Σε νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους από αυτούς του Έϊντε, λέει ο Νίκος Κοτζιάς




Για πρώτη φορά η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά πάει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με καλύτερους όρους από τους προηγούμενους, εκτιμά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι στο παρελθόν κάθε νέος γύρος διαπραγματεύσεων γινόταν με την απώλεια θέσεων από την προηγούμενη διαπραγμάτευση και συμπληρώνει ότι για πρώτη φορά αυτή η ιστορική τάση ανατράπηκε.

«Πάμε στη νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους από αυτούς που είχε ετοιμάσει ο κύριος Εϊντε. Πάμε με τις προτάσεις του πολύ σοβαρού Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο τέλος των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά. Πάμε έχοντας ως κρατούμενο τη θέση ότι οι συνθήκες των εγγυήσεων και της συμμαχίας δεν θα μπορούν, πλέον, να διατηρηθούν», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων είναι βασική προϋπόθεση για την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. «Να πάψουν να ονειρεύονται οι γείτονες μας τα νησιά του Αιγαίου και να κατανοήσουν ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αυγάτισε σε αντίθεση με όσα έκαναν οι Τούρκοι σε βάρος της ομογένειας. Τέλος, αλλά μεγάλης σημασίας, και συμβολικής, η Τουρκία οφείλει άμεσα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση αναφορικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου και τη διέλευση αγωγών μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας που πιθανόν να ελλοχεύουν, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι τέτοιοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη στενότερη σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, και την ανάπτυξη των συμμαχιών στην περιοχή. «Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Θα συμβάλλουμε στην αποτροπή της εξαγωγής των κρίσεων και πολέμων της Μέσης Ανατολής στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Προσκυνημένοι επί της ουσίας αυτοί που κάνουν τους υπερπατριώτες, λέει ο υπουργός Εξωτερικών

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 21/07/2018 13:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: