Πολύ επιτυχημένες και χρήσιμες οι συνομιλίες που είχαμε με τον Τραμπ, τονίζει ο Πούτιν




O πρόεδρος των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι συνομιλίες που είχε στο Ελσίνκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες «άρχισαν να κατανοούν ο ένας τον άλλο καλύτερα».

«Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε ικανοποιημένοι από την πρώτη πραγματική μας συνάντηση (…). Είχαμε μια καλή συζήτηση (…) και ελπίζω ότι αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Είναι προφανές σε όλους ότι οι διεθνείς σχέσεις πέρασαν από μια δύσκολη περίοδο…. Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από πολύ καιρό, η κατάσταση στον κόσμο άλλαξε δραματικά. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικές προκλήσεις» επιβεβαίωσε επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση «σε έναν ικανοποιητικό βαθμό της εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα αλληλεπίδρασης επί όλων των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Όσον αφορά τη Συρία ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς», υποστήριξε ο Πούτιν.

Για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, σημείωσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε το θέμα της αποκαλούμενης ρωσικής ανάμειξης (στις αμερικανικές εκλογές του 2016). Έπρεπε να επαναλάβω ό,τι έχω πει και στο παρελθόν, ότι το ρωσικό κράτος δεν επενέβη ποτέ και δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της οικονομίας, της παγκόσμιας ασφάλειας και των περιβαλλοντικών απειλών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε:

«Οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία μας επιθυμία να βελτιωθεί η κατάσταση… να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

«Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές».

«Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του “ουδέποτε αναμίχθηκε” στις αμερικανικές εκλογές. “Δείξτε μου αν υπάρχει ένα και μόνο γεγονός που υποδηλώνει ανάμιξη της Μόσχας” στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης της Ρωσίας είναι εντελώς ανόητοι.

“Όφειλα να επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει: η ρωσική κυβέρνηση ουδέποτε αναμίχθηκε ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής διαδικασίας”, τόνισε.

“Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες”, τόνισε.

Αν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα το πράξει αυτό, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σε αντάλλαγμα “εμείς θα θέλαμε να ανακρίνουμε αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Επίσης ο Πούτιν παραδέχτηκε σήμερα ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ γιατί ο υποψήφιος αυτός “μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ”,

“Ναι, ήθελα να κερδίσει γιατί μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι μετά τις συνομιλίες του με τον Τραμπ, κι ενώ η Ρωσία είναι στο στόχαστρο έρευνας στις ΗΠΑ για υποτιθέμενη ανάμιξή της στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Πούτιν: Οι φήμες για δυσφημιστικούς φακέλους για τον Τραμπ είναι “παραλογισμός”

Οι φήμες που κάνουν λόγο για δυσφημιστικούς φακέλους που έχει η Μόσχα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας “παραλογισμός”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο τέλος της συνάντησής του στο Ελσίνκι με τον αμερικανό ομόλογό του.

“Θα ήταν δύσκολο να φανταστώ έναν πιο μεγάλο παραλογισμό. Βγάλτε αυτές τις ανοησίες από το κεφάλι σας”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή τους.

Ο αμερικανικός ιστότοπος Buzzfeed είχε δημοσιεύσει τον Ιανουάριο του 2017 έγγραφα, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει αποδειχθεί, που ανέφεραν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών διέθεταν δυσφημιστικές (“kompromat” στα ρωσικά) πληροφορίες για τον Τραμπ που είχαν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών, κυρίως για συναντήσεις με εκδιδόμενες γυναίκες στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί τότε την ύπαρξη ενός τέτοιου φακέλου και ο Τραμπ είχε καταγγείλει τις “ψευδείς πληροφορίες”.

“Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ερχόταν στη Μόσχα ως επιχειρηματίας, δεν ήξερα ούτε που βρισκόταν”, δήλωσε σήμερα ο Πούτιν.

“Περισσότεροι από 500 αμερικανοί επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι, ήρθαν στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης” που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας. “Δεν θυμάμαι ούτε τα επώνυμά τους”, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ μετέβη επανειλημμένα στη Μόσχα πριν γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του 2016.

16/07/2018 19:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ελσίνκι, Φινλανδία

Τετράωρες οι συζητήσεις Τραμπ – Πούτιν: Πρότεινε έλεγχο στα πυρηνικά ο Ρώσος Πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: