Ονείρων Διάσταση στη Σύρο: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Ζωγράφου

Στην έκθεση “Ονείρων Διάσταση” της Στέλλας Ζωγράφου παρουσιάζεται σειρά έργων που έχουν σαν αφετηριία τους τον ύπνο
Σε ένα ταξίδι στα όνειρα μας προσκαλεί η εικαστικός Στέλλα Ζωγράφου με όχημα πίνακες της που θα εκτεθούν στη Σύρο.
Στην έκθεση παρουσιάζεται σειρά έργων που έχουν σαν αφετηριία τους τον ύπνο και επεκτείνονται στη σχέση που συνδέει το σώμα με το όνειρο και τους κόσμους του. Μια καλλιτεχνική διαδρομή με ζωγραφικές αναζητήσεις που ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Ως προς την αποτύπωση των έργων κυριαρχεί η ελαιογραφία αλλά σε ορισμένα από αυτά και μια μικτή τεχνική με λάδια και ακρυλικά.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Παπαφίγκος:
« Μέσα από ένα εξόχως ευρηματικό και ονειρικό ταξίδι που εκτείνεται και διαπερνά τις διάφορες ιστορικές φάσεις της ζωγραφικής τέχνης, η Στέλλα Ζωγράφου επιλέγει οικείες εικόνες τις οποίες επαναδιαπραγματεύεται, παραμερίζοντας με την ευχέρεια του απόλυτου δημιουργού, τις όποιες στυλιστικές ή τυποποιημένες μορφές έκφρασης, οι οποίες φαινομενικά τουλάχιστον δυσχεραίνουν κάθε ελευθερία εικαστικής διατύπωσης, προκειμένου αυτές να μεταγραφούν σε μια νέα, φρέσκια και αυθεντική ζωγραφική πρόταση. Κεντρική ιδέα στην παρούσα ενότητα έργων της, είναι ο ύπνος σε σχέση με την φυσική υπόσταση του ατόμου: Κατ΄αναλογία του πνεύματος με την ύλη. Αναμιγνύει το λογικό με το άλογο και με βασικό μοχλό το όνειρο, το στοιχείο του τυχαίου, τον αυτοματισμό και το ασυνείδητο δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, την υπερ-πραγματικότητα. Ο ζωγραφικός πίνακας <<τεμαχίζεται>> αριστοτεχνικά σε επιμέρους υπο-επίπεδα, που άλλοτε εδράζονται σε πραγματικές και άλλοτε σε μεταφυσικές καταστάσεις, υποδηλώνοντας έτσι ένα «ταξίδι» διαστάσεων και διατάξεων του χώρου, ένα ταξίδι της μορφής μέσα στον πίνακα. Οι συμβολιστικές προεκτάσεις είναι εμφανείς όταν π.χ ένα πτηνό μέσα σε ένα γυμνό και απόκοσμο περιβάλλον ενδέχεται να συμβολίζει την αναγέννηση, ή τη συνέχιση της ζωής, ένα ψάρι την ελευθερία κίνησης και έκφρασης του ατόμου, οι ράγες ενός τρένου την πορεία και την εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης ή την ανακάλυψη μιας νέας πραγματικότητας.»
Η Στέλλα Ζωγράφου σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών τεχνών της Μπολόνια ενώ έχει παρακολουθήσει προγράμματα σπουδών για κουστούμια θεάματος, χαρακτική, αισθητική, ψυχολογία της φόρμας και διδακτική της τέχνης. ‘Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Η έκθεση ζωγραφικής Ονείρων Διάσταση, της Στέλλας Ζωγράφου, θα ανοίξει τις πύλες στις 12 Αυγούστου 2018 στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροίδης» στη Σύρο και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: