Οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Τουρκία τους Πάτριοτς για να ακυρωθεί η συμφωνία για τους S-400




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπραγματεύεται μια πιθανή συμφωνία πώλησης στην Τουρκία του συστήματος πυραυλικής άμυνας «Πάτριοτ» της εταιρείας Raytheon, ως εναλλακτική λύση για να μην αγοράσει η Άγκυρα το ρωσικό σύστημα των S-400, το οποίο όμως έχει ήδη πληρώσει.

Την πληροφορία έδωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων Tina Kaidanow, και την μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Δήλωσε επίσης ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνομιλεί με τους Τούρκους, καθώς “προσπαθεί να τους δώσει μια κατανόηση για το τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τους Πάτριοτ”.

Η Τουρκία έχει δεχθεί κριτική από την αμερικανική κυβέρνηση και άλλες συμμαχικές χώρες για την αγορά των S-400. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να είναι η αντίπαλη δύναμη για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Ταυτόχρονα η αμερικανική Γερουσία συνεχίζει τις προσπάθειες για να σταματήσει την μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου σταματήσει αυτές τις αντιαμερικανικές και αντιδυτικές ενέργειες.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να διασφαλίσει ότι τα συστήματα που αποκτήθηκαν από τους συμμάχους των ΗΠΑ “παραμένουν υποστηρικτικά της στρατηγικής σχέσης μεταξύ μας και των συμμάχων μας, και στην περίπτωση της Τουρκίας αυτά είναι οι Πάτριοτς».

Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία διάσταση απόψεων μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου σε ότι αφορά την Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να απαιτεί συμμόρφωση του κ. Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως είναι πιο διαλλακτικός.

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν για το Κουρδικό και την κατάσταση στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: