Οι γερουσιαστές πήγαν στον Ταγίπ: Η ερμηνεία της φράσης “η αποτυχία δεν είναι επιλογή”




ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στα κοινωνικά δίκτυα «πρόδωσαν» τη συνάντησή τους με τον απόλυτο άρχοντα της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυο ισχυροί Αμερικανοί Γερουσιαστές, ο Λίντσι Γκράχαμ και Τζιν Σαχίν, σε μια συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, με προφανές αντικείμενο τα πολλαπλά προβλήματα που απειλούν να τινάξουν το ΝΑΤΟ στον αέρα.

Πολλά μπορεί να ειπώθηκαν, αυτό που κρατάμε όμως από όσα αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, ήταν η αναφορά του Γερουσιαστή Γκράχαμ, ότι «η αποτυχία δεν είναι επιλογή όταν συζητάμε για τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας», παρότι παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν πραγματικές διαφορές».

Καλή η διπλωματική γλώσσα που είδε μια ειλικρινή συνάντηση με τον Ερντογάν στην οποία συζητήθηκαν το θέμα του πάστορα Μπράνσον, των S-400, των F-35, αλλά όταν κύριε Γερουσιαστά μου λέτε στον συγκεκριμένο ηγέτη ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο «αποτυχίας», τότε αυτό σημαίνει ένα από τα δυο ακόλουθα…

Το ένα είναι ότι θα εμπλακείς σε ανατολίτικο παζάρι, καθώς αυτό είναι που επιχειρεί να σε εμπλέξει κάθε Τούρκος, διότι αυτό επιτάσσει η κουλτούρα τους. Μια διαπραγμάτευση στην οποία όμως δεν έχεις επιλογή να επιβάλλεις όλες σου τις κόκκινες γραμμές, ιδίως αυτή με τους Κούρδους, την διά της μάχαιρας καθυπόταξή τους η Άγκυρα απλά δεν τη συζητά…

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν δείχνει να μην συζητά καν την «πολυδιάστατη πολιτική» και την ισόρροπη ανάπτυξη σχέσεων και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με άλλους, δηλαδή την αποφυγή πλήρους εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Άρα βρίσκεται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον του Τραμπ, καθώς δείχνει πιο αυθεντικός εκφραστής του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», από τον ίδιο τον εμπνευστή της, τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, ή μάλλον της ομάδας του που τον υποστήριζε επιστημονικά.

Αυτό όμως μας οδηγεί στη δεύτερη δυνητική ερμηνεία του «χρησμού» (;) του Λίντσι Γκράχαμ: Φίλε Ταΐπ, ό,τι και να κάνεις, εάν δεν συμμορφωθείς θα φροντίσουμε εμείς να γίνει η ζωή σου τόσο δύσκολη (σ.σ. εδώ βάζει καθένας όποια δυνητική ερμηνεία επιθυμεί), ώστε να το μετανιώσεις πικρά. Άρα κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως δείχνει αθώο και φιλικό, ίσως υποκρύπτει ακόμα και μια απειλή.

Κατά τα φαινόμενα θα έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα. Η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίσει, ή εναλλακτικά, η «τράπουλα» θα ανακατευθεί, ενδεχομένως και βίαια από τις ΗΠΑ. Σε αυτή την εικόνα σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα αποτελέσματα της συνάντησης του Τραμπ με τον Πούτιν, αφού θα επηρεάσουν άμεσα τα περιθώρια ελιγμών που έχει ο Ερντογάν.

Οι πραγματικά μεγάλοι – ισχυροί αυτού του κόσμου γνωρίζουν καλά, ότι παρά τις όποιες ενέργειες αμφισβήτησης και υπονόμευσης, η Γιάλτα εξακολουθεί να ισχύει απόλυτα, οπότε η εκ των έσω αμφισβήτησή της στο δυτικό στρατόπεδο, δεν θα γίνει ευχάριστα δεκτή ως επικίνδυνη, ενδεχομένως και από την ίδια τη Ρωσία.

Μπορεί να μην παρεμβαίνει η ρωσική διπλωματία για να σταματήσει τον Ερντογάν αφού δεν έχει λόγο, όμως δεν θα υιοθετήσει ποτέ επίσημα τέτοια συμπεριφορά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ έθεσαν στον Ερντογάν τα θέματα των F-35, S-400 και πάστορα Μπράνσον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: