Οι Κύπριοι του εξωτερικού, ουδέποτε θα συμβιβαστούν με την εισβολή, λέει η ΝΕΠΟΜΑΚ




Οι Κύπριοι της διασποράς με την Ολοκλήρωση των συνεδρίων τους στη Λευκωσία, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν, στην παρουσία του Προεδρικού Επιτρόπου Φώτη Φωτίου, επανέλαβαν πως όσο ζουν θα αγωνίζονται ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή στο νησί.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και τα Συνέδρια των Κεντρικών Συμβουλίων, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ),

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, σημειώνοντας ότι το συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ ήταν σημαντικό καθώς οι νέοι είναι η ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η παρουσία των Κυπρίων της διασποράς στο διηνεκές, δήλωσε βέβαιος ότι η απελθούσα Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ συνεχίσει τον αγώνα σε άλλα σώματα των αποδήμων.

Ο κ. Παπαευριπίδης έστειλε το μήνυμα ότι οι Κύπριοι του εξωτερικού, ουδέποτε θα συμβιβαστούν με την εισβολή και τις συνέπειες της. «Διαθέτουμε χρόνο και πολύ χρήμα, επειδή είναι το πάθος μας και θέλουμε να δούμε αυτόν τον τόπο να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή», είπε προσθέτοντας ότι είναι «ο στόχος μας και ενόσω είμαστε ζωντανοί για αυτό θα αγωνιζόμαστε».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αφού δήλωσε ότι η νεολαία των αποδήμων θα έχει πάντα τη συνεργασία της ΠΣΕΚΑ, ευχαρίστησε, τον Υπουργό Εξωτερικών για τη σε βάθος ανάλυση που έκανε για την κατάσταση στο Κυπριακό και για την εξωτερική πολιτική στη Κυβέρνησης, και τον Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε πως η ΠΣΕΚΑ είναι διαφώτιση και παρατηρώντας ότι η Τουρκία ξοδεύει 10 εκατομμύρια τον μήνα για διαφώτιση, διατύπωσε τη θέση πως αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια για τη διαφώτιση, η επίθεση μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και Απόδημοι θα είναι λίγη.
«Ξοδεύουμε εμείς οι ίδιοι για να κάνουμε διαφώτιση» είπε δηλώνοντας ότι για τους απόδημους το Κυπριακό είναι απλό, είναι θέμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, με τους έποικους που άλλαξαν το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.

Δίνουμε μάχη να μην πουληθούν τα F-35 Fighter Jets στην Τουρκία και για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορέσει να αγοράσει όπλα από τις ΗΠΑ.

Κατά τον κ. Κρίστοφερ οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παρέχουν τη δυνατότητα στην κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ελιχθούν για να επιτύχουν μία λύση που να είναι «αντιπροσωπευτική».

Πρόσθεσε πως είναι αδιάφορο πως θα ονομάζεται η λύση, αρκεί να δίνει τα δικαιώματα για επιστροφή των εκτοπισμένων στις κατεχόμενες περιουσίες τους, να μπορούν να ζουν και να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και επιχειρηματικά όπου θέλουν και οι πολίτες σε όλη την Κύπρο να είναι ίσοι.
«Η ευκαιρία είναι τώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα και διεθνώς χάνει συνεχώς έδαφος», πρόσθεσε.

Η απελθούσα Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Μιχαηλίδη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των αποδήμων νέων προς τον Προεδρικό Επίτροπο για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Περαιτέρω η κ. Μιχαηλίδη ευχαρίστησε τους Υπουργούς και τους Πρεσβευτές για την επικαιροποιημένη ενημέρωση και παρατήρησε ότι το φετινό συνέδριο ήταν το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει διοργανωθεί μέχρι σήμερα.
Η κ. Μιχαηλίδη ανέφερε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ φέτος κλείνει 15 χρόνια ζωής και έχει 15,000 μέλη, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως.
Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 100 σύνεδροι από όλο τον κόσμο, είπε σημειώνοντας τη συμμετοχή ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
«Το συνέδριο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία ενημέρωσης και έμπνευσης των νέων στην προσπάθειά τους να προωθήσουν μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ανά τον κόσμο», κατέληξε.

Ο νέος Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τουτόν, ευχαρίστησε την κα Μιχαηλίδη για το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο έχει μεταμορφώσει τη ΝΕΠΟΜΑΚ και την έχει φέρει σε ένα υψηλό επίπεδο.

«Αποτελεί ένα πρότυπο για εκατοντάδες νέους Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα προσπαθήσει να συνεχίσει τη σκληρή δουλεία που γινόταν μέχρι τώρα, καθώς αποτελεί τιμή να είσαι σε αυτή τη θέση. «Προσβλέπω σε μια στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Προεδρίας, τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ και τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ για το συμφέρον των Κυπρίων του εξωτερικού», κατέληξε.

Ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, αφού ευχαρίστησε τους Προέδρους των οργανώσεων των αποδήμων στάθηκε στο συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ αναφέροντας ότι η μεγάλη συμμετοχή των νέων στο συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ στέλνει αισιόδοξο μήνυμα επειδή σε αυτούς στηρίζουμε τις ελπίδες για απρόσκοπτη συνέχεια των παροικιακών οργανώσεων.
Πρόσθεσε πως οι νέοι της διασποράς πρέπει να στηριχθούν ώστε να είναι στη πρώτη γραμμή δράσης στις χώρες που διαβιούν.

Ο Επίτροπος ευχαρίστησε την απελθούσα Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Μιχαηλίδη για τη μεγάλη της προσφορά στη νεολαία της διασποράς και συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της οργάνωσης Χρίστο Τουτόν, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα συνεχίσει και θα αναβαθμίσει το έργο της προκατόχου του.

Περαιτέρω ο κ. Φωτίου είπε πως τα συνέδρια των αποδήμων φέτος ήταν αναβαθμισμένα, με ζωντανές συζητήσεις και παρουσιάσεις ώστε οι απόδημοι να μπορέσουν να στηρίξουν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κέντρα αποφάσεων των χωρών τους.

Σημείωσε περαιτέρω την παρουσία στα Συνέδρια των αποδήμων του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, και των Υπουργών Διασποράς της Αιγύπτου και της Αρμενίας και αναφέρθηκε περαιτέρω στη διμερή συνεργασία σε θέματα διασποράς με το Ισραήλ.

Ο Επίτροπος Προεδρίας αφού ανέφερε πως στο πλαίσιο των συνεδρίων, έγινε συζήτηση για το θέμα των αγνοουμένων, την πιο πονεμένη, απότοκο της τουρκικής εισβολής, πτυχή, πρόσθεσε πως έλαβε διαβεβαίωση ότι οι απόδημοι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε και σε αυτό το θέμα να κάνουμε βήματα μπροστά.

Οι απόδημοι είναι οι καλύτεροι μας πρεσβευτές, συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ – Μαρία Φιλή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/07/2018 20:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: