Πρώτη στην Ευρωζώνη σε ασφαλισμένες καταθέσεις η Ελλάδα και τρίτη η Κύπρος




Το τρίτο ψηλότερο ποσοστό ασφαλισμένων καταθέσεων στην Ευρωζώνη, διαθέτει η Κύπρος καταδεικνύοντας το μέγεθος του ρίσκου της χώρας από ενδεχόμενη συστημική κρίση.

Σύμφωνα με δελτίο του οίκου αξιολόγησης DBRS με αφορμή τις εξελίξεις αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ για τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (ΕΤΕ) για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση με το 75% των συνολικών καταθέσεων είναι κάτω των €100.000. Στην πρώτη θέση είναι η Ελλάδα με το 79% των συνολικών καταθέσεων να είναι κάτω των €100.000 και την Πορτογαλία όπου το ποσοστό των ασφαλισμένων καταθέσεων στο σύνολο να ανέρχεται στο 77%.

Η Κύπρος διαθέτει ταυτόχρονα το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό καταθέσεων πέραν των €100.000 το οποίο ανέρχεται στο 25% των συνολικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Το ψηλότερο ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων παρουσιάζεται στο Λουξεμβούργο όπου αντιστοιχούν στο 65% των συνολικών καταθέσεων.

Το ψηλό ποσοστό των ασφαλισμένων καταθέσεων υποδηλώνει το ρίσκο της χώρας, αφού στην απουσία ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), η κάθε χώρα θα κληθεί να καλύψει τις καταθέσεις σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Αν και η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ του περασμένου Ιουνίου αποφάσισε όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα καταστεί ο χρηματοδοτικός βραχίονας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, εντούτοις η Ευρωζώνη άφησε σε βάθος χρόνου τη συζήτηση για την θέσπιση του EDIS.

Πάντως σύμφωνα με τον DBRS οι δυνητικοί αρχικοί πόροι του ΕΤΕ στο τέλος του 2023, θα ανέρχονται στα €55 δισεκατομμύρια, με τους συνολικούς δυνητικούς πόρους του να ανέρχονται στα €110 δις.

Η συμφωνία για την υλοποίηση του μηχανισμού, σημειώνει ο DBRS, στοχεύει στην μείωση της έντασης σε περίπτωση τραπεζικών κρίσεων με την τόνωση της εμπιστοσύνης ότι η αρχή εξυγίανσης διαθέτει τα χρηματοδοτικά μέσα για να σταθεροποιήσει τις προβληματικές τράπεζες.
Ο καναδικός οίκος θεωρεί πως αν και θα έχει περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους, εντούτοις δεν θα είναι κατ’ ανάγκη πιθανόν να τους χρησιμοποιήσει. Ως εκ τούτου, σημειώνει, το υφιστάμενο πλαίσιο δεν παρέχει πλήρη διασφάλιση στους ανασφάλιστους καταθέτες, αφού οι ανασφάλιστοι καταθέτες είναι εκτεθειμένοι στο κούρεμα καταθέσεων και υποδεικνύει την ανάγκη για εφαρμογή περαιτέρω μέτρων που να καταστήσουν απίθανο το ενδεχόμενο ενός κουρέματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο DBRS εισηγείται την αύξηση της αναλογίας των καταθέσεων που θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα Σχέδια Εγγύησης Καταθέσεων, επεκτείνοντας το κατώφλι των €100.000 ή μέσω της χαλάρωσης των αυστηρών προϋποθέσεων υπό τις οποίες το ΕΤΕ θα χορηγεί κεφάλαια.

Πρόσθετα θα μπορούσε κατοχυρωθεί η προτεραιότητα καταθετών ήτοι οι ανασφάλιστοι καταθέτες να έχουν ψηλότερη προτεραιότητα από τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, όπως ισχύει στην Ελλάδα και την Σλοβενία και στην Ιταλία από το 2019, κάτι που θα παραχωρούσε ακόμα ένα στρώμα προστασίας στους ανασφάλιστους καταθέτες.

Τέλος, ο οίκος υποδεικνύει την ανάγκη ενός ορθά σχεδιασμένου EDIS, που θα μείωνε το ενδεχόμενο φυγής καταθέσεων, καθησυχάζοντας τους ασφαλισμένους καταθέτες.

Α/Α Χώρα        Ασφαλισμένες % Ανασφάλιστες %
1 Ελλάδα                 79                             21
2 Πορτογαλία        77                              23
3 Κύπρος                75                              75
4 Σλοβενία             73                              27
5 Λιθουανία           72                              28
6 Λετονία               72                               28
7 Ισπανία               70                               30
8 Μάλτα                69                                31
9 Ολλανδία            67                               33
10 Σλοβακία          67                               33
11 Αυστρία             66                               34
12 Ιρλανδία           65                               35
13 Γερμανία          63                               37
14 Βέλγιο               62                               38
15 Εσθονία            62                               38
16 Γαλλία               55                               45
17 Ιταλία                 51                               49
18 Φινλανδία         40                              60
19 Λουξεμβούργο 37                              63
ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/07/2018 19:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: