Ψεκάστε, σκουπίστε,τελειώστε από τη Λουτ: Φοβικά σύνδρομα στη Λευκωσία έχουν “τσιμεντώσει” πολιτικές




ΤOY ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν έχουν βαρεθεί κάποιοι να επιμένουν στην ίδια κουραστική, επαναλαμβανόμενη πορεία των πραγμάτων; Ήλθε η απεσταλμένη του Γ.Γ. των Ην. Εθνών, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, για χωριστές συναντήσεις, προσδοκώντας να δει φως και να ξεκλειδώσει το διαδικαστικό αδιέξοδο στο Κυπριακό.
Η κ. Λουτ ταξίδευσε από τη Νέα Υόρκη για ένα τριήμερο στην Κύπρο για να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και θα επιστρέψει πίσω. Την Άγκυρα θα την επισκεφθεί όταν θα της δώσουν ημερομηνία συνάντησης. Το γεγονός ότι πραγματοποίησε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι χωρίς να εντάξει στην περιοδεία όλους τους παίκτες (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία, Ε.Ε.), αυτό συνδέεται και με τις συζητήσεις στην έδρα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Η μέθοδος που υιοθέτησε η κ. Λουτ είναι η πεπατημένη. Αυτήν που ακολουθούσαν όσοι είχαν εμπλακεί στο Κυπριακό στο παρελθόν.

  • Είναι η προσέγγιση που έχει εγκλωβίσει το Κυπριακό στις ράγες ενός ατέρμονου διακοινοτικού διάλογου.

Αυτό είναι αποτέλεσμα από τη μια της επιτυχούς προσπάθειας απαλλαγής της Τουρκίας από τις ευθύνες της ως κατοχικής δύναμης, μετατρέποντας το Κυπριακό σε θέμα συνταγματικών ρυθμίσεων και κατανομής εξουσιών. Από την άλλη, τα φοβικά σύνδρομα που καταδιώκουν την ελληνοκυπριακή πλευρά διαχρονικά την κατέστησαν αιχμάλωτη στους σχεδιασμούς των τρίτων.

Κατάφεραν οι διαχειριστές αντί να έχουν απέναντι την Τουρκία, συνομιλούν με τον εγκάθετό της.
Αποτέλεσμα των χειρισμών αυτών είναι και η ευκολία με την οποία αποδέχονται το πλαίσιο Γκουτέρες (δεν είναι άσχετο που είναι οι ίδιοι που έσπευσαν –πριν καν το διαβάσουν– να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν).

Τι προβλέπει το πλαίσιο Γκουτέρες;
Τη δυνατότητα, μέσα από την εποικοδομητική ασάφεια, να διατυπώνονται διαφορετικές ερμηνείες. Συμφωνία, πάντως, η οποία θα στηρίζεται στην ασάφεια δεν μπορεί να αντέξει. Ούτε μπορεί να αντέξει μια συμφωνία όταν στηρίζεται στη διαιώνιση της αδικίας, του διαχωρισμού, των διακρίσεων, των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πλαίσιο Γκουτέρες, είτε η εκδοχή Ακιντζί είτε η άλλη των εφησυχασμένων των ελευθέρων περιοχών, είναι συρραφή των εκατέρωθεν απαιτήσεων με κωδικοποιημένο τρόπο.

  • Το γεγονός ότι το κράτος δεν θα λειτουργήσει με τα βέτο που θα εκχωρηθούν στην τουρκική πλευρά, δεν απασχολεί κανένα;
  • Το γεγονός ότι θα περιπλεχθεί το περιουσιακό με δύο ταχυτήτων δικαιώματα πολιτών, δεν απασχολεί;
  • Η νομιμοποίηση Τούρκων υπηκόων από την μπροστινή πόρτα της Κύπρου για να εισέρχονται από την πίσω πόρτα της Ε.Ε., δεν απασχολεί κανένα; Θα απασχολήσει ενδεχομένως στη συνέχεια τους εταίρους μας στην Ένωση.

Ήδη μηνύματα έχουν φθάσει στη Λευκωσία από ευρωπαϊκές χώρες.
Το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως το αντιμετώπισε ο Πρόεδρος, αποτελεί πλέον κεκτημένο της διαδικασίας. Και φαίνεται τούτο από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Μετά, λοιπόν, τις πολύωρες χωριστές συναντήσεις της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα αναμένουμε νέα περιοδεία και την έκθεσή της, η υποβολή της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, βέβαια, οι Τούρκοι θα οργώνουν τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα προκαλούν και θα επιχειρούν να επιβάλλουν νέα τετελεσμένα.

  • Είναι δικαίωμα κάποιων να επενδύουν στην πεπατημένη και ατελέσφορη πορεία.
  • Είναι δικαίωμα κάποιων να παραμένουν βυθισμένοι στις ψευδαισθήσεις και να περιμένουν τον Ερντογάν να αλλάξει.

Εάν, όμως, δεν αλλάξει η σημερινή γραμμή πλεύσης της ελληνικής πλευράς, θα εδραιώνονται τα κατοχικά δεδομένα. Δεν είναι έγκλημα να συζητηθεί μια άλλη γραμμή. Εκτός και εάν τα φοβικά σύνδρομα έχουν τσιμεντώσει αντιλήψεις και πολιτικές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αστεία πραγματα: Η κ. Λουτ δεν θα πάει στην Τουρκία, θα μιλήσει με το αντηχείο του Ταγίπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: