Ρεπορτάζ: Hellas Journal
Ανάσα ουσίας και μεγάλου νοήματος με εκπεμπόμενα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έχει η τουλάχιστον για 48 ώρες συνεργασία, ανάμεσα στην Διεύθυνση εξοπλισμών της Ελλάδας και κλιμάκιο της αντίστοιχης DGA από την Γαλλία.
Δια στόματος Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τρίτης, ακούστηκε πως το υποπρόγραμμα υποστήριξης των πολύπαθων Mirage 2000-5 & 2000 είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά, πράγμα που σημαίνει ότι τα Γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, σ’ έναν μεγάλο αριθμό θα βρεθούν ξανά στους αιθέρες υπερασπιζόμενα την Εθνική ακεραιότητα και όποιον προσπαθήσει να απειλήσει σπιθαμή Ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα.
Τα Γαλλικά Mirage έως και σήμερα – που πετάει μικρός αριθμός λόγω των έντονων προβλημάτων στην υποστήριξή τους – , μόλις τ’ αντικρίζουν οι πιλότοι των τουρκικών μαχητικών που περνούν παράνομα το FIR Αθηνών, τους λούζει κρύος ιδρώτας. Ξέρουν πως αν δεν υπακούσουν στις εντολές για άμεση αποχώρηση θα έρθουν αναγκαστικά στη θέση της αντιμετώπισης πολύ σκληρά εκπαιδευμένων πιλότων και δεύτερον τις περισσότερες φορές «στην ώρα έξι τους», δηλαδή πίσω τους, να καταδιώκονται από το μαχητικό μιας τεχνολογίας την οποία δεν γνωρίζουν, γιατί δεν την έχουν ως Πολεμική Αεροπορία, το οποίο σε πολύ κλειστές αερομαχίες έχει δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος στο Αιγαίο.
Η υποστήριξη με μια πλειάδα ανταλλακτικών που είναι άκρως απαραίτητα λύνει τα χέρια και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το οποίο μέχρι να φτάσουμε στη συμφωνία με τη Γαλλία, προσπαθούσε να εντοπίζει ανταλλακτικά από πιστοποιημένα εργοστάσια για να εξυπηρετήσει όσο γίνεται τις ανάγκες που προκύπτουν για τα Mirage 2000-5 & τα Mirage 2000.
Η αναβάθμιση που πονά την Τουρκία
Στην ιπτάμενη φαρέτρα των Μοιρών 331 & 332 της αεροπορικής βάσης της Τανάγρας, «φωλιά» των Mirage και των δυο τύπων που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Exocet Block 2, το βλήμα Scalp και οι πύραυλοι Mika για αέρος- αέρος μάχες.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η επαναπιστοποίηση αυτών των πυρομαχικών αλλά και η στρατηγική τους αναβάθμιση με σκοπό την παράταση ζωής τους, το λιγότερο για ακόμη μια δεκαετία.
Οι Exocet Block 2 εφόσον ανέβουν ένα επιπλέον σκαλοπάτι και γίνουν Block 3, αναβαθμίζουν κατά πολύ τις δυνατότητες που έχουν κατά ναυτικών στόχων.
Ο πύραυλος Scalp, το πλέον υποστρατηγικό βλήμα κρούσης υψηλής αξίας, με βεληνεκές που ξεπερνά τα 250 χλμ, θεωρείται το όπλο που κάνει την τεράστια διαφορά, έτοιμο να πλήξει στρατηγικούς επίγειους στόχους μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως στρατηγεία, ναύσταθμους, κέντρα ελέγχου, ραντάρ, αεροδρόμια, κ.α.
Οι Mika έχουν δείξει την διαχρονική τους αξία και είναι πάντα έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί να εξαπολυθούν κατά εχθρικών αεροσκαφών.
Από τις Φρεγάτες Fremm στις Belhara
Πατώντας πάνω στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2009 περί προμήθειας φρεγατών, το Γαλλικό κλιμάκιο της DGA συζητά σε μια πολύ σοβαρή βάση με τη διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση από την χώρα μας νέων φρεγατών τεχνολογίας stealth, τύπου Belhara. Η απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου πριν από έντεκα χρόνια ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία για αντιαεροπορικές φρεγάτες τύπου Fremm από την Γαλλία, μας πρόλαβε όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.
Το Γαλλικό κλιμάκιο που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τα ταξίδια του στην Ελλάδα, φαίνεται πως σχεδιάζει μαζί με την Ελλάδα το αύριο του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ό,τι ανακοινώσεις θα προκύψουν, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, θα γίνουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι εργασίες από τα τεχνικά κλιμάκια των δυο χωρών.
Επίσης όπως ακούστηκε από επίσημα χείλη, η πρώτη φρεγάτα που θα πέσει στο νερό θα είναι υπό gαλλική σημαία και είναι εκείνη που πιθανό να βγάλει και τις λεγόμενες «βρεφικές ασθένειες» οι οποίες θα ξεπεραστούν όταν στην αλμύρα της θάλασσας πέσει η δεύτερη στην οποία θα έχουν διορθωθεί όλα εκείνα τα τυχόν θέματα που έβγαλε το πρώτο πλοίο. Αυτό το δεύτερο σκαρί θα σηκώσει στον ιστό του την Ελληνική σημαία και θα πλεύσει στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Φυσικά έπεται και συνέχεια…
“Μάχη” στο έδαφος για την πυρόσβεση από αέρος: Αγώνας για να αντέξουν και φέτος τα Canadair