρακτήρισε “δρόμο προς την κόλαση” το αίτημα της Ιταλίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους της να παραλάβουν ορισμένους από τους 450 μετανάστες που επιβαίνουν σε δύο στρατιωτικά πλοία, στα νότια της Σικελίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το Σάββατο ότι μετά από την επικοινωνία που είχε –γραπτώς ή τηλεφωνικώς– με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του, η Γαλλία και η Μάλτα συμφώνησαν να παραλάβουν από 50 μετανάστες η καθεμία και διαβεβαίωσε ότι “πολύ γρήγορα” θα απαντήσουν θετικά και άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο Τσέχος ομόλογός του επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση του σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό: “Η χώρα μας δεν θα δεχτεί κανέναν μετανάστη” έγραψε στο Twitter, εξηγώντας ότι έλαβε την επιστολή του Κόντε αλλά ότι “μια τέτοια προσέγγιση συνιστά έναν δρόμο προς την κόλαση”. Σύμρφωνα με τον Μπάμπις, μια τέτοια ενέργεια το μόνο που κάνει είναι “να δίνει κίνητρο στους διακινητές και να αυξάνει τα έσοδά τους”. Εκτίμησε εξάλλου ότι “θα πρέπει να βοηθάμε τους μετανάστες στις χώρες απ’ όπου προέρχονται, έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, για να τους εμποδίσουμε να κάνουν αυτό το ταξίδι”.

Η Ιταλία δέχθηκε τους 450 πρόσφυγες και μετανάστες υπό το φόβο της κατακραυγής


Η Τσεχία, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν έχει δεχτεί παρά ελάχιστους πρόσφυγες από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο, σχεδόν έξι στους δέκα Τσέχους (ποσοστό 58%) θεωρούν ότι η χώρα του δεν θα έπρεπε να δεχτεί κανέναν μετανάστη προερχόμενο από χώρες που σπαράσσονται από πολέμους.

15/07/2018 14:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Πράγα, Τσεχία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: