Οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται τον Τραμπ: Παραμένει δημοφιλής στην εκλογική του βάση




Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε με δριμύτητα, ακόμη και από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, για την ευμενή στάση που κράτησε απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, όμως για πολλούς ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο, η υποστήριξη του αμερικανού προέδρου παραμένει ζωτικής σημασίας. Τόση είναι η επιρροή του στο κόμμα και τους ψηφοφόρους!

Κατ΄ιδίαν, ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου συμφωνούν με τους επικριτές του Τραμπ, που θεωρούν ότι πρόδωσε τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, που ομόφωνα πιστεύουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε συντονισμένη επίθεση επηρεασμού των προεδρικών εκλογών του 2016 που έφεραν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ότι υιοθέτησε στο Ελσίνκι μία συμπεριφορά που θεωρήθηκε υπερβολικά ευμενής προς τον κύριο του Κρεμλίνου.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαιρέθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ανάμεσα στους ακραίους οπαδούς του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και τους μετριοπαθείς που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις εθνικιστικές και λαϊκιστικές τους θέσεις. Αλλά μετά την νίκη του, ελάχιστοι έχουν τολμήσει να αντιπαρατεθούν ανοικτά στον Ντόναλντ Τραμπ, που είναι πάντα έτοιμος να πυροβολήσει από τον λογαριασμό του στο Twitter για να κινητοποιήσει την βάση του.

Δεν ξεχνούν την ήττα στις προκριματικές του Ιουνίου του Μαρκ Σάνφορντ, από την Νότια Καρολίνα, που έχασε την υποστήριξη του Τραμπ.

Οι New York Times έγραψαν τότε ότι «η συντηρητική ψήφος είναι λιγότερο σημαντική από την επίδειξη πλήρους πίστης» στον πρόεδρο.

Οι ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου δεν θέλουν να βρεθούν στο στόχαστρο του Τραμπ, λέει στο AFP ο Ρικ Τάιλερ, ρεπουμπλικανός σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής που ανήκει στην πτέρυγα των μετριοπαθών.

«Καταλαβαίνουν όλοι ποιος είναι ο Τραμπ και δεν τους αρέσει αυτό, θα προτιμούσαν κάτι άλλο, αλλά επωφελούνται από την πολιτική του, όπως τη μείωση της φορολογίας», εξηγεί ο Ρικ Τάιλερ.

Παραμένοντας στο πλευρό του Τραμπ, οι υποψήφιοι για το Κονγκρέσο διασφαλίζουν την οικονομική στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των δωρητών του.

Και κυρίως, «κανείς δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει» το πολιτικό υβρεολόγιο του Τραμπ. «Ο πρόεδρος σε ρίχνει στην λάσπη και οι πολιτικοί δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό», συνεχίζει ο Ρικ Τάιλερ.

«Πρώτη φορά το βλέπω αυτό».

Υπάρχουν εξέχοντες ρεπουμπλικανοί που επέκριναν με δριμύτητα τον Τραμπ μετά την συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τζον ΜακΚέιν χαρακτήρισε την συνάντηση «τραγικό σφάλμα», ο Τζεφ Φλέικ «όνειδος», αλλά το κοινό τους είναι ότι δεν είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους.

Η πλειοψηφία έκανε την πάπια, χαιρετίζοντας τις «αποσαφηνίσεις» του Τραμπ, που δήλωσε ότι έκανε ένα lapsus για να δώσει τέλος στην πολεμική σχετικά με την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος αποσαφήνισε τις δηλώσεις του και επιβεβαίωσε» ότι εμπιστεύεται τις υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσε καθησυχασμένος ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την σιγή των ρεπουμπλικανών του Κονγκρέσου. Πάντως αρνήθηκε ότι αυτή η σιωπή προκαλείται από τον φόβο της απώλειας μίας έδρας τον Νοέμβριο.

Για τον Μάικ Αλεν, συνιδρυτή της ενημερωτικής ιστοσελίδας Axios, οι ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου «χρειάζονται ένα φύλλο συκής για να δικαιολογήσουν την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο, που είναι πολύ πιο δημοφιλής από τους ίδιους στο εκλογικό σώμα των ρεπουμπλικανών».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News, το 68% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εγκρίνει την διαχείριση της συνάντησης του Ελσίνκι που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Axios το 79% εγκρίνει τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου κατά την διάρκεια της κοινής του συνέντευξης με τον Πούτιν.

«Πρώτη φορά το βλέπω αυτό», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σαπίρο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Columbia, ο οποίος θεωρεί ότι είναι ανήκουστο ότι ακόμη και μέλη του Κονγκρέσου που δεν βρίσκονται αντιμέτωπα με μία δύσκολη προεκλογική καμπάνια παραμένουν στο πλευρό του Τραμπ.

«Δεν θέλουν να ταράξουν τα νερά για να διατηρήσουν ισχύ στην Βουλή των Αντιπροσώπων ή στην Γερουσία», λέει.

Οι ενδιάμεσες εκλογές, όπου συνήθως η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι μικρή, συνήθως έχουν αποτελέσματα αρνητικά για την κυβέρνηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί εδώ και μήνες τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν μαζικά, εναντίον των Δημοκρατικών και των κινήσεων των πολιτών που εναντιώνονται στον πρόεδρο.

20/07/2018 21:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: